Ποιες τροφές μολύνονται συχνότερα και περισσότερο

poies-trofes-molunontai-suxnotera-kai-perissotero

ΤΡΙΤΗ, 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012

Οργανισμοί τροφίμων και υπεύθυνοι φορείς στις ΗΠΑ, έχουν διαπιστώσει, ύστερα από έρευνες, υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων και χημικών ουσιών, στα παρακάτω κοινά 10 τρόφιμα.

Το να προτιμάμε τις τροφές βιολογικής καλλιέργειας, είναι μια έξυπνη, νόστιμη και υγιεινή επιλογή. Όμως δεν είναι πάντα εύκολο από οικονομικής άποψης. Πάντως, ορισμένα τρόφιμα αξίζει με το παραπάνω να τα αγοράζουμε βιολογικά, ή καλό είναι να τα αποφεύγουμε αν δεν είναι βιολογικά. Ακολουθούν μερικές τροφές που μολύνονται συχνότερα με φυτοφάρμακα και χημικά προϊόντα και μπορεί να παραμείνουν μολυσμένες και μετά το πλύσιμο ή το ξεφλούδισμα.

Η έρευνα για την κατάρτιση της παρακάτω λίστας, έγινε με εκτεταμένες σε περισσότερα από 100.000 δείγματα των τροφίμων. Τα χημικά φυτοφάρμακα που εντοπίστηκαν σε αυτές τις μελέτες, είναι γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο, γενετικές ανωμαλίες, βλάβες στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα και αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά.

1. Μοσχάρι, χοιρινό και πουλερικά

Το κρέας μολύνεται με τα υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων από οποιαδήποτε άλλα τρόφιμα. Πολλά χημικά φυτοφάρμακα είναι λιποδιαλυτά και συσσωρεύονται στο λιπώδη ιστό των ζώων. Οι ζωοτροφές που περιέχουν επικίνδυνα ζωικά συστατικά προϊόντων, μπορεί άμεσα να περάσουν στον καταναλωτή.

Τα αντιβιοτικά, τα φάρμακα και οι ορμόνες, χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην κτηνοτροφία, συσσωρεύονται και μετακυλίονται στους καταναλωτές. Τα ψάρια των ανοιχτών θαλασσών, φέρουν μεγαλύτερο κίνδυνο για βαρέα μέταλλα από ό,τι για φυτοφάρμακα, αν και πολλά ψάρια του γλυκού νερού είναι εκτεθειμένα σε υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων από μολυσμένο νερό.

2. Γάλα, τυρί και βούτυρο

Για λόγους παρόμοιους με αυτούς που προαναφέραμε για το κρέας, το λίπος των γαλακτοκομικών προϊόντων, ενέχει υψηλό κίνδυνο για μόλυνση από φυτοφάρμακα. Τα ζώα μεταφέρουν βλαβερά συστατικά από φυτοφάρμακα και χημικά στο γάλα και το κρέας τους. Οι αυξητικές ορμόνες και τα αντιβιοτικά προκαλούν επίσης σοβαρές ανησυχίες και βρίσκονται στο εμπορικό γάλα, το τυρί και το βούτυρο.

3. Φράουλες, βατόμουρα και κεράσια

Οι φράουλες, είναι η τροφή με τα περισσότερα φυτοφάρμακα στην Αμερική. Κατά μέσο όρο, 135 κιλά φυτοφαρμάκων εφαρμόζονται σε κάθε 4 στρέμματα φράουλες (σε σύγκριση με το μέσο όρο 11,3 κιλών ανά 4 στρέμματα για άλλα τρόφιμα). 36 διαφορετικά φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται συνήθως για τις φράουλες και στο 90% των φραουλών που δοκιμάστηκαν, βρέθηκε μόλυνση από φυτοφάρμακα πάνω από τα ασφαλή επίπεδα. Λίγο μικρότερα ποσοστά μόλυνσης, βρέθηκαν στα βατόμουρα και τα κεράσια.

4. Μήλα και αχλάδια

Με 36 διαφορετικές χημικές ουσίες να έχουν ανιχνευτεί σε αυτά, οι μισές των οποίων είναι νευροτοξίνες (που σημαίνει ότι προκαλούν εγκεφαλικές βλάβες), τα μήλα είναι σχεδόν τόσο μολυσμένα, όσο οι φράουλες. Το 90% των μήλων που εξετάστηκαν, ήταν θετικά σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Το ξεφλούδισμα των μη οργανικών μήλων μειώνει, αλλά δεν εξαλείφει τον κίνδυνο πρόσληψης αυτών των χημικών ουσιών. Τα αχλάδια επίσης κατατάσσονται στα φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα.

5. Τομάτες

Είναι συνηθισμένο να ψεκάζονται περισσότερα από 30 παρασιτοκτόνα σε τομάτες που καλλιεργούνται συμβατικά. Η λεπτή τους φλούδα δεν σταματά τις χημικές ουσίες από το να διεισδύουν σε όλη την τομάτα, οπότε το να τις ξεφλουδίζετε δεν αρκεί.

6. Πατάτες

Είναι από τα πιο δημοφιλή λαχανικά, αλλά επίσης κατατάσσονται ανάμεσα στα πιο μολυσμένα με φυτοφάρμακα και μυκητοκτόνα. 29 φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται συνήθως, και το 79% των πατατών που δοκιμάστηκαν, υπερέβαιναν τα ασφαλή επίπεδα πολλών φυτοφαρμάκων.

7. Σπανάκι και άλλα πράσινα λαχανικά

Διαπιστώθηκε ότι το σπανάκι είναι το λαχανικό πιο συχνά μολύνεται με τα πιο ισχυρά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα. 83% της συμβατικής καλλιέργειας σπανακιού, βρέθηκε να είναι μολυσμένη με επικίνδυνα επίπεδα φυτοφαρμάκων.

8. Καφές

Τα μεγαλύτερα ποσοστά καφέ, καλλιεργούνται σε χώρες όπου υπάρχουν λίγοι κανόνες που διέπουν τη χρήση των χημικών ουσιών και φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν και εξάγουν εκατομμύρια τόνους φυτοφαρμάκων, μερικά από τα οποία είναι τόσο επικίνδυνα, ώστε να είναι παράνομο να χρησιμοποιηθούν σε αμερικανικό καλλιεργήσιμο έδαφος.

Οι ξένες χώρες εισάγουν αυτές τις χημικές ουσίες για να καλλιεργήσουν τα τρόφιμα, τα οποία πωλούνται πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο. Ο καφές είναι ένα ατυχές προϊόν σε αυτόν τον φαύλο κύκλο.

9. Ροδάκινα και νεκταρίνια

45 διαφορετικά φυτοφάρμακα χρησιμοποιούνται τακτικά στις καλλιέργειες με ροδάκινα και νεκταρίνια. Η λεπτή φλούδα τους δεν προστατεύει τον καρπό τους από τους κινδύνους αυτών των δηλητηρίων. Το 97% των νεκταρινιών και το 95% των ροδάκινων που ελέγχθηκαν, εμφάνισαν κατάλοιπα φυτοφαρμάκων με πολλαπλές χημικές ουσίες.

10. Σταφύλια

Καθώς τα σταφύλια είναι ένα ευαίσθητο φρούτο, ψεκάζονται πολλές φορές κατά τα διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους. Η λεπτή φλούδα τους δεν προσφέρει μεγάλη προστασία από τα 35 διαφορετικά φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται στους συμβατικούς αμπελώνες. 86% των σταφυλιών που ελέγχθηκαν, βρέθηκαν θετικά στον έλεγχο για μόλυνση από φυτοφάρμακα.