Έξι υγιεινά και χορταστικά σνακ που θα βοηθήσουν τη σιλουέτα (και την πείνα) σας

snak-paralia-frouta
ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Πολλοί έχουν ταυτίσει τα σνακ με κάτι ανθυγιεινό, όπως πατατάκια και μπισκότα, και η αλήθεια είναι ότι μπορούν να γίνουν ανθυγιεινά, αν δεν κάνουμε σωστές επιλογές. Αν, όμως, είμαστε προσεκτικοί, ο ρόλος τους είναι σημαντικός ως κάτι χορταστικό ανάμεσα στα γεύματα, που μπορεί να μας δώσει «καύσιμο» και θρεπτικά συστατικά, ώστε να μην πεινάμε και να μην υπερκαταναλώνουμε φαγητό κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τα περισσότερα διατροφικά πλάνα, σχεδιασμένα από ειδικούς για απώλεια βάρους περιλαμβάνουν πάντα σνακ και ο λόγος είναι ότι με την κατανάλωσή τους εξασφαλίζουμε ότι δεν θα κάνουμε λάθος επιλογές μετέπειτα στα γεύματά μας, πολύ απλά γιατί δεν θα πεινάμε.

Τα σνακ κρατούν την πείνα μας μακριά, μας προστατεύουν από την υπερφαγία και στην πραγματικότητα, όσο κι αν νιώθουμε ότι τρώμε συχνά μέσα στην ημέρα, ασκούμε καλύτερο έλεγχο στο βάρος μας.

Τα δυο πιο σημαντικά κόλπα για το ιδανικό σνακ είναι να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη και να έχουμε ποικιλία, έτσι ώστε να μην «κολλάμε» σε μια συγκεκριμένη ιδέα και τη βαριόμαστε.

Δείτε παρακάτω ιδανικούς συνδυασμούς, πειραματιστείτε και απολαύστε τα σνακ σας, ως μέρος μιας ολοκληρωμένης και ισορροπημένης διατροφής.

Μήλο σε φέτες με χούμους
Ο συνδυασμός υδατανθράκων από το χούμους, μαζί με την πρωτεΐνη και το λίπος από το χούμους παρέχει στα κύτταρά μας μια συνεχή ροή ενέργειας, έτσι ώστε να μην λιγουρευόμαστε ένα πιο μεγάλο γεύμα. Πρόκειται για μια πολύ καλή επιλογή για τις πολυάσχολες ημέρες σας, την οποία μπορείτε να δοκιμάσετε και αντικαθιστώντας το χούμους με βούτυρο αμυγδάλου ή φιστικοβούτυρο.

Γιαούρτι με αμύγδαλα και καρύδια
Βάλτε σε 1 μπολ 1 φλιτζάνι γιαούρτι και πασπαλίστε το με 6 αμύγδαλα και 6 καρύδια. Τα αμύγδαλα κρατούν το σάκχαρο του αίματος σε υγιή επίπεδα και κοντρολάρουν τις λιγούρες μας, ενώ τα καρύδια μας παρέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία δημιουργούν την ορμόνη λεπτίνη, η οποία μας χαρίζει το αίσθημα κορεσμού.

Τυρί κότατζ με ανανά
Το σνακ αυτό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, ενώ ταυτόχρονα έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Σε αυτό προσθέστε ότι είναι ο τέλειος συνδυασμός γλυκού και αλμυρού για τις «δύσκολες» ώρες.

Σπιτικά ποπ κορν
Μην περιμένετε τον κινηματογράφο για να τα καταναλώσετε! Πάρτε κόκκους καλαμποκιού, βάλτε τους σε μια χάρτινη σακούλα και ζεστάνετε στο φούρνο μικροκυμάτων για περίπου 2+ λεπτά (προσθέτοντάς τους και λίγο ελαιόλαδο). Τα 3 φλιτζάνια ποπ κορν έχουν περίπου 100 θερμίδες, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και για να τους δώσετε έξτρα γεύση, χωρίς το αλάτι, πασπαλίστε τα με παρμεζάνα ή κανέλα ή ρίγανη.

Ενταμάμε
Μόλις 1 φλιτζάνι αυτού του ιδιαίτερου λαχανικού σας παρέχει 8 ολόκληρα γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό δεν σας βοηθάει μόνο στην πέψη και το έντερο, αλλά σας κρατά χορτάτους για περισσότερο ώρα.

Γλυκοπατάτα με ρικότα και κανέλα
Αν έχετε όρεξη για κάτι πιο γλυκό, δοκιμάστε να συνδυάσετε ψητή γλυκοπατάτα με λίγη ρικότα, πασπαλισμένη με κανέλα. Από αυτό το σνακ θα λάβετε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και κάλιο από την πατάτα, λίπος και πρωτεΐνη από τη ρικότα και έξτρα γεύση από την αντιοξειδωτική κανέλα.