H αρχαία ελληνική ομορφιά αποθεώνεται στο Παρίσι

parisi-moda
ΤΡΙΤΗ, 09 ΜΑΙΟΥ 2017

Ήταν να μην αφιερώσει την τελευταία του συλλογή για την Chanel και την Cruise κολεξιόν ο Karl Lagerfeld στην Ελλάδα. Με τον δικό του τρόπο. Σε μια επίδειξη-υπερπαραγωγή. Και να ξαναθυμηθούν όλοι τι σημαίνει αθάνατο ελληνικό κάλλος. της Σάντυς Τσαντάκη

Όλα μοιάζουν έτοιμα για το 2018. Χρυσά στεφάνια στα μαλλιά, καλοσχηματισμένα μάτια και χείλη, πρόσωπα που μας παραπέμπουν στο παρελθόν και στα αρχαιοελληνικά αγάλματα. Αρχαία ελληνική μυθολογία, Jean Cocteau, Gabrielle Chanel και τα κοστούμια που είχε σχεδιάσει για την Αντιγόνη. 

Ένα στιλ που εμπνέει κάθε τόσο σχεδιαστές με άποψη (και κοινό) ανά τον κόσμο και μας κάνει εθνικά υπερήφανους για ευνόητους λόγους κάθε φορά που όλα τα φώτα είναι στραμμένα στην ελληνική ιστορία. 

Και στην περίπτωση της Chanel και της πρότασης του Karl Lagerfeld στο Grand Palais που χρειάστηκε τέσσερις εβδομάδες για να «χτιστεί» το σκηνικό με ρέπλικες του Παρθενώνα και του Ναού του Ποσειδώνα; Τίποτα δεν μοιάζει αρχαίο ή παλιό. Η αναφορά στο παρελθόν γίνεται με μια φρέσκια ματιά. Μόνο έτσι μπορεί να είναι πετυχημένη η αναλαμπή του παρελθόντος και η αναβίωση στο σήμερα.

Και ο τίτλος (Τhe Modernity of Antiquity) κάπως έτσι αποδίδεται στα ελληνικά. Τα μάτια των μοντέλων ήταν σχηματισμένα με μαύρο αϊλάινερ και έντονες γραφιστικές πινελιές που θύμιζαν καλλιγραφία στο πρόσωπο. Στο πάνω βλέφαρο και στο κάτω. 

Όσο για τα μαλλιά, ο Sam McKnight, ο οποίος, είναι ο απόλυτος κομμωτής της πασαρέλας, βρήκε τον τρόπο με τα ανάλογα αξεσουάρ για τα μαλλιά, να σκηνοθετήσει σύγχρονες Θεές σε ζωντανή αναμετάδοση. 

Μαλλιά πιασμένα πάνω, με κοτσίδες, σαν στεφάνι, με χρυσά στολίδια, σαν από πίνακα ζωγραφικής. Υπήρχαν φορές που έμοιαζε το look να μην έχει καν ολοκληρωθεί. Με κάτι μαύρες κορδέλες και κάτι ατίθασες τούφες… Έτσι είναι οι σύγχρονες Θεές. Βιαστικές… Με μικρά ψεγάδια όταν γίνονται θνητές. 

Σάντυ Τσαντάκη

www.sandytsantaki.com

www.thesandytimes.gr

www.sandytimes.gr