Βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και αμινοξέα: η σημασία τους για υγιή μαλλιά

frouta-mallia-trofes
ΤΡΙΤΗ, 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017

Τα μαλλιά μας είναι το δυνατό μας σημείο, χειμώνα-καλοκαίρι. Κι ευτυχώς, υπάρχουν τροφές που μπορούν να τα δυναμώσουν και να τα κάνουν πιο όμορφα. Δείτε τι συμβουλεύει η Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Ιωάννα Ευαγγέλου.

Το 2006, σε συνέδριο δερματολογίας στη Φλωρεντία δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα μελέτης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 30 ασθενείς με τριχόπτωση. Στη μία ομάδα (15 ατόμων) χορηγήθηκε σκεύασμα με αμινοξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β και στη άλλη δεν δόθηκε τίποτα. Το αποτέλεσμα ήταν ότι μετά από μισό χρόνο το τμήμα των τριχών σε φάση ανάπτυξης ήταν 10% υψηλότερη στην ομάδα αμινοξέων & βιταμίνης Β σε σύγκριση με τη δεύτερη ομάδα. Η καλή διατροφή εξασφαλίζει το καλύτερο δυνατό περιβάλλον για τη δημιουργία ισχυρής και λαμπερής τρίχας. Αλλά αυτό δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. 

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (φολικό οξύ, Β6, Β12 )
Αυτές οι βιταμίνες συμμετέχουν στη δημιουργία των ερυθρών κυττάρων του αίματος, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά σε όλα τα κύτταρα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων του τριχωτού της κεφαλής και στα θυλάκια. Χωρίς επαρκής ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, τα κύτταρα αυτά «λιμοκτονούν», προκαλώντας τριχόπτωση, αργή ανάπτυξη, αδύναμα μαλλιά επιρρεπή σε σπάσιμο.

Tροφές πλούσιες σε  φυλλικό οξύ: φακές, φασόλια μαυρομάτικα, σόγια, βρώμη, πράσινα γογγύλια, σπανάκι, χόρτα, μουστάρδα, αρακάς, αγκινάρες, μπάμιες, παντζάρια,  μπρόκολο, ηλιόσποροι, φύτρο σιταριού, πορτοκάλια, λαχανάκια Βρυξελλών, παπάγια,  τα μούρα, φασόλια, κουνουπίδι, κινέζικο λάχανο, καλαμπόκι, ψωμί ολικής, ζυμαρικά σιτηρών.

Tροφές πλούσιες σε  B6: Ρεβίθια , ο άγριος σολομός ), άπαχο βοδινό κρέας, φιλέτο χοιρινό, κοτόπουλο χωρίς πέτσα, πατάτες, γλυκοπατάτες, νιφάδες βρώμης, μπανάνες, φιστίκια, φακές, πάστα ντομάτας, κριθάρι, καστανό ρύζι, πιπεριές, μπρόκολο, καρότα, λαχανάκια Βρυξελλών, φυστικοβούτυρο, αυγά, γαρίδες, tofu, βερίκοκα, καρπούζι, αβοκάντο, φράουλες, ψωμί ολικής άλεσης.

Tροφές πλούσιες σε  Β12: Οστρακοειδή (μύδια, στρείδια, καβούρια), άγριος σολομός, γάλα σόγιας, πέστροφα, τόνος, άπαχο βοδινό κρέας, τυρί cottage, γιαούρτι, γάλα, αυγά, τυρί.

Βιοτίνη
Η βιοτίνη ανήκει επίσης στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β απαραίτητη για την ανάπτυξη των μαλλιών και τη γενική υγεία του τριχωτού της κεφαλής. Σπάνια παρατηρείται έλλειψη σε βιοτίνη στον οργανισμό για αυτό και δεν είναι απαραίτητη η λήψη σε  συμπληρώματα διατροφής. Tροφές πλούσιες σε βιοτίνη: αυγά, φιστίκια, φυστικοβούτυρο, αμύγδαλα, πίτουρο σιταριού, καρύδια, σέσκουλο, ψωμί ολικής, άγριο σολομό, τυρί, το κουνουπίδι, αβοκάντο, τα σμέουρα. 

Σίδηρος
Ο σίδηρος βοηθά τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν οξυγόνο. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, αδυναμία, κόπωση και, ενδεχομένως, απώλεια μαλλιών. Με μελέτη διαπιστώθηκε ότι προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που ανέφεραν σοβαρή απώλεια τριχών ήταν περισσότερο πιθανό να έχουν χαμηλά αποθέματα σιδήρου σε σχέση με γυναίκες που ανέφεραν μικρή ή και καμία απώλεια μαλλιών. 

Βιταμίνη C
Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το σχηματισμό κολλαγόνου, μιας δομικής ουσίας που αποτελεί τη βάση του ιστού του τριχοθυλακίου, από το οποίο παράγεται και αναπλάθεται η τρίχα. Επίσης, η αντιοξειδωτική της δράση προστατεύει τα κύτταρα της τρίχας από τις ελεύθερες ρίζες, καθυστερώντας έτσι την πρόωρη γήρανση των μαλλιών. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C: φράουλες, εσπεριδοειδή, μούρα, κεράσια, ντομάτα, πιπεριές και μπρόκολο.

Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της δομικής μονάδας της κερατίνης, της πρωτεΐνης, δηλαδή, που συνιστά την τρίχα. Αξιόλογη είναι και η αντιοξειδωτική του δράση, που συμβάλλει στην προστασία της τρίχας από τις ελεύθερες ρίζες. Tροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο: δημητριακά, συκώτι, θαλασσινά και όλα τα όσπρια.

Αμινοξέα
·Μεθειονίνη: ενισχύει τα νύχια και βοηθά στην πρόληψη της τριχόπτωσης.

·Γλουταμίνη: απαραίτητη για την ανάπτυξη των μαλλιών. Παράγεται φυσιολογικά από τον οργανισμό, αλλά η παραγωγή του μειώνεται με την ηλικία. Για το λόγο αυτό η συμπληρωματική χορήγηση γλουταμίνης είναι απαραίτητη από τη μέση ηλικία και μετά για την προώθηση της ανάπτυξης των μαλλιών. Η ανάγκη για γλουταμίνη αυξάνεται επίσης σε περιόδους με έντονη σωματική καταπόνηση. 

·Αργινίνη: ενισχύει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Η αγγειοδιασταλτική δράση της αργινίνης προάγει την ανάπτυξη των μαλλιών.

Ιωάννα Ευαγγέλου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
http://www.ioannaevaggelou.gr