9 «χρυσοί» κανόνες για απώλεια βάρους

9-xrusoi-kanones-gia-apoleia-barous-xrusoi-kanones-gia-apoleia-barous

ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Το καλοκαίρι είναι ήδη εδώ και τα μαγιό δυστυχώς δεν κρύβουν και όλα όσα θα θέλαμε. Και ενώ οι δίαιτες της τελευταίας στιγμής μάλλον δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, το click@Life σας παρουσιάζει 9 κανόνες για να χάσετε κιλά μια για πάντα.

1) Μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό

Σίγουρα θα έχετε ακούσει πως το πρωινό είναι το βασικότερο γεύμα της ημέρας. Και αυτό είναι αλήθεια, αν αναλογιστεί κανείς πως ο οργανισμός μετά από 8 ή και περισσότερες ώρες ύπνου χρειάζεται επειγόντως μια γερή «δόση» ενέργειας που μπορεί να πάρει μόνο μέσα από ένα πλήρες πρωινό. Υδατάνθρακες, φυτικές ίνες και βιταμίνες θα δώσουν στον οργανισμό σας την απαραίτητη ώθηση που χρειάζεται.

2)Φάτε περισσότερο πρωινό από όσο… χρειάζεστε!

Ακόμη και αν νιώθετε πως είστε πλήρεις με το πρωινό σας γεύμα, μπορείτε να κάνετε μια μικρή παρασπονδία και να φάτε λίγο ακόμη. Τέτοιες «ζαβολιές» επιτρέπονται στο πρωϊνό καθώς ο οργανισμός έχει μεγάλη ανάγκη από ενέργεια στο ξεκίνημα της ημέρας και σίγουρα οι παραπάνω θερμίδες που θα καταναλώσετε ενδεχομένως να έχουν «καεί» ως το μεσημέρι. Ωστόσο, για να κρατήσετε μια ισορροπία φροντίστε να φάτε λιγότερο στο γεύμα σας…

3)Μην επιστρέψετε στον εαυτό σας να… πεινάσει!

Ξεκινήστε να τρώτε τουλάχιστον κάθε 4 ώρες ώστε να μην επιτρέψετε καθόλου στον εαυτό σας να πεινάσει. Ακόμη και αν ένα γεύμα είναι μεγάλο σε ποσότητα, όπως π.χ. το πρωινό σας, μπορείτε να το χωρίσετε σε μέρη έτσι ώστε να νιώθετε πάντα χορτάτοι. Αν π.χ. στο πρωινό τρώτε μία μπανάνα, φάτε την πριν το πρωινό σας τρέξιμο και κρατήστε το υπόλοιπο (π.χ. ψωμί με βούτυρο) για όταν επιστρέψετε από την άσκησή σας. Κάντε το ίδιο και με τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας.

4)Πάντα να έχετε ποικιλία στα γεύματά σας

Σε κάθε γεύμα είναι απαραίτητο να έχετε στο τραπέζι σας τουλάχιστον ένα προϊόν από τις παρακάτω κατηγορίες:

-ψωμί και δημητριακά

-φρούτα και λαχανικά

-γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά ή σόγια

-άπαχα κρέατα, ψάρια και ξηρούς καρπούς.

Θυμηθείτε να καταναλώνετε καθημερινά λίγα από τα παραπάνω ώστε να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά συστατικά τους αλλά και να κινητοποιήσετε τους μηχανισμούς καύσης του μεταβολισμού σας.

5)Χάστε κιλά σταδιακά

Αν ακολουθήσετε μια αυστηρή δίαιτα και χάσετε απότομα πολλά κιλά, το μόνο σίγουρο είναι και πως θα τα ξαναπάρετε γρήγορα αλλά και θα βλάψετε την υγεία σας. Στοχεύστε λοιπόν στη σταδιακή απώλεια βάρους, όχι πάνω από 1-2 κιλά την εβδομάδα και κυρίως πείτε «όχι» στις παράλογες και στερητικές δίαιτες που μακροπρόθεσμα δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.

6)Περιορίστε τις… υγρές θερμίδες

Οι θερμίδες που εκλαμβάνουμε από την κατανάλωση υγρών αφενός είναι αρκετές και αφετέρου μπορεί να μας οδηγήσουν σε απότομη αύξηση βάρους. Έτσι, καλό θα ήταν να περιορίσετε την κατανάλωση σόδας, χυμών, smoothies του εμπορίου (και να τα αντικαταστήσετε με άλλα που θα φτιάξετε εσείς στο σπίτι), καφέ, αναψυκτικών και αλκοολούχων ποτών.

7)Φάτε…γήινα!

Εντάξτε στο διαιτολόγιό σας τροφές που βρίσκονται κοντά στη φυσική τους μορφή και δεν έχουν υποστεί πολλές επεξεργασίες. Φάτε φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης. Παράλληλα, μειώστε τις ποσότητες επεξεργασμένων τροφών που καταναλώνετε καθώς εμπεριέχουν λιγότερες ίνες και δεν είναι ιδιαίτερα χορταστικά.

8)Επιλέξτε υγιεινό…Fast food!

Οι λέξεις υγιεινό και fast-food είναι έννοιες που δεν συμβαδίζουν μεταξύ τους. Αν δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς το fast food φαγητό, τουλάχιστον, προσπαθήστε να το φέρετε στα «μέτρα» σας. Αποφύγετε τα προϊόντα εκείνα που συνοδεύονται από τις λέξεις «τηγανητό», «τραγανό» ή με «σπέσιαλ σως» και κάντε όσο το δυνατόν πιο υγιεινές επιλογές, όπως σαλάτες χωρίς λιπαρά ντρέσινγκ ή sandwich χωρίς μαγιονέζα και λουκάνικα.

9)Ακόμη και τα «αθλητικά» ποτά παχαίνουν

Ακόμη και όταν αθλείστε νιώθετε συχνά την ανάγκη να πιείτε ένα energy drink ή να φάτε μια energy bar δημητριακών για να τονωθείτε και να επανακτήσετε άμεσα την χαμένη σας ενέργεια. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμάστε πως ακόμη και αυτά… παχαίνουν, άρα καταναλώστε τα με μέτρο.