Η ελληνική φορεσιά ταξιδεύει

gunaikes-tis-mukonou
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΜΑΙΟΥ 2017

Μας αρέσει η παράδοση και την τιμάμε και την θυμόμαστε με κάθε ευκαιρία. Ειδικά όταν έρχεται στο σήμερα και αποκτά περισσότερα χρώματα και ιδέες, το ταξίδι είναι ακόμη πιο συναρπαστικό. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα για μια διαφορετική έκθεση με τίτλο «Ταξίδι στη μαγεία της ελληνικής φορεσιάς: Σύγχρονες δημιουργίες ζωντανεύουν τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη». της Σάντυς Τσαντάκη

Όλα ξεκίνησαν πέρυσι. Με το Μουσείο Μπενάκη, το Costa Navarino και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών να ενώνουν δυνάμεις. Το αποτέλεσμα; Ένα φιλόδοξο πολιτιστικό έργο, μια ομαδική έκθεση, με την Ελλάδα του χθες και του σήμερα, μια πολύχρωμη κολεκτίβα.

Φανταστείτε 15 σχεδιαστές μόδας, μαζί με εικαστικούς, οι οποίοι, εμπνέονται από την γενέτειρά τους και αξιοποιούν τη συλλογή έντυπων πηγών της ελληνικής ενδυμασίας.

Από πού ξεκινάει και πού καταλήγει το ταξίδι; Από τον 16ο αιώνα έως και τον 20ό. Λέξεις-κλειδιά για την πρωτότυπη έκθεση, η παραδοσική ελληνική φορεσιά, η ελληνική διαχρονικότητα στη μόδα και στην αισθητική, η κληρονομιά, το φολκόρ ως πηγή έμπνευσης.

Πρωταγωνιστούν δημιουργοί όπως ο Jean-Paul Gaultier που εμπνέεται χρόνια τώρα από τη δική του Ελλάδα, οι Zeus+Dione, η Μαίρη Κατράντζου και η Σοφία Κοκοσαλάκη, ο Δημήτρης Ντάσιος, για το κομμάτι της μόδας.

Και από την ομάδα των εικαστικών, ο Κωνσταντίνος Κακανιάς, οι Blind Adam και Σοφία Στέβη από την Breeder Gallery, και από την Eleftheria Tseliou Gallery, οι καλλιτέχνες Αντωνάκης, Χρύσα Βουδούρογλου, Βασίλης Ζωγράφος, Απόστολος Καραστεργίου, Μαργαρίτα Μυρογιάννη.

Μια παράξενη συνεργασία, «με σημαντικούς δημιουργούς που εμπνέονται, συμμετέχουν, δημιουργούν και παρουσιάζουν μια πολύ διαφορετική, ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα ελκυστική όψη της Ελλάδας», όπως λέει η Ειρήνη Γερουλάνου, Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη.

Ραντεβού στο Costa Navarino μέχρι τις 18.11.2017 και στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος από τις 17.7 μέρι τις 31.12.2017. Το ταξίδι έχει μόλις αρχίσει... 

Σάντυ Τσαντάκη

www.sandytsantaki.com

www.thesandytimes.gr

www.sandytimes.gr