Μερικά πράγματα που (ίσως) δεν γνωρίζετε για το βάρος σας

merika-pragmata-pou-isos-den-gnorizete-gia-to-baros-sas

ΤΡΙΤΗ, 03 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Ακολουθούν μερικά σημαντικά συμπεράσματα, σχετικά με το βάρος και τις αιτίες του, την παχυσαρκία και την υγιή και όμορφη σιλουέτα.

Πρόσφατες έρευνες, συμβουλές ειδικών και βιωματικές εμπειρίες ανδρών και γυναικών που αγωνίζονται να διατηρήσουν το βάρος τους, μας βοηθούν να βγάλουμε πολλά και σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με το τι μπορεί να μας «προσθέσει» κιλά και πως μπορούμε να τα χάσουμε.

Ακολουθούν μερικά από αυτά (κάποια από αυτά απροσδόκητα), σχετικά με το βάρος και τις αιτίες του, την παχυσαρκία και την υγιή και όμορφη σιλουέτα.

Είναι πράγματι κληρονομικό

Κατά τη διάρκεια έρευνας, επιστήμονες μελέτησαν παραλλαγές στο DΝΑ ενός γονιδίου που είναι γνωστό ως FΤΟ (fatso), οι οποίες εμφανίζονται σε άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ. Οι ερευνητές ανακάλυψαν μέσω της ανάλυσης του γονιδιώματος των διαβητικών ατόμων, ισχυρή σύνδεση μεταξύ της ασθένειας και μιας συγκεκριμένης παραλλαγής του γονιδίου FΤΟ και υποψιάζονται ότι υπάρχουν πολλά γονίδια λίπους.

Εκτιμάται ότι 1 στους 6 ενήλικες έχει δύο αντίγραφα της παραλλαγής του γονιδίου fatso και γι αυτό το βάρος τους είναι κατά μέσο όρο περίπου 3 κιλά μεγαλύτερο σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν τις παραλλαγές. Τα καλά νέα; Η γενετική προδιάθεση δεν καθορίζει απόλυτα τη ζωή μας. Η τακτική άσκηση μπορεί να αντισταθμίσει τον κίνδυνο.

Μερικοί άνθρωποι έχουν περισσότερα λιποκύτταρα

Και μάλιστα μερικά άτομα έχουν τα διπλάσια λιποκύτταρα, από ό,τι άλλα. Ακόμα κι αν έχετε χάσει μερικά κιλά (ή έχετε αποκτήσει μερικά), τα λιποκύτταρά σας παραμένουν, κρατώντας το λίπος στον οργανισμό σας και αναζητώντας περισσότερο.

Νέα λιποκύτταρα προκύπτουν κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, αλλά φαίνεται να υποχωρούν κατά την εφηβεία. Για όσους από εμάς είναι γενετικό να έχουμε πολλά από αυτά τα κύτταρα, η παραγωγή τους ξεκινά από την ηλικία των δύο ετών. Και μπορεί η ανάπτυξή τους να είναι ταχεία, ακόμη κι αν τα παιδιά περιορίζουν τις θερμίδες.

Πάντως δεν είναι όλα τα νέα αρνητικά. Είναι καλύτερα να έχουμε περισσότερα λιποκύτταρα, παρά λιγότερα που μεγαλώνουν. Έτσι, αν και δε μπορείτε να μειώσετε το συνολικό αριθμό των λιποκυττάρων, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να τα κρατήσετε μικρά (βλ. παρακάτω).

Μπορείτε να αλλάξετε το μεταβολισμό σας

Μια σκανδιναβική ομάδα εξέτασε τι συμβαίνει σε κυτταρικό επίπεδο, όταν κερδίζουμε βάρος και βρήκε ότι τα λιποκύτταρα στο βαρύτερο από δύο δίδυμα (που το ένα ήταν λεπτό και το άλλο παχύ) υπέστησαν μεταβολικές αλλαγές που καθιστούσαν πιο δύσκολο το να κάψει λίπος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το να πάρουμε ακόμη και λίγα κιλά, μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό μας και να μας βάλει σε έναν φαύλο κύκλο: όσο περισσότερο λίπος κερδίζουμε, τόσο πιο δύσκολο είναι να το χάσουμε.

Πώς να επανέλθετε: και πάλι προτείνεται η σωματική δραστηριότητα για να επιτύχετε ένα υγιές βάρος.

Το στρες μας παχαίνει

Στρεσογόνες συνθήκες (οικονομικά προβλήματα, προβλήματα στη δουλειά ή στην οικογένεια), μας δημιουργούν λαχτάρα για τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες, τα οποία με τη σειρά τους, ηρεμούν τις ορμόνες του στρες.

Επίσης, οι ορμόνες του στρες αυξάνουν την αποθήκευση λίπους. Για να το αποφύγετε, εκτός από την καθημερινή άσκηση, βρείτε λίγο χρόνο για την εκτόνωση του στρες -είτε πρόκειται για ένα μάθημα γιόγκα ή ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά σας.

