Ο εφιάλτης της Αμυγδαλέζας αναβιώνει στο Φεστιβάλ Αθηνών

eimaste-oi-perses
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 22 ΜΑΙΟΥ 2015

Μαρτυρίες-σοκ απ’ την Αμυγδαλέζα και Οδύσσειες προσφύγων απ’ το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές μπολιάζουν τους Πέρσες και τις Ικέτιδες στην παράσταση-ντοκουμέντο «Είμαστε οι Πέρσες!» της Γιολάντας Μαρκοπούλου.

Πόση είναι, πράγματι, η απόσταση από τις εμπόλεμες ζώνες της Καμπούλ μέχρι τα κρούσματα βίας και ρατσισμού της ελληνικής καθημερινότητας αναρωτιούνται, σαν σύγχρονοι αγγελιαφόροι, o Χασάν, ο Τζαβάντ, ο Ρεζά, ο Χαλίλ, ο Αιντίμ, o Ρεζά και ο Ραμζάν.

Η παράσταση-γροθιά γεννήθηκε στο καλλιτεχνικό εργαστήρι Station Athens για νέους μετανάστες και πρόσφυγες, της ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ.

Το εργαστήρι Station Athens
Ένα χαρακτηριστικό του Μεταξουργείου είναι η πολυπολιτισμικότητά του και με αφετηρία αυτό δημιουργήθηκε από την ΜΚΟ ΑΜΑΚΑ και το Συνεργείο το καλλιτεχνικό εργαστήρι θεάτρου, φωτογραφίας,  βίντεο και εικαστικών για νέους μετανάστες και πρόσφυγες, με βάση τις μεθόδους art therapy.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα μέλη της ομάδας, πρόσφυγες από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, έχουν δημιουργήσει το δικό τους «Σταθμό» στο χώρο του Συνεργείου. Στη διάρκεια της χρονιάς στον 3ο όροφο του Συνεργείου λειτουργεί «η τάξη» του εργαστηρίου με στόχο την παρουσίαση μιας παράστασης αλλά και όλου του υλικού που οδήγησε στην δημιουργία της. Ξεκινώντας από τη θεματική του ταξιδιού με την παράσταση «Station Athens» το 2011, περάσαμε στο εδώ και τώρα δουλεύοντας την έννοια του νέου «σταθμού»  με την ανοιχτή πρόβα/παράσταση «Είμαστε σπίτι»  το 2012 η συνέχεια ήρθε με την έννοια του πολέμου και την θεατρική performance, «Είμαστε οι Πέρσες!» βασισμένη στους «Πέρσες» του Αισχύλου το 2103,  και καταλήγοντας στις ιστορίες από το παρελθόν που οδήγησαν στην φυγή με την νέα παράσταση «Ε_ΦΥΓΑ».

Το  εργαστήρι ορίζεται σαν «Εργαστήρι Art Therapy» και διαφοροποιείται από ένα απλό εργαστήρι Τέχνης, όπου απλά μεταδίδονται συγκεκριμένες τεχνικές, χωρίς όμως να είναι χώρος ψυχοθεραπείας. Τα εργαλεία του Art Therapy είναι οι εικαστικές και παραστατικές τέχνες και το θεραπευτικό στοιχείο έγκειται στην συνειδητοποίηση του ότι μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία ευνοείται η προφορική επικοινωνία, η συνοχή της ομάδας και η προσωπική έκφραση.

Σύλληψη - Σκηνοθεσία: Γιολάντα Μαρκοπούλου. Δραματουργία: Μαργαρίτα Παπαδοπούλου, Γιολάντα Μαρκοπούλου. Kίνηση: Pauline Huguet. Σκηνογραφία: Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος. Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης. Φωτισμοί: Ολυμπία Μυτιληναίου. Βίντεο: Ελίνα Φέσσα, Δάφνη Καλαφάτη. Βοηθός σκηνοθέτη: Βανίνα Καρβούνη. Βοηθός Παραγωγής: Τζέλα Χριστοπούλου.

Με τους Chaljl Ali Zada, Ramzan Mohammad, Hossain Amiri, Aidim Joyimal, Reza Mohammadi, Reza Muosevi.

Πληροφορίες: «Είμαστε οι Πέρσες!» στην Πειραιώς 260, Αθήνα. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 3 και 4 Ιουνίου στις 21:00. Τιμές εισιτηρίων:  15 ευρώ, 10 ευρώ (μειωμένο), 5 ευρώ (φοιτητικό, άνω 65, άνεργοι, ΑΜΕΑ).

Εισιτήρια για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ μπορείτε να εξασφαλίσετε:
• Online με χρέωση πιστωτικής κάρτας στην ιστοσελίδα www.greekfestival.gr
• Τηλεφωνικά με χρέωση πιστωτικής κάρτας στο 210.3272000 καθημερινά (και Κυριακές) 9:00 - 21:00
• Από τα εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
• Από τα Βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου, τα Καταστήματα Public, τα Βιβλιοπωλεία Ιανός και τα Reload Stores

Κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου: Πανεπιστημίου 39 (εντός στοάς Πεσμαζόγλου).
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00-17:00, Σάββατο: 9:00-15:00.
Εκδοτήρια εισιτηρίων λειτουργούν σε όλους τους χώρους των εκδηλώσεων και ανοίγουν δύο ώρες πριν την ώρα έναρξης των παραστάσεων. Εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας.