Δημήτρης Λιγνάδης και Γιώργος Νανούρης ενώνουν τις δυνάμεις τους με Τολστόι

nanouris-lignadis
ΤΡΙΤΗ, 20 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Θα παρουσιάσουν με τη νέα χρόνια τη θεατρική μεταφορά της νουβέλας του Ρώσου συγγραφέα, «Αφέντης και Δούλος».

Μία, αν μη τι άλλο, άκρως ενδιαφέρουσα και πολυαναμενόμενη σύμπραξη μας επιφυλάσσει θεατρικά το 2017. Ο Δημήτρης Λιγνάδης θα ενώσει τις δυνάμεις του με τον Γιώργο Νανούρη επί σκηνής, για χάρη του Λέοντος Τολστόι. Οι δυο ηθοποιοί – σκηνοθέτες θα παρουσιάσουν το «Αφέντης και Δούλος», τη νουβέλα πενήντα πέντε σελίδων και δέκα ενοτήτων, που έγραψε ο Ρώσος συγγραφέας από το 1894-1895 και στην οποία εκφράζεται η ιδιότυπη θρησκευτικότητά του.

Η υπόθεση του έργου περιστρέφεται γύρω από τη θυσία του αφεντικού, κατά τη διάρκεια μιας νύχτας, που εκείνος και ο δούλος του παγιδεύονται από τη βαριά χιονοθύελλα του ρωσικού χειμώνα. Στις σελίδες του είναι τοποθετημένο ένα πρόβλημα που θα πάρει αργότερα την πρώτη θέση σε όλη την πνευματική δημιουργία του Τολστόι: η αναγέννηση των ανθρώπων εκείνων, που ενώ ανήκουν στις προνομιούχες τάξεις, αντιλαμβάνονται την κοινωνική αδικία, την ηθική ποταπότητα και την ψευτιά του περιβάλλοντός τους.

Φωτό Γιώργου Νανούρη: Ιωάννα Χατζηανδρέου

Σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του Τολστόι, ένας τέτοιος άνθρωπος μπορεί να αρχίσει μια καινούργια «αληθινή ζωή», αρκεί μονάχα να κατανοήσει πως όλη η περασμένη του ζωή είναι «κάτι άλλο».

Και για να επιστρέψουμε στη θεατρική μεταφορά της νουβέλας που ετοιμάζουν οι Λιγνάδης-Νανούρης , μένει να διασαφηνιστεί ποιος από τους δύο θα κρατά τον ρόλο του σκηνοθέτη, καθώς και ποιος θα υποδυθεί τον Αφέντη, αλλά και ποιος τον Δούλο, μιας και θα βρεθούν μαζί επί σκηνής.

Σημειώνεται ότι ο Γιώργος Νανούρης παρουσιάζει αυτή την περίοδο την «Κατερίνα» στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου, ενώ με τη νέα χρόνια ενδέχεται να επαναλάβει το «Χειρόγραφο» με τη Χαρούλα Αλεξίου.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