Η εγκυμοσύνη της μαμάς «σφράγισε» τη μοίρα σας

Μια εγκυμονούσα που καπνίζει, αυξάνει τον κίνδυνο χαμηλού σωματικού βάρους του μωρού, ενώ το αλκοόλ μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλό του. Παρόμοιες βλάβες μπορεί να προκαλέσουν και τα ανθυγιεινά τρόφιμα. Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα ζαχαρούχα και τα λιπαρά τρόφιμα, ακόμα και αν καταναλώνονται προτού γεννηθείτε, κάνουν ακριβώς το ίδιο. Μια μελέτη έδειξε ότι οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν υψηλότερα επίπεδα γλυκόζης και ελεύθερων λιπαρών οξέων γύρω από τη μήτρα και αυτά τα μόρια προκαλούν την απελευθέρωση πρωτεϊνών που μπορούν να διαταράξουν τον έλεγχο της όρεξης και τα συστήματα ελέγχου του μεταβολισμού στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο.

Υποψήφιες μητέρες προσοχή! Μπορείτε να ωφελήσετε παιδιά σας ακολουθώντας μια σωστή διατροφή, πριν ακόμη γεννηθούν.

Κοιμηθείτε περισσότερο και χάστε περισσότερα κιλά

Όταν κοιμόμαστε λιγότερες από 7-8 ώρες την ημέρα, μπορεί να έχουμε προβλήματα και με το βάρος μας. Με περισσότερο ύπνο, λένε οι ειδικοί, έχουμε μια μεγαλύτερη αίσθηση της πληρότητας, και χάνουμε βάρος.

Γιατί; Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, ανέφεραν ότι η στέρηση ύπνου διαταράσσει την ισορροπία των ορμονών μας, προκαλώντας τόσο τη μείωση της λεπτίνης (που βοηθά στο να αισθανόμαστε χορτάτοι), όσο και στην αύξηση της γκρελίνης (η οποία προκαλεί την πείνα). Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι είμαστε πεινασμένοι παρόλο που δεν είμαστε και έτσι τρώμε. Πράγματι, ο ύπνος μπορεί να είναι η φθηνότερη και ευκολότερη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Το βάρος του συντρόφου μας μετράει

Μερικά άτομα χάνουν ή παίρνουν κιλά, μετά από συναισθήματα ζήλιας για τον σύντροφό τους. Αλλά η έρευνα δείχνει ότι η αύξηση του σωματικού βάρους, ή η απώλεια κιλών μπορεί να είναι, επίσης, μεταδοτική. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, έδειξε ότι, εάν ο ένας σύζυγος είναι παχύσαρκος, ο άλλος έχει 37% περισσότερες πιθανότητες να γίνει επίσης παχύσαρκος. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παχυσαρκία φαίνεται να εξαπλώνεται μέσω των κοινωνικών δικτύων. Ιδιαίτερα μέσα στην οικογένεια, τα μέλη επηρεάζονται το ένα από το άλλο, όσον αφορά στις διατροφικές συνήθειες.

Τα μπισκότα είναι όντως εθιστικά

Αν και τα τρόφιμα δεν είναι εθιστικά όπως τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ, οι επιστήμονες τα τελευταία χρόνια έχουν βρει κάποιες παράξενες ομοιότητες. Όταν έδειξαν σε μερικά άτομα στο Monell Chemical Senses Center της Φιλαδέλφειας, τα ονόματα των τροφών που τους άρεσαν, τα τμήματα του εγκεφάλου τους που ερεθίζονταν, ήταν τα ίδια με εκείνα που δραστηριοποιούνται στους τοξικομανείς. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με τη ντοπαμίνη, την ορμόνη που συνδέεται με την ευχαρίστηση, λένε οι ερευνητές στο Brookhaven National Laboratory στο Upton της Νέας Υόρκης. Εάν οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν λιγότερους υποδοχείς ντοπαμίνης, μπορεί να χρειάζονται περισσότερη τροφή για να λάβουν μια ευχάριστη αντίδραση.

Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν το λίπος

Οι ελεύθερες ρίζες κατηγορούνται όχι μόνο γιατί μας δείχνουν πιο μεγάλους, αλλά και γιατί μας παχαίνουν. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτά τα οξειδωτικά μόρια καταστρέφουν τα κύτταρα που μας κάνουν να αισθανόμαστε πλήρεις από φαγητό. Οι ελεύθερες ρίζες προκύπτουν όταν τρώμε, αλλά ιδιαίτερα όταν καταναλώνουμε γλυκά, τσιπς και άλλους υδατάνθρακες. Με το πέρασμα του χρόνου, τα κύτταρα που μας κάνουν να αισθανόμαστε πλήρεις από φαγητό φθείρονται και η όρεξή μας και ενδεχομένως το στομάχι μας, μεγαλώνει. Ο καλύτερος τρόπος για να «αντεπιτεθούμε» είναι να αποφεύγουμε το γρήγορο και να προτιμάμε χρωματιστά φρούτα και λαχανικά, πλούσια σε αντιοξειδωτικά.