Η συνέχεια του...Ντοστογιέφσκι στο Βρυσάκι
Οι «δαιμονισμένοι» του Ντοστογιέφσκι διασκευάζονται, ή καλύτερα συνεχίζονται στην θεατρική παράσταση «Στον Τύχωνα» που ανεβάζει ο Γιάννης Τσορτέκης στον χώρο τέχνης και δράσης «Βρυσάκι» από την Παρασκευή 27 Απριλίου.
Ο θεατρικός τίτλος είναι «Στον Τύχωνα» και καθώς είναι βασισμένο στο έργο του σπουδαίου ρώσου συγγραφέα, ακολουθεί τον Σταβρόγκιν, ένα από τα πλέον σημαντικά dramatis personae της λογοτεχνίας του, να κινείται από ανάγκη, να αναζητά τη λύτρωση και να οδηγείται σε μιαν απρόβλεπτη συνάντηση με το μοναχό Τύχωνα.
Το κεφάλαιο αυτό αποτελεί το τελευταίο του μυθιστορήματος του Ντοστογιέφσκι, το οποίο δε δημοσιεύθηκε ποτέ λόγω της λογοκρισίας που υπέστη από τον εκδότη του.
Το πρωτότυπο, «Οι Δαιμονισμένοι», ωστόσο δημοσιεύτηκε το 1871 και ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε λογοτεχνικούς και πολιτικούς κύκλους της Ρωσίας.
Η πολύπλοκη ιστορία λαμβάνει χώρα φυσικά στη Ρωσία, όπου μία ομάδα μηδενιστών απειλεί να ταράξει με το αιματηρό της σχέδιο τη ζωή της μικρής πόλης αλλά και των κατοίκων της, οι οποίοι προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις.
Η πλοκή είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και,ως μέλος επαναστατικής ομάδας ο ίδιος ο συγγραφέας, ιδιαίτερα συγκλονισμένος, έγραψε το κείμενο αρνούμενος στην ουσία και «κατηγορώντας» τους μηδενιστές και το κίνημά τους.
Σαρκαστικός και οργισμένος, ο Ντοστογιέφσκι, εξαπέλυσε μία «κραυγή σωτηρίας» όπως θεωρούσε ο ίδιος προς τους συμπατριώτες του.
Ήρωες του ο μηδενιστής Πιότρ Βερχοβένσκι και η δαιμονική φιγούρα του Νικολάι Σταβρόγκιν και στην προκειμένη παράσταση και ο μοναχός Τύχωνας.
Μετάφραση από τα ρωσικά: Νίκος Αδαμίδης, Δαυίδ Μαλτέζε, Γιάννης Τσορτέκης, δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία: Γιάννης Τσορτέκης, ερμηνεύουν οι Ελευθερία Ρουσάκη, Σπύρος Τσίκνας, Γιάννης Τσορτέκης.
Πληροφορίες: Από Παρασκευή 27 Απριλίου ως Σάββατο 26 Μαίου, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 11μ.μ, είσοδος ελεύθερη, απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση: 210 32 10 179, Χώρος Τέχνης και Δράσης «Βρυσάκι, Βρυσακίου 17, Μοναστηράκι.







