Η «Ασκητική» του Καζαντζάκη σε θεατρική απόδοση
Το κείμενο της «Ασκητικής», το απόσταγμα του φιλοσοφικού στοχασμού του Νίκου Καζαντζάκη διασκευάζεται για την θεατρική σκηνή, από τον σκηνοθέτη Πάνο Αγγελόπουλο. Το έργο ανεβαίνει για τρεις μόνο παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου.
Ο Καζαντζάκης άρχισε να δουλεύει το κλασικό πλέον δοκίμιό του όταν ήταν στη Βιέννη και το ολοκλήρωσε στο Βερολίνο, στα τέλη του 1922. Η «Ασκητική» γράφτηκε σε μια ταραγμένη εποχή και αποτυπώνει το σύνολο των αντιλήψεων του δημιουργού της, για το Θεό, τον άνθρωπο, την επιθυμία, τα όνειρα, το θάνατο, την ύλη και τον στοχασμό. Σε αυτό ακριβώς το κείμενο βασίζει την παράστασή του ο Πάνος Αγγελόπουλος επιχειρώντας να κεντρίσει το ενδιαφέρον των θεατών, με τα ιδανικά και τις αξίες του μεγάλου λογοτέχνη.
Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης Πάνος Αγγελόπουλος «η Ασκητική αποδεικνύεται ένα προφητικό έργο των καιρών μας, που μας παροτρύνει να σιωπήσουμε ώστε να αφήσουμε τον αληθινό εσωτερικό μας κόσμο να ακουστεί ενώ, παράλληλα, μάς εξοικειώνει με τις μεγάλες αγωνίες που μας οδηγούν στα λυτρωτικά συλλογικά οράματα. Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος στις παραινέσεις και τις προκλήσεις του Νίκου Καζαντζάκη».
Aς θυμηθούμε όπως τι έγραφε στον πρόλογο του έργου του ο Καζαντζάκης: «Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο• καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο• το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή. Ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η επιστροφή• ταυτόχρονα το ξεκίνημα κι ο γυρισμός• κάθε στιγμή πεθαίνουμε. Γι αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της ζωής είναι ο θάνατος. Μα κι ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η προσπάθεια να δημιουργήσουμε, να συνθέσουμε, να κάμουμε την ύλη ζωή• κάθε στιγμή γεννιούμαστε. Γι΄ αυτό πολλοί διαλάλησαν: Σκοπός της εφήμερης ζωής είναι η αθανασία».
Παίζουν: Γιάννης Θωμάς, Θάλεια Αργυρίου, Δημήτρης Γρηγοριάδης, Σοφία Κομινέα, Λευτέρης Βλάχος, Εύη Καραδήμα.
Θεατρική προσαρμογή - Σκηνοθεσία: Πάνος Αγγελόπουλος. Συνεργάτης Σκηνοθέτις: Ανδρομάχη Μοντζολή. Μουσική: Δημήτρης Παπαδημητρίου. Σκηνικά- Κοστούμια: Μάιρα Βαζαίου. Κίνηση: Όλια Λυδάκη. Σχεδιασμός φωτισμού: Γιώργος Πουλίδης. Συμμετέχει: πενταμελής Ομάδα χορού. Βοηθός σκηνοθέτη: Μ. Παπαχαραλάμπους.
Πληροφορίες: «Ασκητική», στις 28, 29 και 30 Σεπτεμβρίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στις 21:00. Διάρκεια: 85 λεπτά, εισιτήριο: 15 ευρώ, 10 ευρώ φοιτητικό, κάτοχοι κάρτας ανεργίας, πολύτεκνοι, κάτοχοι ευρωπαϊκής κάρτας νέων, κάρτας Πολιτισμού, ΑΜΕΑ. Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, www.mcf.gr , Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 2103418550. Προπώληση και σε όλα τα καταστήματα Public.







