Ο γάμος παχαίνει τους άντρες

zeugari-geuma
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Νέα μελέτη δείχνει πως οι άντρες βγαίνουν κερδισμένοι από τον γάμο. Σε κιλά.

Το να «δέσει κανείς το γάιδαρό του» έχει σίγουρα πολλά οφέλη, πρακτικά και συναισθηματικά. Μαζί με αυτά, όμως, έρχεται κι ένα μεγάλο αρνητικό, που έχει να κάνει με την πρόσληψη βάρους στους άντρες, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Bath και τη Σχολή Διοίκησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Με δεδομένα από σχεδόν 9 χιλιάδες άντρες στις Η.Π.Α. για περισσότερο από μια δεκαετία, η επικεφαλής της μελέτης, Joanna Syrda, Ph.D., ανακάλυψε ότι οι παντρεμένοι άντρες παρουσίαζαν σημαντικά μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος (BMI) σε σχέση με τους ανύπαντρους άντρες. Όσοι, μάλιστα, ήταν και μπαμπάδες, έπαιρναν το περισσότερο βάρος μετά τη γέννηση των παιδιών τους. Ο δείκτης μάζας σώματος έπεφτε ξανά μετά το διαζύγιο, για όσους χώριζαν, πιθανόν λόγω του στρες που το ακολουθεί.

Γιατί, όμως, ο γάμος μεγαλώνει το νούμερο του παντελονιού; Η Syrda πιστεύει ότι τα ευρήματά της ίσως στηρίζουν προηγούμενες θεωρίες που αφορούν τις σχέσεις και την αύξηση βάρους. Μπορεί, για παράδειγμα, να τρώει κανείς πιο τακτικά μετά το γάμο ή να παρευρίσκεται σε περισσότερες κοινωνικές εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν πιο πλούσιο θερμιδικά φαγητό.

Όσοι είναι single και ψάχνουν για σχέση, έχουν ένα λόγο παραπάνω να προσπαθήσουν περισσότερο για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση, συμπληρώνει η ίδια. Οι υπόλοιποι, μάλλον όχι, αν και το να παραμελήσουν τον εαυτό τους τους βάζει σε κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, όπως διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις, ακόμη και κάποια είδη καρκίνου, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών.

Γι’ αυτό χρειάζεται να κατανοήσουμε πόσο σημαντικό είναι να προσέχουμε τον εαυτό μας και το βάρος μας, πριν και μετά το γάμο, ώστε να διατηρούμε την υγεία μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.