Μαρία Χάνου: «Η συνεργασία σε μια ομάδα δημιουργεί ασφάλεια»

maria-xanou
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΜΑΙΟΥ 2016

Η ηθοποιός Μαρία Χάνου μας μιλά για την παράσταση «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας».

Μετά από δύο επιτυχημένους κύκλους παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη (στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. και στο Θεάτρο Αυλαία) και μετά από περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα, η Εταιρεία Θεάτρου Θέση και το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» ταξιδεύουν στην Αθήνα για να φέρνουν τον μαγικό κόσμο των ξωτικών, των ευγενών και των ταπεινών μαστόρων του Ουίλιαμ Σαίξπηρ στο Θέατρο Θησείον.

Το κλασικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, μεταφράζεται και διασκευάζεται από την ίδια την ομάδα. Οι πέντε ηθοποιοί, χρησιμοποιώντας ελάχιστα σκηνικά αντικείμενα, μάσκες, ζωντανή μουσική, στοιχεία παντομίμας και αυτοσχεδιασμούς υποδύονται όλους τους ρόλους του έργου. Με χιούμορ, απλότητα, ευθύτητα και σεβασμό στην γλώσσα του ποιητή συνθέτουν μια παράσταση γεμάτη έρωτα, κωμικοτραγικές καταστάσεις, μαγεία, ξωτικά και ανθρώπινη αφέλεια.

Να σημειωθεί πως η παράσταση έχει επιλεχτεί ως η ελληνική συμμετοχή στο Festival Internacional de Teatro Clásico de Almagro 2016 στο Αλμάγκρο της Ισπανίας και θα παρουσιαστεί στο Teatro La Veleta στις 25 Ιουλίου. Κάτι ενδιαφέρον φαίνεται λοιπόν να συμβαίνει εδώ και δεν μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι. Επικοινωνήσαμε λοιπόν με την Μαρία Χάνου, μέλος της Εταιρείας Θεάτρου Θέση και μοιράστηκε μαζί μας τον ενθουσιασμό της νέας αυτής ομάδας.

Καταρχάς σύστησέ μας την Εταιρεία Θεάτρου Θέση. Είστε μια νέα ομάδα. Τι ήταν αυτό που σας έκανε να έρθετε μαζί και πόσο βοήθησε στη συνοχή σας το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας»;

Πράγματι είμαστε μια νεοσύστατη ομάδα και αυτή είναι η πρώτη μας παραγωγή! Βέβαια, γνωριζόμασταν από τη δραματική σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος απ' όπου αποφοιτήσαμε και οι πέντε. Η κοινή μας προέλευση και η ανάγκη μας να εκφραστούμε θεατρικά μας έκανε ομάδα και το «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» είναι η αρχή.

Ποια είναι η προσέγγισή σας στο κλασικό έργο του Σαίξπηρ; Είναι γνωστό και πολυπαιγμένο. Πώς το αντιμετωπίζετε εσείς;

Ακριβώς επειδή το έργο είναι πασίγνωστο και πολυπαιγμένο θέλαμε να αποφύγουμε ένα κλασσικό ανέβασμα και σεβόμενοι πάντα την ποιητική του γραφή, φτιάξαμε μια παράσταση με χιούμορ, λιτότητα και τρέλα.

Χρησιμοποιείτε μάσκες, ζωντανή μουσική, παντομίμα και αυτοσχεδιάζετε. Πόσο σημαντικό είναι να διασκεδάζεις αυτό που κάνεις επί σκηνής, ειδικά όταν μιλάμε για παραστάσεις που τρέχουν για καιρό;

Το πιο σημαντικό είναι ότι θέλαμε να συνεργαστούμε και με τον καιρό δεθήκαμε πολύ. Λειτουργούμε, σε οποιαδήποτε συνθήκη, με ανιδιοτέλεια και όχι εγωκεντρικά. Αυτό έχει σημασία. Η συνεργασία σε μια ομάδα δημιουργεί ασφάλεια και η ασφάλεια δημιουργία και καλή διάθεση.

Ποιοι είναι οι συσχετισμοί του έργου που μπορούν να γίνουν με το σήμερα;

Όσο οι άνθρωποι στον κόσμο αγαπούν, ερωτεύονται, ζηλεύουν, εξουσιάζουν, εξουσιάζονται, θυμώνουν, λυπούνται, υποφέρουν και χαίρονται, τότε πάντα η γραφή του Σαίξπηρ αλλά και πολλών άλλων σπουδαίων κλασικών θα είναι διαχρονική και ανεκτίμητη.

Πώς νιώθεις για το επερχόμενο ταξίδι σας στην Ισπανία; Και βασικά πώς προέκυψε; Περιμένατε ο κόσμος να αγκαλιάσει τόσο την παράσταση όταν ξεκινήσατε;

Είμαστε κατενθουσιασμένοι με αυτό το ταξίδι! Όχι μόνο γιατί θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την δουλεία μας σε ένα πολυπολιτισμικό κοινό αλλά επειδή δίνεται και σε εμάς η ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις παραστάσεις ομάδων από άλλες χώρες.

Ποια είναι τα σχέδιά σας μετά το καλοκαίρι;

Σίγουρα το ταξίδι του «Ονείρου» δεν έχει τελειώσει ακόμα. Παράλληλα λοιπόν με αυτό, έχουμε μπει στη διαδικασία υλοποίησης του νέου μας έργου. Μετά το καλοκαίρι πρόβες δηλαδή!

Συντελεστές παράστασης:

Μετάφραση: Εταιρεία Θεάτρου Θέση. Σκηνοθεσία: Μιχάλης Σιώνας. Βοηθός Σκηνοθέτη: Αντώνης Μιχαλόπουλος. Μουσική: Διαμαντής Αδαμαντίδης. Κοστούμια/ Κατασκευές: Κατερίνα Παπαγεωργίου.

Παίζουν: Τρυφωνία Αγγελίδου, Διαμαντής Αδαμαντίδης, Αχιλλέας Αναγνώστου, Γιάννης Σαμψαλάκης, Μαρία Χάνου.

Πληροφορίες παράστασης: «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» της ομάδας Εταιρεία Θεάτρου Θέση, στο Θησείον, ένα θέατρο για τις τέχνες, Τουρναβίτου 7, Ψυρρή. Κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:15 και Κυριακή στις 18:00 & στις 21:15, έως 29 Μαΐου. Τιμές εισιτηρίων: 13 ευρώ & 10 (φοιτητικό μειωμένο). Διάρκεια: 80 λεπτά.

Γιάννης Μόσχος

[email protected]