Η υπερβολική άσκηση επιβλαβής για το πεπτικό σύστημα;

gumnastiki-me-bari
ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Η έντονη άσκηση για περισσότερες από δύο ώρες κάθε φορά μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στο έντερο, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Η υπερβολική γυμναστική μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα κύτταρα του εντέρου, δημιουργώντας βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα πέψης, όπως υποστηρίζει μια ομάδα αυστραλών επιστημόνων. Ενδέχεται ακολούθως να προκύψουν επιπλοκές για την υγεία, καθώς τοξικές ουσίες διαρρέουν μέσω του τραυματισμένου γαστρεντερικού τοιχώματος στην κυκλοφορία του αίματος, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alimentary Pharmacology & Therapeutics, έδειξε ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να επιδεινωθούν με το τρέξιμο ή άλλη μορφή άσκησης σε υψηλές θερμοκρασίες. Δύο ή περισσότερες ώρες άσκησης στο 60% της μέγιστης έντασης που αντέχει ένα άτομο ήταν το όριο στο οποίο εμφανίστηκαν προβλήματα στο έντερο, «ανεξάρτητα από το επίπεδο φυσικής κατάστασης», ανέφερε η μελέτη.

«Ενώ υπάρχουν ενδείξεις για οφέλη στην υγεία από τη μέτρια άσκηση σε ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή λειτουργικές γαστρεντερικές διαταραχές, η ασφάλεια της πιο έντονης άσκησης δεν έχει αποδειχθεί», υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Ο Δρ Ricardo Costa, ο επικεφαλής συγγραφέας, δήλωσε ότι η μελέτη -μια ανασκόπηση των υπαρχουσών μελετών για το θέμα, από τα τελευταία 20 χρόνια- επιβεβαίωσε ότι η υπερβολική άσκηση μπορεί να «υπονομεύσει την ακεραιότητα και τη λειτουργία του εντέρου».

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι αυτός και η ομάδα του «έχουν εντοπίσει αρκετούς παράγοντες επιδείνωσης που μπορούν να ελεγχθούν και αρκετές στρατηγικές πρόληψης και διαχείρισης, που μπορούν να ελαττώσουν ή και να εξαλείψουν τη ζημιά και να βοηθήσουν τη λειτουργία του εντέρου».

«Συνιστάται να γίνεται πλήρης εκτίμηση του εντέρου κατά τη διάρκεια της άσκησης σε άτομα με συμπτώματα διαταραχών του εντέρου κατά τη διάρκεια της άσκησης, ώστε να εξακριβώνεται τι προκαλεί το πρόβλημα και να αναπτύσσονται στρατηγικές διαχείρισης προσαρμοσμένες στις ανάγκες του ατόμου».

Αθλήματα στα οποία ένα υψηλό ποσοστό συμμετεχόντων ανέφερε γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως ναυτία, φούσκωμα στο στομάχι, καούρα και κράμπες, είναι ο υπεραραθώνιος, όπου το 96% των δρομέων αντιμετώπισαν προβλήματα στο έντερο και το τρίαθλο, με το 93% των αθλητών να παρουσιάζουν αντίστοιχες ενοχλήσεις.

Πηγή: iatrikanews