Ποια φρούτα και λαχανικά πρέπει να τρώτε αυτή την εποχή

frouta-kalokairi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού έχει μπει για τα καλά τόσο στην καθημερινότητά μας, όσο και στο πιάτο μας. Τι έχει φέρει μαζί του; Ας ρίξουμε μια ματιά.

Βερίκοκα
Τα βερίκοκα έχουν 33 θερμίδες στα 100 γραμμάρια, λιγότερο από 1 γρ. πρωτεΐνης, καθόλου λίπος, 91,4 περιεκτικότητα σε νερό στα 100 γραμμάρια, 0 χοληστερόλη και μικρές ποσότητες ασβεστίου, καλίου, φωσφόρου και μαγνησίου. Είναι, επίσης, πλούσια σε βιταμίνη Α, γεγονός που τα καθιστά ιδιαίτερα ωφέλιμα για την λειτουργία της όρασης, με μόλις 3 βερίκοκα να καλύπτουν σχεδόν το 100% των καθημερινών αναγκών σε βιταμίνη Α. Λόγω της περιεκτικότητάς τους σε κάλιο, το οποίο δρα κατά της κατακράτησης υγρών, τα βερίκοκα βοηθούν, επίσης, στην αντιμετώπιση του πρηξίματος. Επιλέξτε τα πιο σφιχτά, με το πλούσιο χρυσαφένιο χρώμα και διατηρήστε τα στο ψυγείο μέχρι και 5 ημέρες.

Κεράσια
Εύκολο και ιδανικό σνακ για όταν θέλουμε κάτι πιο γλυκό, τα κεράσια έχουν πολλά οφέλη, αφού καταπολεμούν τις φλεγμονές και βοηθούν να αποκαταστηθούν οι μυϊκές βλάβες μετά το γυμναστήριο, αυξάνουν την ποσότητα μελατονίνης στο αίμα, βοηθώντας μας να κοιμηθούμε ήρεμα και γλυκά, περιέχουν μεγάλη ποσότητα φλαβονοειδών με αντικαρκινικές ιδιότητες και αποτελούν εξαιρετική πηγή καλίου που βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Φάτε τα άφοβα, αφού 1 κεράσι έχει μόλις 4 θερμίδες. Κάντε κλικ εδώ για να δείτε πώς μπορείτε να φάτε τα κεράσια… αλλιώς.

Κολοκυθάκια
Στην τηγανητή τους μορφή αποτελούν ένα από τα πιο γευστικά, καλοκαιρινά ορεκτικά, αν και θα σας συμβουλεύαμε να τα προτιμάτε βραστά για μέγιστο όφελος. Τα κολοκυθάκια βοηθούν επίσης στη διατήρηση της χαμηλής χοληστερίνης χάρη στις φυτικές τους ίνες, ενώ οι βιταμίνες C και Α, μαζί με το φυλλικό οξύ του λειτουργούν σαν ισχυρά αντιοξειδωτικά ενάντια στο οξειδωτικό στρες, προστατεύοντας τον οργανισμό μακροπρόθεσμα από σοβαρές παθήσεις, όπως ο καρκίνος. Σημαντική είναι η δράση τους και στο ανδρικό φύλο, αφού τα φυτοθρεπτικά συστατικά τους βοηθούν στη μείωση των συμπτωμάτων που οδηγούν στην καλοήθη υπερτροφία του προστάτη. Κι αν ψάχνετε νέους τρόπους για να τα βάλετε στο πιάτο σας, δείτε αυτή την έξυπνη συνταγή για μακαρόνια από κολοκύθι.

Πεπόνι
Η περιεκτικότητά του σε νερό φτάνει το 85% και γι’ αυτό αποτελεί άλλο ένα άκρως ξεδιψαστικό και ενυδατικό φρούτο, που αποδίδει 60 θερμίδες σε ποσότητα ενός φλιτζανιού. Δεν έχει καθόλου λιπαρά και στην παραπάνω ποσότητα μας χαρίζει περίπου τη μισή ποσότητα βιταμίνης C που χρειαζόμαστε καθημερινά, παίζοντας σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας και στην προφύλαξή μας από ασθένειες. Ακόμη, το πεπόνι συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης χάρη στο κάλιο, ενώ παίζει ρόλο και στην ενέργεια του οργανισμού, χάρη στη βιταμίνη Β-6 και το φυλλικό του οξύ. Έχει αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες χάρη στην αντιοξειδωτική καροτίνη και τη βιταμίνη C, ενώ κάνει επίσης καλό στην όραση. Προτιμήστε τα μοσχομυριστά πεπόνια με έντονη μυρωδιά και ψηλαφίστε το καλά για να αποφύγετε αυτό που έχει μαλακά σημεία ή ρωγμές. Ακόμη, φροντίστε η φλούδα του να είναι χοντρή, χωρίς σημάδια.

