H Καρυοφυλλιά Καραμπέτη καθηλώνει το θεατρόφιλο κοινό για τρίτη χρονιά
Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη βυθίζεται για τρίτη χρονιά στο μαγικό ρεαλισμό του Μάριο Βάργκας Λιόσα, πρωταγωνιστώντας στο έργο του «La Chunga». Ο νέος κύκλος των παραστάσεων ανοίγει αύριο το Σάββατο, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου στο θέατρο Επί Κολωνώ.
Το «La Chunga» (διαβάστε την κριτική της παράστασης) το τέταρτο από τα οκτώ θεατρικά έργα του βραβευμένου με Νόμπελ περουβιανού συγγραφέα Μάριο Βάργκας Λιόσα κινείται στο πλαίσιο του μαγικού ρεαλισμού και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας. Τα ίχνη των ηρώων του μπορούμε να τα ανιχνεύσουμε και στα πιο γνωστά του βιβλία «Το πράσινο σπίτι», «Ο Λιτούμα στις Άνδεις», «Το παλιοκόριτσο» κ.α.
Η πρόκληση για την ομάδα ΝΑΜΑ και τη σκηνοθέτιδα του έργου Ελένη Σκότη, ήταν ότι έπρεπε να ξεδιπλώσει επί σκηνής τις φαντασιώσεις και τα απωθημένα των ηρώων που στο θεατρικό κείμενο έχουν την ίδια βαρύτητα με την πραγματικότητα. Το έργο διαδραματίζεται σε ένα περιθωριακό καφενείο μιας παραγκούπολης της Πιούρα το 1945. Η ιδιοκτήτριά του, η Τσούνγκα, μια αινιγματική, σκληρή αντρογυναίκα το διευθύνει με σιδερένια πυγμή. Μια μέρα, ένας από τους θαμώνες, ο Χοσεφίνο φέρνει μαζί του ένα ελκυστικό νεαρό κορίτσι, την Μέτσε που γίνεται το αντικείμενο του πόθου όλων.
Η Τσούνγκα «κερδίζει» το κορίτσι έναντι ενός ποσού που επιτρέπει στον Χοσεφίνο να συνεχίσει την ενασχόλησή του με τα τυχερά παιχνίδια. Μετά από εκείνο το περιστατικό η Μέτσε εξαφανίζεται και οι αυτόπτες μάρτυρες εκείνης της μοιραίας βραδιάς, προσπαθούν να δώσουν τη δική τους εκδοχή για το πώς έγιναν τα πράγματα.
H σκηνοθέτις της παράστασης, Ελένη Σκότη επισημαίνει: «Αυτό που βρήκαμε εξαιρετικά ενδιαφέρον στο έργο του Λιόσα ήταν η συνειδητή του απόπειρα να ανακαλύψει τον κατάλληλο τρόπο να φανερώσει τη συνθετική ικανότητα του ανθρώπου να βιώνει ταυτόχρονα την αντικειμενική και υποκειμενική πραγματικότητα ή μάλλον να αποκαλύψει αυτή καθαυτή την εμπειρία της διαδικασίας της σύνθεσης αυτής.
Καθώς το έργο ταλαντεύεται ανάμεσα στον κόσμο του υπαρκτού και του φανταστικού, αποτέλεσε τόσο για μένα όσο και για την oμάδα Νάμα μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση. Με δεδομένο ότι η ομάδα μας με την τεχνική υποκριτικής που χρησιμοποιεί βρίσκεται σε μια συνεχή προσπάθεια να εντοπίσει και να αναλύσει όλες τις μορφές της ανθρώπινης δράσης και εμπειρίας, εκπλαγήκαμε θετικά όταν συνειδητοποιήσαμε ότι ο κόσμος της φαντασίας δεν αποτελεί παρά μια ακόμα μορφή πραγματικότητας, πράγμα απόλυτα συμβατό με τους στόχους μας και προσβάσιμο μέσω της συγκεκριμένης τεχνικής, δίχως να χρειάζεται να προσφύγουμε σε μια πιο στυλιζαρισμένη ή φορμαλιστική προσέγγιση. Ούτως ή άλλως ένα όνειρο μπορεί να είναι τόσο έντονο και αληθινό όσο η πραγματικότητα μέσα από την οποία το ανακαλείς».
Παίζουν οι: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Δημήτρης Λάλος, Στάθης Σταμουλακάτος, Βασίλης Χατζηδημητράκης, Γιάννης Λεάκος, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Ισίδωρος Πάτερος.
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ. Σκηνοθεσία: Ελένη Σκότη. Σκηνικά, κοστούμια:Γιώργος Χατζηνικολάου. Φωτισμοί:Νίκος Βλασόπουλος. Μουσική:Ισίδωρος Πάτερος. Βοηθός σκηνοθέτη:Δάφνη Λαρούνη.
Πληροφορίες: «La Chunga», στο θέατρο Επί Κολωνώ, από την 1η Οκτωβρίου-20 Δεκεμβρίου. Θέατρο Επί Κολωνώ, www.epikolono.gr Nαυπλίου 12 και Λένορμαν 94, Κολωνός. Τιμές εισιτηρίων: 22 ευρώ, 18 ευρώ φοιτητικό. Λαϊκή απογευματινή (κάθε Πέμπτη και Σάββατο), τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ και 15 ευρώ φοιτητικό. Ώρες παραστάσεων: Πέμπτη –Σάββατο: 21:15. Κυριακή: 19:15. Σάββατο λαϊκή απογευματινή: 18: 15.







