Το φάρμακο του μαυρίσματος υπόσχεται λάμψη χωρίς επιπτώσεις

kalokairi-kai-maurisma
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα φάρμακο που μιμείται το φως του ήλιου για να προκαλέσει μαύρισμα του δέρματος, αποφεύγοντας τη βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Το φάρμακο δρα ωθώντας το δέρμα να παράγει την καστανή εκδοχή της χρωστικής μελανίνης. Αυτό προέκυψε από δοκιμές σε δείγματα δέρματος και ποντίκια. Τα στοιχεία δείχνουν ότι θα λειτουργήσει ακόμη και σε ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες, οι οποίες συνήθως καίγονται από τον ήλιο.

Η ερευνητική ομάδα από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ελπίζει ότι η ανακάλυψή της θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος ή ακόμη και να επιβραδύνει κάποια σημάδια της γήρανσης, καθώς οι άνθρωποι δεν θα είναι αναγκασμένοι να ξεροψήνονται με τις ώρες κάτω από τον ήλιο για να επιτύχουν το τέλειο μαύρισμα.

Το υπεριώδες φως κάνει το δέρμα να μαυρίζει, προκαλώντας βλάβες. Μια αλυσίδα χημικών αντιδράσεων στο δέρμα οδηγεί τελικά στη δημιουργία σκούρας μελανίνης – το φυσικό αντηλιακό του σώματος. Το φάρμακο τρίβεται στο δέρμα, για να ξεπεραστεί το στάδιο της βλάβης και να εκκινήσει τη διαδικασία παραγωγής μελανίνης.

Ο Δρ David Fisher, ένας από τους ερευνητές, δήλωσε: «Κάτω από το μικροσκόπιο φαίνεται ότι πρόκειται για πραγματική μελανίνη. Το φάρμακο ενεργοποιεί την παραγωγή χρωστικής με τρόπο ανεξάρτητο από την υπεριώδη ακτινοβολία».

Πρόκειται για μια αξιοσημείωτα διαφορετική προσέγγιση από εκείνη του τεχνητού μαυρίσματος, το οποίο βάφει το δέρμα, χωρίς να δημιουργεί το προστατευτικό στρώμα της μελανίνης, από του σολάριουμ, που εκθέτει το δέρμα σε υπεριώδες φως ή από διάφορα χάπια που ισχυρίζονται ότι ενισχύουν την παραγωγή μελανίνης, αλλά χρειάζονται ακόμη UV ακτινοβολία. Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα δεν έχει ως κίνητρο τη δημιουργία ενός νέου καλλυντικού.

Ο Δρ Fisher διευκρινήζει ότι η έλλειψη προόδου στην αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος ήταν μια «πολύ σημαντική απογοήτευση» και πρόσθεσε: «Ο πραγματικός μας στόχος είναι μια νέα στρατηγική για την προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία και τον καρκίνο. Η σκοτεινή χρωστική ουσία συσχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο όλων των μορφών καρκίνου του δέρματος. Αυτό θα ήταν πραγματικά τεράστια πρόοδος».

Οι δοκιμές, που δημοσιεύθηκαν αναλυτικά στο περιοδικό Cell Reports, έδειξαν ότι η μελανίνη που παράγεται από το φάρμακο ήταν σε θέση να εμποδίσει την επιβλαβή UV ακτινοβολία. Οι επιστήμονες θέλουν να συνδυάσουν το φάρμακό τους με αντηλιακή κρέμα για να παρέχουν τη μέγιστη προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

Πηγή: iatrikanews