Οι Αζάς–Τσινικόρης «καθαρίζουν» το Στρασβούργο και ξανά την Αθήνα

kathari-poli
ΤΡΙΤΗ, 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Η παράστασή τους «Καθαρή Πόλη» θα ταξιδέψει στη Γαλλία, προτού ανέβει στη σκηνή της Πειραματικής του Εθνικού.

Αφού καθάρισαν προ ημερών τη Λισαβόνα, ο Ανέστης Αζάς και ο Πρόδρομος Τσινικόρης ταξιδεύουν αύριο, Τετάρτη 14 και Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου στη Γαλλία για να «καθαρίσουν» το Στρασβούργο. Στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας τους, θα παρουσιάσουν την «Καθαρή Πόλη», πριν την επιστρέψουν στην Αθήνα για να την ανεβάσουν από 22 του μήνα στην Πειραματική Σκηνή (-1) του Εθνικού Θεάτρου. Από τον ερχόμενο Μάιο, θα ετοιμάσει ξανά βαλίτσες για εξωτερικό.

jertef

Πρόκειται για μία παράσταση που έκανε πρεμιέρα πέρυσι τον Φεβρουάριο στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, σε συμπαραγωγή της Στέγης και του Goethe Institut. Διερευνά την ιστορική, φιλοσοφική και πολιτική διάσταση της έννοιας του «καθαρού», ενός όρου που αποτέλεσε τον βασικό πυλώνα της ρατσιστικής προπαγάνδας και οδήγησε στο ιδεολόγημα της «καθαρής» φυλής. Στην παράσταση μιλούν πέντε πραγματικές καθαρίστριες από διαφορετικές χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, Νότια Αφρική, Μολδαβία, Φιλιππίνες). Οι ιστορίες τους διαμορφώνουν νέες εικόνες της καθαρίστριας μετανάστριας. Από καθηγήτριες πανεπιστημίου μέχρι αρχιτεκτόνισσες στις χώρες καταγωγής τους, μητέρες και αγωνίστριες, οι γυναίκες αυτές θυσιάζονται στην Αθήνα του σήμερα για τους δικούς τους και παλεύουν με υπερφυσική δύναμη, σαν σούπερ ηρωίδες της καθημερινότητας.

jertef

Ερμηνεύουν οι: Mable Mosana, Rositsa Pandalieva, Fredalyn Resurreccion, Drita Shehi, Valentina Ursache. Έρευνα, κείμενο και σκηνοθεσία Ανέστης Αζάς, Πρόδρομος Τσινικόρης. Δραματουργία Μαργαρίτα Τσώμου. Σκηνoγραφία - ενδυματολογία Ελένη Στρούλια. Βοηθός Σκηνογράφου - ενδυματολόγου Ζαΐρα Φαληρέα. Φωτισμοί Ελίζα Αλεξανδροπούλου. Μουσική: Παναγιώτης Μανουηλίδης. Βίντεο Νίκος Πάστρας. Βοηθοί σκηνοθέτη Ιωάννα Βαλσαμίδου, Λιάνα Ταουσιάνη. Εμφανίζεται στο βίντεο Νέλλη Καμπούρη. Κατασκευή κούκλας Γιάννης Κατρανίτσας.

Info
Από 22 Δεκεμβρίου 2016 έως 8 Ιανουαρίου 2017. Θέατρο Rex- Πειραματική Σκηνή (-1) Εθνικού Θεάτρου: Πανεπιστημίου 48. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 10€. Κάρτα ανεργίας: 5€ (μόνο από τα ταμεία του θεάτρου). Προπώληση: τηλεφωνικά: 210 7234567, online: www.ticketservices.gr. Με χρέωση υπηρεσίας 7.5%. Η παράσταση είναι στα ελληνικά με αγγλικούς υπέρτιτλους.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