Τροφές με Ω3 που θα σας κάνουν υγιείς και... ποθητούς

trofes-me-o3-pou-tha-sas-kanoun-ugieis-kai-pothitous

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 06 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Nους υγιής εν σώματι υγιεί…και ποθητό, είναι πλέον ένα project εφικτό χωρίς κόπο και με ξεχωριστή γεύση. Ο λόγος για τα 5 τρόφιμα, που εξ’ αιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε Ω3 πέρα από υγεία, χαρίζουν και ομορφιά…

Καρύδια: ξηροί καρποί-υπερόπλα

Πλούσια σε οξέα Ω3 τα καρύδια εναντιώνονται στον καρκίνο, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και βοηθούν στη μείωση του βάρους, ενώ παράλληλα ευεργετικά δρουν και για τα οστά. Δοκιμάστε τα με μούσλι, ή με ροδάκινα και ένα γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και θα έχετε το ιδανικό πρωινό που θα σας γεμίσει ενέργεια και θα σας κρατήσει χορτάτους για αρκετή ώρα.

Σαρδέλες: ιδανικός μεζές για ουζάκι

Μπορεί να …ξινίζετε τα μούτρα σας στο άκουσμα τους αλλά αυτά τα μικρά ψάρια είναι μία από τις καλύτερες πηγές σε Ω3 λιπαρά οξέα που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης. Επιπλέον, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες Β12 και D, που δίνουν ώθηση στον οργανισμό. Τώρα το καλοκαίρι, οι σαρδέλες αποτελούν ιδανικό ουζομεζέ ενώ μαζί με χόρτα ή με μια χωριάτικη σαλάτα αποτελούν το καλύτερο και πληρέστερο γεύμα.

Σπόροι λιναριού: ξεχωριστοί και δυσεύρετοι

Οι σπόροι λιναριού, πλούσιοι σε α-λινολενικό οξύ, δηλαδή οξύ της τάξης Ω3 που ενισχύει την υγεία των οστών, είναι ιδανικός διατροφικός σύμμαχος ενάντια σε καρδιολογικές παθήσεις και στον καρκίνο. Παράλληλα, χαρίζει όμορφα μαλλιά, δέρμα και νύχια. Θα τους βρείτε μέσα σε συσκευασίες δημητριακών ολικής άλεσης.

Αυγά: για όλα τα γούστα

Λιπαρά οξέα Ω3, βιταμίνες D και Ε, κάνουν τα αβγά να μοιάζουν… παράδεισος για τον οργανισμό. Η δυνατότητα δε, μαγειρέματος με χίλιους δυο τρόπους προσθέτει άλλον ένα πόντο στα υπέρ των αυγών. Βραστά, τηγανητά, μέσα σε σαλάτες ή sandwich, ομελέτα ή ακόμη και… ωμά για πιο ακραία γούστα, τα αυγά αποτελούν ίσως τα βασικότερα συστατικά της μαγειρικής. Ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη, φροντίστε να μην το παρακάνετε στην κατανάλωσή τους.

Σολομός: γιατρικό για την υγεία

Ναι, άλλο ένα ψάρι έρχεται να προστεθεί στο top 5 της λίστας των πλούσιων τροφών σε Ω3. Έρευνες έχουν δείξει, μάλιστα ότι ο σολομός μπορεί να βελτιώσει άμεσα την απόδοση των κυττάρων σας, με αύξηση της αποτελεσματικότητας της ινσουλίνης, ενώ παράλληλα δρα ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας για τις αρθρώσεις και για τον ιστό του πεπτικού συστήματος. Ο συνδυασμός δε, των Ω3 λιπαρών οξέων που περιέχει ο σολομός, είναι η καλύτερη λύση για την καρδιά και τον εγκέφαλο.