7 Ολυμπιακά Αθλήματα για να σας... ανοίξει η όρεξη για γυμναστική

7-olumpiaka-athlimata-gia-na-sas-anoiksei-i-oreksi-gia-gumnastiki-oreksi-gia-gumnastiki

ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Φτιάξτε ένα σώμα για… χρυσό μετάλλιο, με αθλήματα που θα δείτε κατά τη διάρκεια Ολυμπιακών Αγώνων του φετινού καλοκαιριού.

Ποδηλασία, τένις, τραμπολίνο, κολύμπι, τοξοβολία, κωπηλασία και μπάσκετ, είναι επτά ολυμπιακά αθλήματα που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε το σώμα που ονειρευόμαστε και ταυτόχρονα να μας ψυχαγωγήσουν.

Ποδηλασία

Η ποδηλασία είναι ένα τέλειο άθλημα low impact (χαμηλής έντασης) και είναι πιο φιλική προς τις κλειδώσεις από ό,τι το τζόκινγκ ή ακόμα και το περπάτημα. Εκτός από τα προφανή καρδιαγγειακά οφέλη, η ποδηλασία βοηθά στο να δημιουργήσουμε ένα σώμα χωρίς λίπος, από τις γάμπες μέχρι τους γλουτούς. Αλλά και το υπόλοιπο σώμα και τα χέρια θα ασκηθούν επίσης, καθώς βοηθούν να ισορροπήσει και να σταθεροποιηθεί το σώμα στο ποδήλατο.

Ξεκινώντας: Είναι τόσο εύκολο, όσο το να κάνετε… ποδήλατο! Αν έχετε καιρό να ανεβείτε στο ποδήλατό σας, ξεκινήστε από ένα ήσυχο μονοπάτι, αντί για έναν πολυσύχναστο δρόμο και μόλις το συνηθίσετε, κάντε και δυσκολότερες διαδρομές, ακόμη και οργανωμένες ποδηλατοπορείες αρκετών χιλιομέτρων.

Τένις

Μην ξεγελιέστε: η ρακέτα δε γυμνάζει μόνο το πάνω μέρος του σώματος, όπως ίσως πιστεύουν πολλοί. Εάν εκτελείτε το άθλημα σωστά, να ‘στε σίγουροι ότι γυμνάζετε όλο το σώμα σας. Το τένις είναι ιδανικό για την τόνωση και τη μυϊκή αντοχή, επειδή περιλαμβάνει εκατοντάδες επαναλήψεις με πολύ μικρό βάρος. Επίσης, είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος για να ασκηθείτε. Είναι πιο ευεργετικό για την απώλεια σωματικού λίπους και την αύξηση της μυϊκής δύναμης, από ό,τι το τρέξιμο σε διάδρομο και άλλες μορφές άσκησης σε μικρή απόσταση.

Ξεκινώντας: Προτού μπείτε στο γήπεδο με τους φίλους σας, επισκεφθείτε την τοπική λέσχη τένις για να μάθετε τη σωστή τεχνική από έναν επαγγελματία και να μπορείτε στη συνέχεια να παίζετε σωστά και μόνοι.

Τραμπολίνο

Αυτό που μπορεί να θεωρείτε παιδικό παιχνίδι, πολλοί ειδικοί το αποκαλούν ως «η πιο αποδοτική και αποτελεσματική μορφή άσκησης που έχει επινοηθεί από τον άνθρωπο». Στην πραγματικότητα έχει βρεθεί ότι οι αναπηδήσει σε ένα τραμπολίνο, είναι 68% πιο αποτελεσματικές από το τρέξιμο σε διάδρομο. Σε αυτό χρησιμοποιούνται μεγάλες ομάδες μυών, όπως του κορμού, της πλάτης, τους τετρακέφαλους και τους γλουτούς και το σώμα «εργάζεται» κατά τρεις έως έξι φορές το βάρος του. Η συνεχής άσκηση βελτιώνει τον καρδιακό ρυθμό, αναπτύσσει τον κινητικό έλεγχο και την επίγνωση του σώματος.

Φωτογραφία: http://en.wikipedia.org

Ξεκινώντας: Υπάρχουν ορισμένα γυμναστήρια με τραμπολίνο, ή έστω μίνι-τραμπολίνα τα οποία είναι διαφορετικά από εκείνα που χρησιμοποιούνται στους Ολυμπιακούς Αγώνες (δεν θα είστε σε θέση να πηδάτε τόσο ψηλά), αλλά θα σας προσφέρουν πολλά από τα οφέλη αυτής της άσκησης.

