Αλέξανδρος Παδιαμάντης για εφήβους και μη

aleksandros-padiamantis-gia-efibous-kai-mi

ΔΕΥΤΕΡΑ, 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Μια εναλλακτική ανάγνωση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη επιχειρεί ο Θοδωρής Αμπαζής, ανεβάζοντας το μυθιστόρημα «Οι έμποροι των εθνών» για πρώτη φορά στη σκηνή του θεάτρου.

Ο λόγος του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη έχει μεταφερθεί στο θέατρο και τον κινηματογράφο με επιτυχία. Φέτος ο Θοδωρής Αμπαζής αναλαμβάνει ένα δύσκολο στοίχημα: να παντρέψει το γλωσσικό ιδίωμα του σκιαθίτη λογοτέχνη με το λυρικό θέατρο, ανεβάζοντας τη διασκευή του μυθιστορήματός του «Οι έμποροι των εθνών», στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (19 Οκτωβρίου-6 Νοεμβρίου).

Στο τολμηρό σκηνοθετικό εγχείρημα του Θοδωρή Αμπαζή που πραγματοποιείται με την ομάδα θεάτρου Opera, ο αφηγηματικός λόγος, η ζωντανή μουσική και τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα συνοδεύουν το κείμενο του Παπαδιαμάντη. Πρόκειται για μια διαφορετική πρόταση, με μοντέρνα αισθητική που στόχο έχει να προσεγγίσει και το νεανικό κοινό. Έχουν ήδη προγραμματιστεί και πρωινές παραστάσεις για τους μαθητές όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου, προσφέροντας έτσι την ευκαιρία για μια διαφορετική γνωριμία με το έργο του Παπαδιαμάντη.

Όπως τονίζει ο σκηνοθέτης: «Ο λόγος στην παράστασή μας γέννησε τη μουσική, την κίνηση, το φως, το βίντεο. Από εκεί ξεκινούν όλα και εκεί τελειώνουν. Ο χορικός λόγος εναλλάσσεται με τον προσωπικό και η ομοφωνία με την αντίστιξη υπηρετώντας την αρχιτεκτονική του κειμένου. Το βίντεο και το φως αναδεικνύουν το χωροχρόνο του έργου, ενώ η κίνηση δεν περιγράφει τις καταστάσεις αλλά προσθέτει οπτικούς ήχους στη συνολική ενορχήστρωση».

«Οι έμποροι των εθνών» παρουσιάζονται για πρώτη φορά στη σκηνή του θεάτρου, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από το θάνατο του μεγάλου λογοτέχνη.

Στο ιστορικό φόντο του έργου βρίσκεται η ενετική κατοχή των νησιών του Αιγαίου και η σύγκρουση Ανατολής και Δύσης. Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από το μοιραίο ερωτικό πάθος της κεντρικής ηρωίδας, της Αυγούστας, η οποία εγκαταλείπει τον σύζυγό της Ιωάννη Μούχρα για να ακολουθήσει τον Βενετό Μάρκο Σανούτο.

Όπως έχει επισημάνει ο Σταύρος Ζουμπουλάκης, στην εισαγωγή της έκδοσης του βιβλίου από την Εστία (2000): «Ο Παπαδιαμάντης, πλάθοντας το χαρακτήρα της Αυγούστας, δημιουργεί μια ηρωίδα μη συνηθισμένη, υπερβατικής για τις κοινωνικές νόρμες της εποχής. Στο μυθιστόρημά του αυτό αμφιβάλλει επίσης για τη βοήθεια που παρέχει η Εκκλησία στον πιστό της, θέση που εντυπωσιάζει εάν αναλογιστεί κανείς τη σχέση του συγγραφέα με τη θρησκεία και τον κλήρο».

Με αφορμή την παράσταση θα πραγματοποιηθούν δύο παράλληλες δράσεις: ένα θεατρικό εργαστήριο για εφήβους ώστε οι νεαροί συμμετέχοντες να μυηθούν στη γλώσσα και τις θεματικές του Παπαδιαμάντη μέσα από θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς και παιχνίδια (22 και 29 Οκτωβρίου, ώρες:12:00-14:00) ενώ στις 22 Οκτωβρίου μετά την παράσταση θα ακολουθήσει η καθιερωμένη συζήτηση με τους συντελεστές (συντονιστής, ο Αναπληρωτής καθηγητής Σημειωτικής Θεάτρου στο Πανεπιστήμιο Πατρών Δημήτρης Τσατσούλης).

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Κώστας Καλλιβρετάκης, Νέστορας Κοψιδάς, Μαρία Παρασύρη, Δανάη Σαριδάκη. Συμμετέχουν και οι μουσικοί: Ιάκωβος Παυλόπουλος και Σοφία Ευκλείδου.

Δραματουργική επεξεργασία: Έλσα Αδριανού. Σκηνοθεσία-μουσική: Θοδωρής Αμπαζής. Σκηνικά-κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Βίντεο: Στάθης Αθανασίου. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Κίνηση: Ζωή Χατζηαντωνίου. Βοηθός σκηνοθέτη: Νεφέλη Μαϊστράλη.

Πληροφορίες: «Οι έμποροι των εθνών» από τις 19 Οκτωβρίου-6 Νοεμβρίου (εκτός Δευτέρας και Τρίτης), στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107-109, τηλ. 2109005800. Ώρα έναρξης βραδινών παραστάσεων: 21:00 στη Μικρή Σκηνή. Τιμές εισιτηρίων: 18 ευρώ. Φοιτητικό –νεανικό, άνω των 65 ετών και ΑΜΕΑ: 10 ευρώ.