Πόσο μπορεί να μας ωφελήσει ένα ροδάκινο;

rodakino
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Είναι δροσερά, είναι αρωματικά, είναι γευστικά και περιμέναμε 9 μήνες για να απολαύσουμε ξανά. Τι μας χαρίζουν, όμως, εκτός από τη φρεσκάδα τους;

Τα ροδάκινα είναι ένα από τα αγαπημένα και δημοφιλή καλοκαιρινά φρούτα, τα οποία καταναλώνονται άνετα τόσο σκέτα, όσο και μέσα στη σαλάτα, το γιαούρτι, αλλά και σε smoothie ή χυμό, χαρίζοντας το ιδιαίτερο άρωμά τους και τη γεύση τους.

Ένα μέτριο ροδάκινο αποδίδει μόλις 59 θερμίδες και μας παρέχει το 8% της ποσότητας καλίου που χρειαζόμαστε καθημερινά, που σημαίνει ότι παίζει το ρόλο του στην ισορροπία του οργανισμού και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και της καρδιάς.

Ταυτόχρονα, είναι πλούσιο σε νερό, φτάνοντας ποσοστό 90%, που σημαίνει ότι μας ενυδατώνει εσωτερικά και την ίδια στιγμή κάνει καλό στην επιδερμίδα μας.

Στην ίδια ποσότητα, λαμβάνουμε το 16% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε βιταμίνη C, η οποία τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, κρατώντας μας μακριά από ιώσεις, ενώ έχει και αντιοξειδωτική δράση καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες και επιβραδύνοντας τη γήρανση του οργανισμού και την εμφάνιση ασθενειών.

Ακόμη, τα ροδάκινα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες που κάνουν καλό στο γαστρεντερικό, αντιμετωπίζουν τη δυσκοιλιότητα και ελέγχουν τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, ενώ παρουσιάζουν μικρή ποσότητα μαγνησίου και σιδήρου και ταυτόχρονα μας παρέχουν βιταμίνη Α που κάνει καλό στην όραση.

Το αρνητικό με τα ροδάκινα είναι ότι στις καλλιέργειές τους χρησιμοποιούνται δεκάδες φυτοφάρμακα και η λεπτή φλούδα τους δεν προστατεύει τον καρπό τους από τους κινδύνους αυτών των δηλητηρίων. Προτιμήστε τα, λοιπόν, βιολογικά, για να είστε ήσυχοι.