Κολύμπι

Υπάρχει λόγος που το κολύμπι χρησιμοποιείται συχνά για θεραπευτικούς σκοπούς –το νερό παρέχει μια ήπια μορφή αντίστασης που μπορεί να τονώσει και να δυναμώσει ολόκληρο το σώμα. Στην κολύμβηση συμμετέχει ένα ευρύ φάσμα μυών των ποδιών, των χεριών και του κορμού. Επίσης, με την κολύμβηση μπορούμε να κάψουμε πολλές θερμίδες -έως και 680 την ώρα (για ένα άτομο 70 κιλών).

Ξεκινώντας: Μερικά μαθήματα μπορεί να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε τις βασικές δεξιότητες και να μάθετε τα διάφορα είδη. Αν είστε ήδη έμπειροι κολυμβητές και θέλετε να κάνετε καθημερινές προπονήσεις, απευθυνθείτε στο πιο κοντινό σας κολυμβητήριο.

Τοξοβολία

Αν θέλετε να γυμνάσετε την πλάτη, το θώρακα και τους τρικέφαλους μυς, δοκιμάστε να πάρετε ένα τόξο. Οι αθλητές εξελίσσουν τεχνικές πλήρους ελέγχου της σωματικής τους κίνησης, αντοχής, καθώς και της πνευματικής σταθερότητας για να αντεπεξέλθουν τις ημέρες των αγώνων. Οι άντρες είναι σα να σηκώνουν το ισοδύναμο 35 ή περισσότερων κιλών, ενώ οι γυναίκες τουλάχιστον 28 κιλών.

Ξεκινώντας: Μπορείτε να διδαχτείτε τη σωστή τεχνική, ακόμη και να προετοιμαστείτε για αγώνες, από συγκεκριμένα τμήματα σε λέσχες εκμάθησης τοξοβολίας.

Κωπηλασία

Ένας κωπηλατικός αγώνας 2χλμ., είναι ίσος με μερικά παιχνίδια μπάσκετ και απαιτεί δύναμη, ευλυγισία και αντοχή. Κάνοντας κωπηλασία ενεργοποιούμε ταυτόχρονα όλους τους μυς μας. Σε κάθε κωπηλατικό κύκλο (κουπιά) έχουμε κίνηση από τα πόδια, την πλάτη, τα χέρια και τους κοιλιακούς. Επιπλέον, η αερόβια ικανότητα των κωπηλατών υψηλού επιπέδου, είναι από τις μεγαλύτερες που έχουν μετρηθεί από όλα τα αθλήματα και η κωπηλατική άσκηση χρησιμοποιείται σαν βασική άσκηση αποκατάστασης από αθλητικούς τραυματισμούς άλλων αθλημάτων.

Ξεκινώντας: Ο ευκολότερος τρόπος για να κάνετε κωπηλασία, είναι μέσω του σταθερού οργάνου που μπορείτε να βρείτε στα περισσότερα γυμναστήρια. Ζητήστε από έναν γυμναστή να σας βοηθήσει να κάνετε σωστά την άσκηση. Για να συμμετάσχετε σε μια ομάδα στο νερό, απευθυνθείτε σε μια κωπηλατική λέσχη.

Μπάσκετ

Το μπάσκετ είναι μια αερόβια και αναερόβια άσκηση. Οι γρήγορες και απότομες κινήσεις αναπτύσσουν το αναερόβιο σύστημα και η επαναλαμβανόμενη φύση του παιχνιδιού, που απαιτεί τρέξιμο πάνω-κάτω στο γήπεδο, αναπτύσσει το αερόβιο σύστημα. Η συχνή αλλαγή της κατεύθυνσης, τα σουτ, τα άλματα και τα καθίσματα για την άμυνα, βοηθούν επίσης στην ανάπτυξη της μυϊκής δύναμης .

Ξεκινώντας: Γραφτείτε σε μια ομάδα ή παίξτε σε ένα κοντινό γήπεδο με την παρέα σας. Για μια τυπική προπόνηση μπάσκετ, έχει υπολογιστεί ότι, για κάθε μισή ώρα άθλησης, καίμε 160-270 θερμίδες (ανάλογα κυρίως με την ένταση).