Πλησιάζει η θεραπεία των τροφικών αλλεργιών;

fagito-trofes-allergia
ΤΡΙΤΗ, 06 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Επιστήμονες στην Αυστραλία ισχυρίζονται ότι ίσως έχουν ανακαλύψει μια δια βίου θεραπεία για δυνητικά θανατηφόρες αλλεργίες στα φιστίκια, τα οστρακοειδή και άλλα τρόφιμα.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι ήταν σε θέση να «απενεργοποιήσουν» την αλλεργική αντίδραση σε δοκιμές που έκαναν σε ποντίκια, χρησιμοποιώντας γονιδιακή θεραπεία για να απευαισθητοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, και πιστεύουν ότι η μέθοδος θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία του άσθματος.

Βεβαίως, διευκρινίζουν ότι είμαστε ακόμη μακριά από άμεσα αποτελέσματα, καθώς προβλέπουν ότι οι δοκιμές σε ανθρώπους δε θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πριν από την επόμενη πενταετία. Οι αλλεργίες εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα υπεραντιδρά σε κάτι που είναι συνήθως αβλαβές. Στο περιοδικό JCI Insight, οι Αυστραλοί ερευνητές ανέφεραν ότι είχαν χρησιμοποιήσει γενετικές τεχνικές, για να αποτρέψουν κάτι τέτοιο σε ποντίκια αλλεργικά στην πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ασπράδια αυγών.

Μόδα και Ομορφιά με προτάσεις και tips από τους ειδικούς του στυλ, Πάρτε ιδέες!

Οι ερευνητές εισήγαγαν ένα γονίδιο στα βλαστικά κύτταρα του αίματος που ελέγχει την ανοσολογική απόκριση στο ασπράδι των αυγών. Τα γενετικά τροποποιημένα κύτταρα στη συνέχεια εγχύθηκαν στον μυελό των οστών των ποντικών, όπου παρήγαγαν νέα κύτταρα αίματος ικανά να «απενεργοποιήσουν» την αλλεργική αντίδραση.

Ο καθηγητής Ray Steptoe του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, δήλωσε: «Μπορούμε πραγματικά να απενεργοποιήσουμε την αντίδραση. Αυτό σημαίνει ότι η αλλεργία σταματά εν τη γενέσει της. Αυτό θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη θεραπεία για σοβαρές αλλεργίες. Θα αποτρέψει, νομίζουμε, ορισμένα από τα απειλητικά για τη ζωή αλλεργικά επεισόδια που συμβαίνουν σε άτομα που είναι αλλεργικά σε κάποια τρόφιμα, για παράδειγμα».

Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο καθηγητής Adnan Custovic του Imperial College, δήλωσε ότι οι επιστήμονες κατάφεραν να θεραπεύσουν αλλεργίες σε ποντίκια και στο παρελθόν, χωρίς όμως να οδηγηθούμε τελικά σε παρόμοια ικανοποιητικά αποτελέσματα σε ανθρώπους. Ήταν επίσης επιφυλακτικός για τους ισχυρισμούς των ερευνητών ότι η τεχνική τους μπορεί να είναι αποτελεσματική ενάντια στο άσθμα, καθώς η πάθηση προκαλείται από έναν «εντελώς διαφορετικό μηχανισμό» σε σχέση με αυτόν που βρίσκεται πίσω από τις τροφικές αλλεργίες.

Ωστόσο, πρόσθεσε: «Είναι μια από τις δυνητικά συναρπαστικές προσεγγίσεις για τη θεραπεία των αλλεργιών. Η προσπάθεια να απενεργοποιήσουμε την αλλεργική αντίδραση είναι ένας υψηλός επιστημονικός στόχος, αλλά τα αποτελέσματα σε ποντίκια δεν σημαίνουν απαραίτητα και αποτελέσματα σε ανθρώπους. Οι μηχανισμοί δεν είναι πανομοιότυποι. Μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν αυτή η προσέγγιση θα είναι αποτελεσματική».

Πηγή: iatrikanews