Μπορεί η ωμοφαγία να αποδειχτεί θανατηφόρα;

fagito-salata
ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

H ωμοφαγία είναι μια από τις τάσεις που είναι ιδιαιτέρως δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια στη διατροφή, μαζί με τον βιγκανισμό, με πολλούς, διάσημους και μη, να την ακολουθούν. Μήπως, όμως, κρύβει κινδύνους;

Πολλοί γκουρού του wellbeing εκεί έξω, αλλά και διασημότητες, όπως η Μέγκαν Φοξ και η Γκουίνεθ Πάλτροου, ακολουθούν πιστά το διατροφικό μοντέλο του ωμοφαγικού βιγκανισμού, μιλώντας για τα οφέλη του. Η Σκάρλετ Γιόχανσον, μάλιστα, το ακολούθησε προκειμένου να χάσει κιλά πριν το ρόλο της στο Avengers. Ένας γενετιστής ειδικός, όμως, φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη, προειδοποιώντας ότι η ωμοφαγική διατροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί ακόμη και να μας σκοτώσει.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Steven Jones, το σώμα μας έχει εξελιχθεί και δεν μπορεί πλέον να επεξεργαστεί το ωμό φαγητό, αναφέροντας ότι αν κάποιος τρώει μόνο ωμό φαγητό, θα φτάσει σε σημείο μεγάλης πείνας έπειτα από 6 μήνες συνεχούς διατήρησης αυτού του διατροφικού μοντέλου. Ο ίδιος παραδέχεται, βέβαια, ότι βοηθά στην απώλεια βάρους για σύντομο χρονικό διάστημα.

Μιλώντας στο Φεστιβάλ Hay Τεχνών και Λογοτεχνίας, ο Jones ανέφερε ότι είμαστε το μοναδικό ζώο που έχει υπάρξει ποτέ, που θα μπορούσε να πεθάνει καταναλώνοντας μόνο ωμές τροφές. Αυτό συμβαίνει γιατί έχουμε χάσει πλέον τα ένζυμα και τον μηχανισμό απορρόφησης για να χωνέψουμε το ωμό φαγητό, ενώ ταυτόχρονα έχουμε χάσει μυϊκή δύναμη και το αναπαραγωγικό μας σύστημα είναι κάπως… βαρετό, όπως εξηγεί ο ίδιος.

Οι λόγοι που επιλέγει κάποιος την ωμοφαγία είναι πολλοί, από την απώλεια βάρους, τη διατήρηση θρεπτικών συστατικών, μέχρι και την προστασία του περιβάλλοντος και η αλήθεια είναι ότι ωμοφαγία δεν σημαίνει απαραίτητα τελείως ωμό φαγητό, αλλά μαγειρεμένο μέχρι τους 48 βαθμούς Κελσίου.

Οι υποστηρικτές της θεωρούν ότι τα οφέλη της είναι πολλά για την υγεία, χάρη στη διατήρηση όλων των θρεπτικών ουσιών, ο Καθηγητής Jones, όμως, ειδικός στη Γενετική και πρώην επικεφαλής του τμήματος Γενετικής, Εξέλιξης και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, επιμένει ότι η αυστηρή ωμοφαγία είναι επικίνδυνη.