5 τροφές που «διορθώνουν» το ηλιοκαμένο δέρμα

5-trofes-pou-diorthonoun-to-iliokameno-derma-trofes-pou-diorthonoun-to-iliokameno-derma

ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Ένα αντηλιακό, έστω και με υψηλό δείκτη προστασίας, επιβάλλεται, αλλά δεν είναι ικανό από μόνο του να προστατεύσει το δέρμα σας από τις επιβλαβείς συνέπειες της αναπόφευκτης έκθεσης στον ήλιο. Και επειδή το μαυρισμένο δέρμα είναι ωραίο μόνο όταν είναι υγιές, εδώ έρχεται να προστεθεί ο παράγοντας «διατροφή» που όχι μόνο ενισχύει το μαύρισμα αλλά «διορθώνει» και τις όποιες ανεπιθύμητες συνέπειες έχει προκαλέσει η υπερέκθεση στον ήλιο.

Κεράσια: πλούσια πηγή μελατονίνης

Ζουμερά και πεντανόστιμα τα κεράσια, και ειδικά η ποικιλία Montmorency είναι η καλύτερη πηγή μελατονίνης, η οποία εκτός των άλλων ιδιοτήτων της, προστατεύει και το δέρμα από την υπεριώδη ακτινοβολία. Ερευνητές ανακάλυψαν ότι η θρεπτική αυτή ουσία βοηθά σημαντικά και στην ενυδάτωση του καμένου από τον ήλιο, δέρματος, αφού διεγείρει την παραγωγή νέων κυττάρων. Τα κεράσια ωστόσο είναι επίσης γεμάτα από βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη για να αναπτυχθεί το κολλαγόνο, το φυσικό δηλαδή «εμπόδιο» των ρυτίδων.

Μανιτάρια: υπερόπλα για το δέρμα

Γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που ενεργούν ειδικά στην προστασία του δέρματος, τα μανιτάρια κατατάσσονται στο νούμερο 2 της λίστας με τα αντιοξειδωτικά φαγητά. Ένα σημαντικό συστατικό των μανιταριών είναι το σελήνιο, το οποίο χρειάζεται για να παράξει ο ανθρώπινος οργανισμός την «υπεροξειδάση της γλουταθειόνης», ένα αντιοξειδωτικό ένζυμο, που προστατεύει τις ενδοκυτταρικές δομές από την επιβλαβή οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες σχηματίζονται στο δέρμα κατά τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο. Εκτός αυτού βέβαια, τα μανιτάρια είναι και μία πλούσια πηγή βιταμίνης Β, η οποία στην ουσία δημιουργεί καινούργια, νεανικά δερματικά κύτταρα.

Πράσινο τσάι: καταπολεμά τις φλεγμονές

Το πράσινο τσάι, και ειδικά το παγωμένο, είναι ιδανικό ρόφημα για τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα αντιοξειδωτικό συστατικό που περιέχει, το EGCG (epigallocatechin-3-gallate) είναι υπεύθυνο για την καταπολέμηση της φλεγμονής στο δέρμα. Το EGCG εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας παράλληλα την ιδιότητά τους να προκαλούν ζημιές που οδηγούν στην φλεγμονή. Επιπλέον, βοηθά στην πρόληψη ρυτίδων και άλλων ανεπιθύμητων δερματικών θεμάτων. Σύμφωνα με το «Journal of Nutrition» του 2011, γυναίκες που κατανάλωσαν πράσινο τσάι με πολυφαινόλες για 12 εβδομάδες είδαν σημαντικά αποτελέσματα στην ελαστικότητα, την αντοχή αλλά και τα ποσοστά ενυδάτωσης του δέρματός τους.

Σχεδόν τις ίδιες ευεργετικές ιδιότητες έχει και το μαύρο τσάι, το οποίο περιέχει κεκρετίνη, μία ουσία που προστατεύει τα κύτταρα του ανθρωπίνου σώματος από τις καταστροφικές συνέπειες των ελεύθερων ριζών και επιπλέον συνιστάται για την αντιμετώπιση αλλεργιών.

Ρόδι: καταπολεμά τα καρκινώματα

Σύμφωνα με μία τελευταία έρευνα του Πανεπιστημίου του Wisconsin, έστω και λίγοι σπόροι ροδιού στη σαλάτα σας είναι αρκετοί για να ωφελήσουν σημαντικά τον οργανισμό, καθώς περιέχουν υψηλά αντιοξειδωτικά συστατικά και προσφέρουν αντιφλεγμονώδη στοιχεία που δρουν ευεργετικά για το δέρμα. Επιπλέον, ειδικοί έχουν ανακαλύψει ότι στα ρόδια περιέχονται στοιχεία τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της ικανότητας της ακτινοβολίας UVB να προκαλεί καρκινώματα στα δερματικά κύτταρα, συμπεριλαμβανομένης και της μετατροπής του προ-καρκινικού βιοδείκτη, NF-kappa.

Λιπαρά ψάρια: για ενυδάτωση και λάμψη

Μπορεί τα λιπαρά οξέα ω-3, που περιέχουν τα ψάρια, να μην είναι αντιοξειδωτικά, αλλά η προσθήκη λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, στο καλοκαιρινό τραπέζι σας, βοηθά στην προστασία του δέρματος από την επιζήμια φλεγμονή που προκαλείται από την έκθεση στον ήλιο. Αυτά τα καλά λιπαρά βοηθούν το δέρμα να διατηρείται ενυδατωμένο και λαμπερό. Επιπλέον, όλα τα ψάρια είναι μία μοναδική πηγή σεληνίου και πρωτεΐνης, που είναι απαραίτητα για την αποκατάσταση του δέρματος.