Είδαμε με μια ανάσα το «Για μια ανάσα…» της Ελένης Ράντου

gia-mia-anasa-eleni-rantou
ΤΡΙΤΗ, 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Μετά από δυο χρόνια η Ελένη Ράντου επιστρέφει στην σκηνή του θεάτρου Διάνα με το έργο «Για μια ανάσα…».

Από την πρώτη στιγμή ο σκηνοθέτης (Σταμάτης Φασουλής) σε βάζει στο κλίμα του έργου με μια βίντεο προβολή. Ο εφιάλτης της Άνα (Ελένη Ράντου) ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας και η αίσθηση είναι ασφυξία μέχρι τη στιγμή που ξυπνά. Ένα απλό, αθώο εκ πρώτης one night stand με τον Φέλις (Αντώνης Καρυστινός), που δηλώνει δαίμονας, τους οδηγεί σε ένα διαπληκτισμό για τις ανθρώπινες σχέσεις και το κατά πόσο αυτές είναι συναλλαγή. Παράλληλα, η ακαδημαϊκή καριέρα της Άνα προβλέπεται σπουδαία, αφού καταφέρνει την πολυπόθητη συνεργασία με ένα πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Έτσι, η Άνα μαζί με την αδελφή της, Σόφι (Ελένη Ουζουνίδου) ξεκινά ένα ταξίδι από το Βερολίνο όπου ζει, ως την Αλεξάνδρεια. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού αυτού, η Ευρώπη και το οικονομικό σύστημα καταρρέουν με συγκλονιστικές συνέπειες.

Ένα κείμενο σύγχρονο, από την βραβευμένη Zinnie Harris σε εξαιρετική απόδοση της Ελένης Ράντου στα ελληνικά. Με φυσικούς διαλόγους και σαφείς αναφορές στην παγκόσμια λογοτεχνία (Οδύσσεια, Φάουστ) και με βαθιά κριτική αντιμετώπιση του σύγχρονου οικονομικού μοντέλου, η συγγραφέας χτίζει έναν κόσμο και τους ήρωες του, που θα μπορούσαν να είναι πραγματικοί.

Η Ελένη Ράντου ως Άνα, μια γυναίκα με έντονες συναισθηματικές διακυμάνσεις, σε έναν ρόλο με μεγάλη έκθεση και συνεχή σκηνική παρουσία, ανταποκρίθηκε με μαεστρία στις υψηλές απαιτήσεις του ρόλου. Από την άλλη, η Σόφι, η ήρεμη δύναμη στη ζωή της Άνα, εξελίσσεται στην πορεία του έργου με την Ελένη Ουζουνίδου να μας συγκλονίζει στην συναισθηματική κορύφωση της ηρωίδας της. Επιβλητικός ο Αντώνης Καρυστινός, στην εσωτερική πάλη του Φέλις με τη σκληρή φύση του και την τρυφερότητα που του γεννά η Άννα. Ο μυστηριώδης βιβλιοθηκάριος του Μελέτη Ηλία, ένα έντονα κωμικό στοιχείο μέχρι και λίγο πριν το τέλος αποκαλύπτεται σε μια πολύ δυνατή, υποκριτικά, μετάβαση. Ο Γιώργος Ματζιάρης ως ελεγκτής, ελαφρώς καρικατούρα του πολύ τυπικού ελεγκτή και ο Κρις Ραντάνοφ ως πελάτης, σκληρός και συμφεροντολόγος, δύο φαινομενικά μικροί ρόλοι, καταλυτικοί όμως για την εξέλιξη της ιστορίας και των χαρακτήρων.

Η σκηνοθετική ματιά του Σταμάτη Φασουλή είναι παρούσα χωρίς υπερβολές εντυπωσιασμού, με τις εντάσεις και τις υφέσεις σε πλήρη αρμονία. Ο σκηνικός χώρος από την Μάγιου Τρικεριώτη, λειτουργικός και  ιδιαίτερα ευρηματικός, χωρίς να κουράζει οπτικά, με τη διακριτική πινελιά του εικαστικού από τους Νεκτάριο Θεοδώνη, Νικολέτα Παπακωνσταντίνου, Στρατή Σταματάκο. Στο ίδιο μοτίβο και τα κουστούμια από την Ιωάννα Τσάμη, λειτουργικά, σύγχρονα και καθημερινά. Οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη σε συνδυασμό με τη μουσική της Nalyssa Green, συνεισφέρουν στην αλλαγή της ατμόσφαιρας του έργου σε έναν αρμονικό συνδυασμό. Μια παράσταση που σε κρατά ως την τελευταία στιγμή και σίγουρα είναι τροφή για σκέψη.

Συντελεστές
Απόδοση Κειμένου: Ελένη Ράντου
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Σκηνικά: Μαγιού Τρικεριώτη
Βοηθός Σκηνογράφου: Δήμητρα Χίου
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Κίνηση: Χρήστος Παπαδόπουλος
Μουσική: Ναλίσσα Γκρήν
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιώργος Ματζιάρης
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ελένη Ράντου, Ελένη Ουζουνίδου, Αντώνης Καρυστινός, Μελέτης Ηλίας, Κρίς Ραντάνοφ, Γιώργος Ματζιάρης

Info
Διάνα
Ιπποκράτους 7,Κέντρο
Τηλ.: 2103626596


Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 20:00, Πέμπτη: 20:00, Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 21:00, Κυριακή: 19:30. 
Τιμές εισιτηρίων: Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή Πλατεία: 19 ευρώ. Εξώστης: 17 ευρώ. Φοιτητικό: 15 ευρώ. Ανέργων: 12 ευρώ. Πέμπτη Γενική είσοδος: 17 ευρώ. Φοιτητικό: 15 ευρώ. Ανέργων – συνταξιούχων: 12 ευρώ. Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες χωρίς διάλειμμα. 

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΣΙΠΙΔΗ