Η σπουδαία Kathryn Hunter επιστρέφει στη σκηνή με Λόρκα

hunter
ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Η Βρετανή, ελληνικής καταγωγής, ηθοποιός θα πρωταγωνιστήσει στο «Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», που θα κάνει πρεμιέρα 3 Φεβρουαρίου στο Royal Exchange στο Μάντσεστερ.

Περίπου ένα χρόνο μετά τις διθυραμβικές κριτικές που έλαβε για τη μεταμόρφωσή της σε Σιρανό ντε Μπερζεράκ στη λονδρέζικη σκηνή στην παράσταση «Cyrano», η Kathryn Hunter ετοιμάζεται πυρετωδώς για την επιστροφή της στο θεατρικό σανίδι. Και κάτι μας λέει ότι οι διθύραμβοι θα συνεχίσουν να γράφονται για τη σπουδαία Βρετανή, ελληνικής καταγωγής, ηθοποιός.

Η 59χρονη Αικατερίνη Χατζηπατέρα, όπως είναι το ελληνικό της όνομα, θα πρωταγωνιστήσει στο «Το Σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα, που θα παρουσιαστεί από 3 Φεβρουαρίου στο Royal Exchange στο Μάντσεστερ. Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες της Jenny Sealey, η Hunter θα ηγηθεί του θιάσου, υποδυόμενη τη χήρα και μητέρα τεσσάρων κοριτσιών -Αγκούστις, Μαγκνταλένα, Αμέλια, Μαρτίριο και Αδέλα- Μπερνάρντα, που επιβάλλεται με αυταρχικό, σκληρό κι άδικο τρόπο στο σπίτι, μετά τον θάνατο του άνδρα της.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Το έργο επικεντρώνεται στα ζητήματα της καταπίεσης, του συμβιβασμού, του πάθους και της επιρροή των ανδρών στις γυναίκες. Η τυραννία της Μπερνάρντα απέναντι στις κόρες της προμηνύει τη φύση του φασιστικού καθεστώτος του Φράνκο στην Ισπανία, λίγο αφού τελειώσει το έργο του ο Λόρκα.

Και για να επιστρέψουμε στην Kathryn Hunter, αξίζει να σημειώσουμε ότι είναι μια από τις σπουδαιότερες και πολυβραβευμένες ηθοποιούς της ευρωπαϊκής θεατρικής σκηνής –το 1991, τιμήθηκε με το βραβείο «Σερ Λόρενς Ολίβιε» καλύτερης ηθοποιού για την ερμηνεία της στο έργο «H Eπίσκεψη της Γηραιάς Kυρίας» του Friedrich Duerrenmatt. Μέχρι σήμερα έχει παίξει από «Pιχάρδο III», «Bασιλιά Ληρ» και «Mάκμπεθ» μέχρι «Hλέκτρα», ενώ έχει σκηνοθετήσει «Οθέλο», «Όρνιθες» και την «Kωμωδία των Παρεξηγήσεων». Στη μεγάλη οθόνη έχει εμφανιστεί ως ηθοποιός στο «Όλα ή τίποτα» του Mike Leigh, καθώς και στο «Ο Χάρι Πότερ και το Τάγμα του Φοίνικα».

Στη χώρα μας, θαυμάσαμε το ταλέντο της για πρώτη φορά τον Μάιο του 2009, όταν πρωταγωνίστησε στον «Πίθηκο του Κάφκα», βασισμένο στο διήγημα του Κάφκα «Αναφορά στην Ακαδημία». Πέντε χρόνια μετά επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου παρουσίασε στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, την «Κοιλάδα των εκπλήξεων» σε σκηνοθεσία του Peter Brook.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