Πέντε παραστάσεις για την παγκόσμια ημέρα θεάτρου

pagkosmia-imera-theatrou
ΚΥΡΙΑΚΗ, 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα θεάτρου, σας προτείνουμε κάποιες παραστάσεις για αυτή την Κυριακή.

Αυτή η Κυριακή, 27 Μαρτίου, εκτός το ότι κλείνει ένα τριήμερο που πολύς κόσμος περιμένει πώς και πώς, σηματοδοτεί και την παγκόσμια ημέρα θεάτρου. Ο αριθμός των παραστάσεων στην Αθήνα καταγράφει φέτος αριθμούς ρεκόρ, αφού υπολογίζεται πως ανεβαίνουν περισσότερες από χίλιες (!) παραστάσεις. 

Φυσικά και δεν υπάρχει ούτε χρόνος μα ούτε και χρήματα για να δει κάποιος όλα όσα θέλει, αν όμως το τριήμερο σας βρει στην Αθήνα και ψάχνετε μια κυριακάτικη έξοδο, σας προείνουμε κάποιες παραστάσεις για να γιορτάσετε την παγκόσμια ημέρα του θεάτρου όπως της αρμόζει.

«Οι αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες»

του Ρόμπερτ Μούζιλ

Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη

Το θέατρο Πόρτα συνεχίζει και φέτος να είναι μια από τις πιο ενδιαφέρουσες θεατρικές διαδρομές της πόλης. Επιλέγει να παρουσιάζει έργα που είτε είναι καινούρια είτε δεν είναι τόσο γνωστά στο ευρύ κοινό και ακόμη και αν αυτή η τακτική δε λειτουργεί πάντα, το σίγουρο είναι πως έχει ενδιαφέρον. Ίσως η καλύτερη φετινή παράσταση που έχει ανεβάσει το Πόρτα να είναι το «Οι αναστατώσεις του οικότροφου Τέρλες», το οποίο είναι το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα Ρόμπερτ Μούζιλ. Πρόκειται για ένα προφητικό κείμενο που παρουσιάστηκε το 1906 και παρουσιάζει το ξύπνημα της αρσενικής εφηβείας σε συνδυασμό με μια αλληγορία για την ανάδυση των κοινωνιών που αποτέλεσαν τα κύτταρα των δύο παγκοσμίων πολέμων που ακολούθησαν. Σκληρό και δύσπεπτο αλλά υποβλητικό και αληθινό. Σου μένει.

Στο Θέατρο Πόρτα, Μεσογείων 59, Αθήνα, στις 21.15.

«Τρεις αδερφές»

του Άντον Τσέχωφ

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Τάρλοου

Μετά την περσινή επιτυχία της Μεγάλης χίμαιρας, το θέατρο Πορεία φαίνεται πως βρήκε τη συνταγή για ένα ακόμη μεγάλο θεατρικό χιτ. Ο Δημήτρης Τάρλοου καταπιάνεται με τις Τρεις αδερφές του Τσέχωφ, φέρνοντας την Όλγα, τη Μάσα και την Ιρένε στη… χώρα μας, με αυτή την ελληνικότητα να προσδίδει μια μοντέρνα υφή στο έργο, η οποία σε συνδυασμό με την κλασικίζουσα σκηνοθεσία δημιουργεί μια συνταγή για όλα τα γούστα. Και με μια καταπληκτική διανομή στους πρωταγωνιστικούς ρόλους που αποτελείται από την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, την Ιωάννα Παππά και την Λένα Παπαληγούρα, καταλαβαίνει κανείς γιατί αυτή η παράσταση έχει συζητηθεί ήδη τόσο.

Στο Θέατρο Πορεία, Τρικόρφων 3-5, Βικτώρια, στις 20.30.

«Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί»

του Ερρίκου Ίψεν

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς

Μετά από ένα εξαιρετικό ανέβασμα του έργου του Πίντερ “Τέφρα και σκιά”, ο Δημήτρης Καραντζάς αναμετράται με το κύκνειο άσμα του Ερρίκου Ίψεν στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης. Είναι σαφές πως αυτή τη στιγμή ενδιαφέρεται για τον πειραματισμό με τις σιωπές και τις σκιές σε θεωρητικά στατικά κείμενα και μας αρέσει πολύ αυτή η κατεύθυνση. Συν τοις άλλοις διαθέτει έναν εξαίρετο θίασο (Αλεξία Καλτσίκη, Μαρία Κεχαγιόγλου, Περικλής Μουστάκης, Ρένη Πιττακή, Μιχάλης Σαράντης, Μενέλαος Χαζαράκης), οπότε αν η παράσταση δεν έχει εισέλθει ακόμη στα ραντάρ σας, σπεύστε.

Στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα, στις 21.15.

Aris Kostantis
«Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ»

του Σάμουελ Μπέκετ

Σκηνοθεσία: Αντώνης Αντωνόπουλος

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος δοκιμάζει κάτι πολύ ενδιαφέρον και πρωτοποριακό, πειραματιζόμενος με ένα εξίσου ιδιαίτερο έργο του Σάμουελ Μπέκετ. Ηχογραφεί ζωντανά μαγνητοταινίες του παρελθόντος, ερχόμενος αντιμέτωπος με την ηλικιωμένη προβολή του εαυτού του. Είναι ένα one man show η συγκεκριμένη παράσταση και μας ιντριγκάρει απίστευτα. Η έννοια του χρόνου γίνεται έτσι συγκεχυμένη και είμαστε σίγουροι πως μας περιμένει κάτι καλό.

Στο BIOS.TESLA Basement, Πειραιώς 84, Αθήνα, στις 21.00.

«Δεσποινίς Τζούλια»

του Αύγουστου Στρίντμπεργκ

Σκηνοθεσία: Λίλλυ Μελεμέ

Η «Δεσποινίς Τζούλια» της Λίλλυς Μελεμέ είναι μια βαθύτατα ανθρώπινη παράσταση. Θέτει στο μικροσκόπιό της τη σχέση των δύο πρωταγωνιστών και κερδίζει το στοίχημα που θέτει επιμένοντας στη χαρτογράφηση των πεδίων που δημιουργούνται ανάμεσα στη μετωπική σύγκρουση των δύο κόσμων τους. Η Μαρία Κίτσου πετυχαίνει μια από τις ερμηνείες της σεζόν, φορτίζοντας τα πρόσωπα και αντικείμενα γύρω της και όσο μια καλλιτεχνική πρόταση μπορεί να προταθεί με κοινώς αποδεκτά κριτήρια, αυτός είναι ένας Στρίντμπεργκ που αξίζει να δεις.

Στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου, Πλαταιών & Προφήτη Δανιήλ 3 , Μεταξουργείο, στις 21.15

Γιάννης Μόσχος

[email protected]