«Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα» από τον Θανάση Σαράντο στο Βαφείο – Λάκης Καραλής

Ο λόγος του Μακρυγιάννη παρουσιάζεται σε θεατρική μορφή, με συνοδεία νέυ, ταμπουρά και λαούτου ζωντανά επί σκηνής από τη Σύλβια Κουτρούλη.

Δείτε το video της παράστασης

Με αφορμή τη συμπλήρωση 150 ετών από το θάνατο του Ιωάννη Μακρυγιάννη, ο Θανάσης Σαράντος παρουσίασε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2014, σε συνεργασία με το Δήμο Δωρίδος, την παράσταση «Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα». Ένα μονόλογο, σε ερμηνεία και σκηνοθεσία του ίδιου πάνω στο διαχρονικό λόγο του αγωνιστή της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, στο Δημοτικό Σχολείο του Κροκυλείου Φωκίδος, γενέτειρα του ήρωα. 

Τρία χρόνια μετά, κι ενώ έχει ανεβάσει το έργο σε Αθήνα (Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Θέατρο Αλκμήνη), Πάτρα (Δημοτικό Θέατρο, Λιθογραφείο), Λάρισα (Θεσσαλικό θέατρο), Σαντορίνη και ως μετάκληση στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος τον περασμένο Οκτώβριο, ο Σαράντος ετοιμάζεται να επαναλάβει τώρα την επιτυχημένη παράστασή του.

Το «Στρατηγού Μακρυγιάννη Απομνημονεύματα» θα παρουσιαστεί από 29 Απριλίου στο Βαφείο – Λάκης Καραλής, με τον ίδιο το σκηνοθέτη επί σκηνής και τη Σύλβια Κουτρούλη να παίζει ζωντανά νέυ, ταμπουρά και λαούτο. Ο πρώτος αναφέρει χαρακτηριστικά: «Καταπέλτης ο λόγος του Μακρυγιάννη για τη σύγχρονη διανοουμενίστικη «ελίτ» που ανερυθρίαστα βαφτίζει «παρωχημένες εμμονές» τα όσια και τα ιερά του. Που, μεθυσμένη από τα υποσχόμενα κέρδη του εθνικού ξεπουλήματος, απαξιώνει την αγάπη και την αγωνία του σημερινού Έλληνα για το τι θα απογίνουν όλα αυτά, που «γι’ αυτά πολεμήσαμε». Καταπέλτης και για την αδικία που βλέπει να γίνεται σ’ όλους τους παλιούς ήρωες, τους επιζήσαντες του Αγώνα -μαζί και στον ίδιο- από το νέο κράτος της βαυαροκρατούμενης, πλέον, Ελλάδας.  Με μένος απέναντι στους δουλοπρεπείς Έλληνες πολιτικούς της εποχής του, που ξεπουλάνε όσα κέρδισαν με αίμα οι παλιοί αγωνιστές.  Έζησε την άκρα αχαριστία και είχε τέλος πικρό, με τα μόνα παράσημα που θα του απονείμει η αγαπημένη του πατρίδα να είναι μια καταδίκη εις θάνατον και μερικές αγιάτρευτες πληγές, που θα τον στείλουν στον τάφο στα 67 του χρόνια. Ο αγράμματος γιος βοσκών της Ρούμελης δίνει ένα συγκλονιστικό μάθημα ιστορίας. Ο διαχρονικός λόγος ενός μεγάλου Έλληνα ακούγεται επίκαιρος όσο ποτέ σήμερα. Τα «Απομνημονεύματα του Στρατηγού Μακρυγιάννη» είναι μια παράσταση που πρέπει να δουν όλοι οι Έλληνες».

Συντελεστές
Σκηνοθεσία – Διασκευή – Ερμηνεία - Φωτισμοί: Θανάσης Σαράντος
Μουσικός επί σκηνής: Σύλβια Κουτρούλη (παίζει Νέυ, ταμπουρά και πολίτικο λαούτο)
Σκηνική επιμέλεια: Σάββας Σουρμελίδης
Επεξεργασία video με τις εικόνες μαχών του Παναγιώτη Ζωγράφου: Γιώργος Φουκαράκης
Βίντεο: Θανάσης Σαράντος
Μοντάζ: Ιωάννα Σπηλιοπούλου
Φωτογραφίες: Ορφέας Εμιρζάς, Τάσος Θώμογλου
Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον»

Info
Θέατρο ΒΑΦΕΙΟ-Λάκης Καραλής
Αγ. Όρους 16 & Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, Μετρό Κεραμεικού
210-3425.637
Από 29 Απριλίου 2017. Κάθε Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 19.00. Τιμές εισιτηρίων: Γενική Είσοδος: 13 €, μειωμένο 8 €, ατέλειες και άνεργοι 5€, Προπώληση: 10 €.

Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωρίζουμε τον κόσμο και τις ομορφιές του! 

Σημειώνεται ότι κάθε Κυριακή, μετά από την παράσταση, ένας διαφορετικός καλεσμένος (από το χώρο της πολιτικής, της επιστήμης, των γραμμάτων, της τέχνης), θα συζητά με τους συντελεστές και το κοινό για το έργο του Στρατηγού Μακρυγιάννη και τη σημασία των «Απομνημονευμάτων» σήμερα.  Ο καλεσμένος θα ανακοινώνεται κάθε φορά στον τύπο και στη σελίδα του θεάτρου (https://www.facebook.com/TheatroVafeio/) ενώ το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει τις συζητήσεις με ελεύθερη είσοδο.

διαβάστε επίσης
  • ΟΛΑ
  • ΘΕΑΤΡΟ