Καρπούζι
Το καρπούζι ξεπερνάει και το πεπόνι, φτάνοντας περιεκτικότητα περίπου 91% σε νερό, που σημαίνει ότι κι αυτό αποτελεί μια πολύ ενυδατική τροφή. Ένα φλιτζάνι κομμένο καρπούζι (περίπου 150 γραμμάρια) αποδίδει 46 θερμίδες, 0% λιπαρά, 0% χοληστερόλη, το 20% της βιταμίνης C που χρειαζόμαστε καθημερινά και το 17% της βιταμίνης Α που χρειαζόμαστε καθημερινά. Είναι ελαφρώς διουρητικό και χάρη στο κάλιο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ενώ μας παρέχει αντιοξειδωτική δράση, χάρη στα καροτενοειδή του και το λυκοπένιο, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για τη φθορά του οργανισμού. Πριν αγοράσετε καρπούζι, χτυπήστε το ελαφρά κάπου στη μέση. Αν ο ήχος που βγάλει είναι κούφιος και «καμπανιστός», τότε είναι καλής ποιότητας. Σε περίπτωση που ο ήχος ακουστεί συμπαγής, προχωρήστε στο επόμενο, καθώς μάλλον δεν έχει ωριμάσει ακόμα καλά.

Ροδάκινο
Το άρωμά του είναι ίσως από τα πιο έντονα του καλοκαιριού και ταιριάζει ιδανικά στις πράσινες σαλάτες και στο γιαούρτι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σκέτο ή σε χυμό υστερεί. Αποδίδει περίπου 50 θερμίδες το ένα και μας χαρίζει το 15% της βιταμίνης C που χρειαζόμαστε καθημερινά για γερό ανοσοποιητικό. Είναι πλούσιο σε νερό, φτάνοντας ποσοστό 90% και μαζί με τη βιταμίνη C, περιέχει και βιταμίνη Ε καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες και επιβραδύνοντας τη γήρανση του οργανισμού και την εμφάνιση ασθενειών. Το ροδάκινο έχει, επίσης, υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες που κάνουν καλό στο γαστρεντερικό, αντιμετωπίζουν τη δυσκοιλιότητα και ελέγχουν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα.

Αρακάς
Ίσως δεν το περιμένατε, αλλά από ένα φλιτζάνι αρακά μπορείτε να λάβετε το 96% της βιταμίνης C που χρειάζεστε καθημερινά, με μόλις 118 θερμίδες. Με 7 γραμμάρια φυτικών ινών, ο αρακάς φροντίζει, επίσης, και για την υγεία του εντέρου και του πεπτικού σας, ενώ είναι πλούσιος και σε βιταμίνη Α. Έχει μικρή περιεκτικότητα σε σίδηρο και μαγνήσιο και ταυτόχρονα παρουσιάζει αντιφλεγμονώδη δράση. Κατά την αγορά του, προτιμήστε τον πιο φρέσκο, καθώς η ζάχαρη μετατρέπεται σε άμυλο. Βάλτε τον στο ψυγείο μέχρι το μαγείρεμα για να επιβραδύνετε αυτή τη διαδικασία. Ο αρακάς πρέπει να καταναλώνεται όταν είναι φρέσκος, λίγες ώρες μετά τη συγκομιδή του. Αν δεν είστε σίγουροι ότι είναι φρέσκος, προτιμήστε τον κατεψυγμένο γιατί καταψύχεται 3-4 ώρες μετά την συγκομιδή του.

Μελιτζάνα
Η υψηλή της περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά στην ανακούφιση της δυσκοιλιότητας και ταυτόχρονα εμποδίζει τη δημιουργία αιμορροΐδων και κολίτιδας. Έχει λίγες θερμίδες (25 στα 100 γραμμάρια), καθόλου λίπος και κατά τη διάρκεια της πέψης απορροφάει το λίπος άλλων τροφών, βοηθώντας έτσι στην απώλεια βάρους. Σύμφωνα, μάλιστα, με την αγιουβερδική ιατρική, ανάλογα με τον τρόπο μαγειρέματός της και το συνδυασμό της με άλλες τροφές, η μελιτζάνα μπορεί να ανακουφίσει το φούσκωμα, να καθαρίσει τα φλέμματα, να βελτιώσει την πέψη και να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Η μελιτζάνα περιέχει επίσης θρεπτικά συστατικά που ανήκουν στην οικογένεια φαινολών, όπως καφεϊκό και χλωρογενικό οξύ, αλλά και φλαβονοειδή, όπως τη νασουνίνη, η οποία λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης βοηθάει στην καταστροφή των ελευθέρων ριζών, αποτρέποντας τις αρνητικές επιδράσεις τους στα κύτταρα.