«Communio» του Μάρκελλου Χρυσικόπουλου από την Κατερίνα Ευαγγελάτου στο ΚΠΙΣΝ

euaggelatou2

Photo: Vassilis Makris

ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο, με αφετηρία ένα από τα ομορφότερα και ερωτικότερα θρησκευτικά κείμενα που γράφτηκαν ποτέ.

Δείτε το video της παράστασης

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ Ημέρες Λατρευτικής Μουσικής, με θέμα τα «Ανθρώπινα και Θεία Πάθη» (23 Μαρτίου - 9 Απριλίου 2017 - Επιμέλεια προγράμματος: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος - Γιώργος Κουμεντάκης), η σκηνοθέτρια Κατερίνα Ευαγγελάτου και το μπαρόκ σύνολο Latinitas Nostra, γνωστό και απο τα τολμηρά μουσικά παντρέματα που προτείνει τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζουν, εν είδει συμποσίου, μια νέα ανάγνωση του Άσματος Ασμάτων - στη μεθόριο Ανατολής και Δύσης. Ένα μουσικοθεατρικό δρώμενο, με αφετηρία ένα από τα ομορφότερα και ερωτικότερα θρησκευτικά κείμενα που γράφτηκαν ποτέ. Τίτλος του, «Communio».

«Στο πρότυπο μιας Αγάπης, δηλαδή ενός κοινού γεύματος σε μια πρωτοχριστιανική κοινότητα, αναζητήσαμε την αλήθεια των προθέσεών μας, καθήμενοι και πάλι γύρω από ένα τραπέζι, ίσως πιο επίσημο αυτήν τη φορά, αλλά όχι λιγότερο εορταστικό», σημειώνει ο Μάρκελλος Χρυσικόπουλος και συνεχίζει:

«Λίγο πριν η ιδιοτέλεια για την οποία μιλάει ο Απόστολος Παύλος στην Α’ προς Κορινθίους Επιστολή ξαναπάρει το πάνω χέρι και το γλεντοκόπημα αποβάλει τη Θεία Ευχαριστία, όσο ακόμη υπάρχει η συνείδηση ενός δεσμού, μες σε αυτό τον κόσμο αλλά αναγκαστικά όχι αυτού του κόσμου, ψάχνουμε τον εαυτό μας εκεί που παιδιόθεν μάς είναι πλέον οικείο: στο μαζί, όπου Εγώ και Εμείς, Σάρκα και Ψυχή, Ανατολή και Δύση, δεν είναι εμπορικές εταιρίες με αντικρουόμενα συμφέροντα, αλλά τυχαία δίπτυχα της ίδιας ανθρώπινης ανάγκης».

Vassilis Makris

Photo: Vassilis Makris

Μουσική διεύθυνση-ιδέα: Μάρκελλος Χρυσικόπουλος. Σκηνοθετική επιμέλεια: Κατερίνα Ευαγγελάτου. Ερμηνεύουν: Μαρία Παλάσκα (υψίφωνος), Γεώργιος Σταύρου (ιεροψάλτης), Μαριάννα Πολυχρονίδη (ηθοποιός), Νικόλας Παπαγιάννης (ηθοποιός). Με το μουσικό σύνολο Latinitas Nostra: Ευγένιος Βούλγαρης (γιαϊλί ταμπούρ), Ιάσων Ιωάννου (βιολοντσέλο), Θοδωρής Κίτσος (θεόρβη), Ηλίας Λιβιεράτος (βιόλα), Σίμος Παπάνας (βιολί), Δημήτρης Τίγκας (βιολόνε), Μάρκελλος Χρυσικόπουλος (τσέμπαλο). Επιμέλεια σκηνικού χώρου-κοστούμια: Εύα Μανιδάκη. Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ.

Μουσική, Εικαστικά, Βιβλίο και όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης 

 

Σημειώνεται ότι η Κατερίνα Ευαγγελάτου παρουσιάζει αυτή την περίοδο το «1984» στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου, ενώ το καλοκαίρι θα κατηφορίσει με το Εθνικό Θέατρο στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου για να ανεβάσει την ευριπίδεια τραγωδία «Άλκηστις», στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ. Τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2018 θα παρουσιάσει και πάλι στην Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την όπερα δωματίου «Ζ» του Μηνά Μπορμουδάκη.

Info
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής - Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
23, 24 Μαρτίου στις 20.30. Τιμές εισιτηρίων δοκιμαστικής περιόδου: € 12, 15 / Φοιτητικό, παιδικό: € 8.