«Ηρακλής μαινόμενος»: πρεμιέρα στην Επίδαυρο

iraklis-mainomenos-premiera-stin-epidauro

ΠΕΜΠΤΗ, 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός αναμετριέται με τον «Ηρακλή μαινόμενο», μια από τις λιγότερο παιγμένες τραγωδίες του Ευριπίδη. Ο γνωστός σκηνοθέτης θα παρουσιάσει στις 5 και 6 Αυγούστου, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, τη δική του οπτική πάνω σε αυτό το απαιτητικό κείμενο, διαθλώντας το δράμα των ηρώων μέσα από τους προβληματισμούς του σήμερα.

Στην παράστασή του Μιχαήλ Μαρμαρινού θα συναντηθούν μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα του θεάτρου: ο Νίκος Καραθάνος (Ηρακλής), η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη (Μεγάρα), ο Μηνάς Χατζησάββας (Αμφιτρύων), ο Θοδωρής Αθερίδης (Θησέας), η Στεφανία Γουλιώτη (Ίρις), η Θεοδώρα Τζήμου (Λύσσα), ο Γιώργος Γάλλος (Λύκος).

Ο Ηρακλής ανάγεται σε νέο σύμβολο: ο πιο ισχυρός άντρας που φιλοδοξούσε να «εξανθρωπίσει τη γη», συναντά στον πιο δύσκολο από όλους τους άθλους του, τον εαυτό του, πέφτοντας θύμα μιας θεόσταλτης μανίας που τον οδηγεί να εξοντώσει άθελά του τα αγαπημένα του πρόσωπα.

Στις πρώτες σκηνές του έργου, ο ήρωας βρίσκεται στον Άδη για να ανακαλύψει τον Κέρβερο. Στο μεταξύ, η οικογένειά του στη Θήβα, η σύζυγός του Μεγάρα και τα ανήλικα τέκνα του, αντιμετωπίζουν θανάσιμους κινδύνους.

Ο άρχοντας της πόλης και πατέρας της Μεγάρας, ο Κρέοντας, έχει δολοφονηθεί από τον Λύκο που βασιλεύει πλέον ως τύραννος. Ο σφετεριστής της εξουσίας, απειλεί να σκοτώσει τη Μεγάρα και τα παιδιά της. Σαν από μηχανής θεός, ο Ηρακλής επιστρέφει για να πάρει εκδίκηση. Ο κύκλος της βίας όμως θα κλείσει με επώδυνο τρόπο για τον ημίθεο ήρωα εφόσον οι ζηλόφθονοι θεοί εξαπολύουν τα δικά τους βέλη καταστροφής.

«Ο Ηρακλής μαινόμενος», σε αντίθεση με άλλες τραγωδίες δεν επικεντρώνεται μόνο σε ένα πρόσωπο, αλλά ξετυλίγει παράλληλες ιστορίες που τέμνονται σε μια πόλη που βρίσκεται σε αναταραχή. Η συγκεκριμένη τραγωδία του Ευριπίδη πιάνει τον παλμό μιας ταραγμένης περιόδου, όταν για την άλλοτε κραταιά Αθήνα είχαν αρχίσει να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια της παρακμής. Το έργο ανεβαίνει για δεύτερη φορά από το Εθνικό Θέατρο και η παράσταση, αφού φιλοξενηθεί στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, θα περιοδεύσει σε όλη την Ελλάδα.

Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός αναφερόμενος στην τραγωδία επιχειρεί τις δικές του αντιστοιχίες με τη σύγχρονη Ελλάδα. Όπως τονίζει, ο ίδιος: «Ο Ηρακλής μοιάζει να έρχεται από την τελευταία ελληνική γενιά – πριν! Αρκετά πριν από το σήμερα - που πίστευε και αγωνιζότανε για ιδέες.. Για να προδοθεί τελικά από φίλους και από εχθρούς. Και με αυτή την απόλυτη γεύση της προδοσίας να οδηγηθεί στην καταστροφή. Και μετά να προσπαθήσει το θάνατο...

Η Ιστορία έχει μόνο μια ελπίδα να ξανακερδηθεί στη συνείδηση όταν τα γεγονότα προσκρούσουν στα βράχια: Όταν μας συμμαζεύει για να μας αφηγηθεί τον εαυτό της. Η ελπίδα δε βρίσκεται στην Ιστορία. Βρίσκεται στην αφήγηση».

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας, σε συνεργασία με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό. Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός. Σκηνικά: Ελένη Μανωλοπούλου. Επιμέλεια κίνησης-χορογραφία: Κωνσταντίνος Ρήγος. Μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός. Φωτισμοί: Thomas Walgrave. Boηθοί σκηνοθέτη: Μυρτώ Περβολαράκη, Ξένια Θεμελή. Δραματολόγος: Έλενα Καρακούλη. Πρωταγωνιστούν οι : Νίκος Καραθάνος , Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μηνάς Χατζησάββας, Θοδωρής Αθερίδης, Στεφανία Γουλιώτη, Θεοδώρα Τζήμου, Γιώργος Γάλλος.

Χορός: Γιάννης Βογιατζής, Χάρης Τσιτσάκης, Γιώργος Μπινιάρης, Γιώργος Ζιόβας, Αργύρης Πανταζάρας, Γιάννης Παπαδόπουλος, Προκόπης Αγαθοκλέους, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Κώστας Κοράκης, Kωνσταντίνος Ασπιώτης, Γιούλα Μπούνταλη, Δημήτρης Μακαλιάς, Ντένης Μακρής.

Πληροφορίες: «Ηρακλής μαινόμενος», αρχαίο θέατρο Επιδαύρου 5 και 6 Αυγούστου, ώρα: 21:00.Τιμές εισιτηρίων: 50 ευρώ, 45 ευρώ, 25 ευρώ, 15 ευρώ (φοιτητικό, άνω διάζωμα, ΑΜΕΑ). Πρόγραμμα περιοδείας: 12, 13/8 Αρχαίο θέατρο Φιλίππων, 17/8 αρχαίο θέατρο Θάσου, 21 και 22 /8 θέατρο Συκεών στη Θεσσαλονίκη, 29/8 Ρωμαϊκό Ωδείο Πάτρας, 2/9 Βριλήσσια θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη, 5/9 Βεάκειο Θέατρο στον Πειραιά, 7/9 Κηποθέατρο Παπάγου, 9/9 Αττικό Άλσος, 11/9 Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας, 14/9 Θέατρο Άλσους, 16/9 Θέατρο Αλέξης Μινωτής στο Αιγάλεω, 18/9 Άλσος Βεϊκου στο Γαλάτσι, 22/9 Κηποθέατρο Αλκαζάρ στη Λάρισα, 25/9 Άλσος Νέας Σμύρνης.