Kριτική: Συνάντηση ζωής στο ταξίδι για την εσωτερική Ιθάκη

stegi
ΤΡΙΤΗ, 17 ΜΑΙΟΥ 2016

Ευτυχώς που υπάρχει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και μας δίνει την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε με κάποια αξιόλογα δείγματα της ξένης καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Ακόμη και αν κάποια δεν πετυχαίνουν τον στόχο τους -όπως το «Μein Kamph» («O Αγών μου») του Άντολφ Χίτλερ στο οποίο η ομάδα Rimini Protokoll δεν εμβάθυνε την κριτική της- αξίζει να τα παρακολουθήσει κανείς.

Μια πρόσφατη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία ήταν το «Encounter» (Η Συνάντηση) του ηθοποιού και σκηνοθέτη Σάιμον Μακ Μπέρνι, δημιουργού της βρετανικής ομάδας «Complicite» -ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας το 2002 παρουσιάζοντας στη Θεσσαλονίκη το θρυλικό έργο «Mnemonic»- που από το 1983 ταυτίζεται με το devised και physical theater (επινοητικό και σωματικό θέατρο), ενώ ταυτόχρονα συνδιαλέγεται με όλες τις τέχνες και τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις.

Στην παράσταση του «Encounter», ιδιαίτερα, κυριαρχεί η 3D audio συνθήκη ακροάσεως που «κατασκεύασε» ο sound designer Gareth Fry, η οποία συνοδεύει την, εμπνευσμένη απο το βιβλίο του Petru Popescu «Amazon Beaming», αφήγηση του Μακ Μπέρνι.

Φορώντας ακουστικά οι θεατές, με ευαισθητοποιημένη την ακοή τους, μεταφέρονται στα βάθη της ζούγκλας, ανάμεσα στο Περού και στη Βραζιλία, εκεί δηλαδή που χάθηκε ο φωτορεπόρτερ του «National Geographic» Λόρεν Μακ Ιντάιρ.

Και κυριολεκτικά περικυκλώνονται από τις προηχογραφημένες τελετουργικές φωνές των ιθαγενών Μαϊρούνα που τον περιέθαλψαν, αλλά και από τους ήχους του Αμαζονίου τους οποίους αναπαράγει ο ίδιος ο περφόρμερ χρησιμοποιώντας απλά, καθημερινά αντικείμενα: το τρίξιμο ενός πλαστικού μπουκαλιού θυμίζει τα γάργαρα νερά του ποταμού, τραγανιστά πατατάκια παραπέμπουν στους σπινθίρες μιας φωτιάς, ένα ψιθύρισμα γεμίζει κουνούπια την αίθουσα του θεάτρου.

Ο εξαιρετικός καλλιτέχνης, ωστόσο, μέσα από την ευρηματική αφήγησή του δεν επιδιώκει μόνο να μας εμπλέξει στην αληθινή όσο και συναρπαστική περιπέτεια του Μακ Ιντάιρ.

Θεωρεί ότι η συνάντησή του με την ξεχασμένη φυλή των Μαϊρούνα και η μύησή του στον τόσο διαφορετικό τρόπο ζωής της συγγενεύει με «την ιστορία της Οδύσσειας ως ένα ταξίδι αναζήτησης σε μια εσωτερική Ιθάκη».

Πραγματικά, ο Μακ Μπέρνι μάς κάνει να αναρωτηθούμε: ποιοι είμαστε και πού πάμε. Η απάντηση ίσως βρίσκεται σ’ αυτό το συγκλονιστικό ταξίδι, όπου η χαμένη αθωότητα του δικού μας σύγχρονου κόσμου ανασυγκροτείται, οπισθοχωρώντας στις ρίζες της ύπαρξής της μέχρι το μεταφυσικό της πυρήνα.

ΕΛΕΝΗ ΠΕΤΑΣΗ / [email protected]