Ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν ενάντια στον καρκίνο του δέρματος

gunaika-ilios-antiliako-thalassa-kalokairi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 05 ΜΑΙΟΥ 2017

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένα είδος καρκίνου που σε περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων προκαλείται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μελανώματος ερευνούμε ποιες τροφές μπορούν να μας βοηθήσουν να προστατευτούμε, αν ταυτόχρονα προστατεύουμε κι εμείς το δέρμα μας από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Η μεσογειακή διατροφή δεν είναι απλώς νόστιμη και υγιεινή, αλλά μας προφυλάσσει και από τον καρκίνο και συγκεκριμένα τον καρκίνο του δέρματος. Έρευνα που έχει δημοσιευτεί στο International Journal of Epidemiology έχει καταλήξει ότι η διατροφή που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, φρέσκα βότανα, ελαιόλαδο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος μέχρι και 50%. Το μελάνωμα είναι μία επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος που αναπτύσσεται από τα μελανοκύτταρα (κύτταρα που παράγουν μελανίνη) και η αυξανόμενη συχνότητά του παγκοσμίως το καθιστούν ένα κακοήθη νοσήματα που εξαπλώνονται ταχύτατα. Τα ωμέγα-3 έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, που σημαίνει ότι μπορούν να πολεμήσουν τις ελεύθερες ρίζες που οδηγούν σε βλάβες στα κύτταρα, ενώ ταυτόχρονα οι τροφές που είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 φαίνεται να εμποδίζουν τα καρκινικά κύτταρα από το να μεγαλώσουν και να γίνουν επικίνδυνα. Ακόμη, ερευνητές από την Αυστραλία βρήκαν ότι όσοι προσθέτουν ωμέγα-3 στη διατροφή τους, αναπτύσσουν κατά 28% λιγότερες προκαρκινικές κηλίδες στο δέρμα, οι οποίες προκαλούνται από τον ήλιο και μπορεί να μετατραπούν σε καρκινώματα. Προσθέστε, λοιπόν, λιπαρά ψάρια στη διατροφή σας, όπως σολομό, πέστροφα, σαρδέλες, κολιό, αλλά και φυτικές τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 όπως λιναρόσπορο, καρύδια κ.ά.

Φρούτα και λαχανικά
Τα πορτοκάλια και γενικότερα τα εσπεριδοειδή δεν είναι μόνο για να μας προφυλάσσουν απέναντι στο κρύωμα με τη βιταμίνη C τους, αλλά και να δημιουργήσουν μια ασπίδα προστασίας ενάντια στον καρκίνο. Η βιταμίνη C αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά και βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στα εσπεριδοειδή, σε πράσινα φυλλώδη και σταυρανθή λαχανικά, όπως σπανάκι, λαχανίδα, μπρόκολο, κουνουπίδι κ.ο.κ. και όταν καταναλώνεται τακτικά συμβάλλει στην προστασία, αλλά και την αντιμετώπιση του μελανώματος. Τα αντιοξειδωτικά γενικότερα χρειάζονται στον οργανισμό μας, έτσι ώστε να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και να εμποδίσουν ή έστω να καθυστερήσουν την ανάπτυξη καρκίνου. Σημαντικό αντιοξειεδωτικό είναι και το λυκοπένιο που βρίσκεται στις ντομάτες και τους δίνει το κόκκινο χρώμα τους, το οποίο μπορεί να προστατέψει το δέρμα μας και από το έγκαυμα, αλλά και από τον καρκίνο. Η βήτα-καροτίνη, επίσης, που βρίσκεται στα κόκκινα και πορτοκαλί λαχανικά, έχει συνδεθεί με τη μείωση της επίδρασης των ηλιακών εγκαυμάτων, ενώ οι φλαβονόλες που βρίσκονται στα πορτοκαλί και ροζ εσπεριδοειδή, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ικανότητα του δέρματος να προστατεύεται από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Βότανα
Είναι μυρωδικά, ωφέλιμα και μπορούν να ταιριάξουν παντού, από τη σαλάτα μέχρι το ψάρι και το κοτόπουλο, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν το δέρμα σας. Ο λόγος είναι και πάλι τα αντιοξειδωτικά τους, τα οποία προστατεύουν ενάντια στο μελάνωμα. Ο μαϊντανός, ο βασιλικός, το δεντρολίβανο, το ξινόχορτο είναι καλές επιλογές που μπορείτε να βάλετε στη διατροφή σας.

Πράσινο και μαύρο τσάι
Το πράσινο και το μαύρο τσάι (το οποίο επίσης έχει πράσινα φύλλα) είναι γεμάτα με πολυφαινόλες που μπορεί να βοηθήσουν στην παρεμπόδιση της ανάπτυξης του καρκίνου περιορίζοντας την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων γύρω από τους όγκους. Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι βοηθά εκτός των άλλων στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος. Τέλος, μια ακόμη έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος.