Ρόμπερτ Γουίλσον και Γιον Φόσσε παρουσιάζουν την «Edda»

edda
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Ο σπουδαίος Αμερικανός δημιουργός συναντά τον Νορβηγό συγγραφέα για να διηγηθούν παραδοσιακές ιστορίες που σχετίζονται με τη σκανδιναβική μυθολογία.

Πάντα δραστήριος και ανήσυχος, παρά τα 75 του χρόνια, ο Ρόμπερτ Γουίλσον συνεχίζει ακάθεκτος να δημιουργεί και να συνεργάζεται επί σκηνής με σημαντικούς δημιουργούς. Στην ολοκαίνουργια παραγωγή του με τίτλο «Edda» ενώνει τις δυνάμεις του με τον Γιον Φόσσε –τον δεύτερο πιο γνωστό Νορβηγό συγγραφέα μετά τον Ίψεν- για να διηγηθούν παραδοσιακές ιστορίες που σχετίζονται με τη σκανδιναβική μυθολογία, την κύρια θρησκεία της Σκανδιναβίας μέχρι τον 11ο αιώνα.

Η μυθολογία των Βίκινγκ, όπως αλλιώς ονομάζεται, συνδέεται με την προχριστιανική θρησκεία, τους μύθους, τις πίστεις και δοξασίες των Σκανδιναβών και περιλαμβάνει εκείνες τις φυλές που εγκαταστάθηκαν στην Ισλανδία, όπου συγκεντρώθηκαν οι γραπτές πηγές για το μυθολογικό υλικό. Είναι η γνωστότερη εκδοχή της αρχαιότερης κοινής γερμανικής μυθολογίας, η οποία περιλαμβάνει επίσης την σχετική αγγλοσαξονική μυθολογία.

Η παράσταση του Γουίλσον είναι βασισμένη στην προσωπική ματιά του Φόσσε πάνω στις «Έντα» -τόσο στην «Ποιητική Έντα» όσο και στην «Πεζή Έντα»- συλλογές από ποιητικές διηγήσεις παραδοσιακών ιστοριών της σκανδιναβικής μυθολογίας. Αποσπασματικά μέρη μιας πολύ μεγαλύτερης παράδοσης προφορικών αφηγήσεων την οποία συνέγραψαν λόγιοι προτού χαθούν ολοκληρωτικά οι ιστορίες.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την καταγωγή της λέξεως «Edda». Μια θεωρία υποστηρίζει ότι είναι ταυτόσημη με τη λέξη που φαίνεται να σήμαινε προ-γιαγιά. Σύμφωνα με άλλη θεωρία, σημαίνει ποιητική, ενώ μια τρίτη αναφέρει ως σημασία τη φράση «το βιβλίο του Oddi», δηλαδή του μέρους όπου ο Σνόρρι Στούρλουσον -Ισλανδός ιστορικός, ποιητής και πολιτικός, συγγραφέας της «Πεζής Έντα»- έλαβε την εκπαίδευσή του.

Η «Edda» θα κάνει πρεμιέρα στις 4 Μαρτίου στο Det Norske Teatret στο Όσλο της Νορβηγίας.

Θυμίζουμε ότι η τελευταία εμφάνιση του Ρόμπερτ Γουίλσον επί ελληνικού εδάφους ήταν τη σεζόν 2012-2013 όταν παρουσίασε την «Οδύσσεια» με Έλληνες ηθοποιούς στην κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε συνεργασία με το Piccolo Teatro.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΑΡΑΖΗ