Ψητά ή βρασμένα φρούτα και διαβήτης

piato-frouta
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Θα μπορούσε ένας διαβητικός να καταναλώνει ψημένα στον φούρνο ή βρασμένα φρούτα ή μήπως με το ψήσιμο αυξάνονται τα σάκχαρά τους; Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, Ευγενία – Ιωάννα Παπαδήμα, εξηγεί.

Τα ψημένα στο φούρνο φρούτα ή/και τα βρασμένα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει πως ανεβάζουν πολύ και απότομα τη γλυκόζη του αίματος και δεν συστήνονται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ). Συνοπτικά, η κατανάλωση τέτοιων τροφών προκαλεί υπερινσουλιναιμία, αυξημένη όρεξη και μειωμένη οξείδωση των λιπαρών οξέων, με απλά όμως λόγια, φαίνεται να παχαίνει.

Σύμφωνα με μελέτες άτομα με ΣΔ τύπου 1 και τύπου 2 που καταναλώνουν τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (από ωμά φρούτα, π.χ. ξινόμηλο, αχλάδι, γκρέιπφρουτ) χορταίνουν καλύτερα, εμφανίζουν λιγότερα υπογλυκαιμικά επεισόδια και έχουν καλύτερα επίπεδα HbA1c, άρα ρυθμίζονται καλύτερα. Για περαιτέρω ενημέρωση, ο καθένας θα πρέπει πάντα να μιλά με το θεράποντα ιατρό–διαβητολόγο.

Παπαδήμα Ευγενία-Ιωάννα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
www.dietsecrets.gr