Να πιει κανείς ή να μην πιει νερό στο φαγητό;

salata-nero-geuma
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Ένα θέμα που έχει απασχολήσει πολύ είναι το κατά πόσο πρέπει να πίνουμε νερό την ώρα που τρώμε ή όχι. Ο ειδικός, Αντρέας Κωνσταντίνου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, εξηγεί αυτά που πρέπει να ξέρουμε πριν γεμίσουμε το ποτήρι μας στο επόμενο γεύμα.

Υπάρχει η άποψη ότι η ταυτόχρονη λήψη νερού μαζί με το φαγητό προκαλεί αραίωση των πεπτικών ενζύμων και του υδροχλωρικού οξέος του στομάχου με αποτέλεσμα να καθυστερείται και να δυσκολεύεται η διαδικασία της πέψης.

Στην αντίπερα όχθη, επικρατεί η άποψη ότι η ταυτόχρονη λήψη νερού μαζί με το φαγητό, όχι μόνο δεν εμποδίζει την διαδικασία της πέψης, αλλά αντιθέτως την διευκολύνει διότι μαζί με τα υπόλοιπα πεπτικά υγρά βοηθάει στη περαιτέρω διάσπαση της τροφής.

Δεν υπάρχει όμως καμία επιστημονική έρευνα που να υποστηρίζει τη μία ή την άλλη άποψη (τουλάχιστον δεν έχει πέσει στη δική μου αντίληψη από σοβαρές επιστημονικές πηγές) παρά μόνο ότι η πρόσληψη νερού μισή ώρα πριν το φαγητό μπορεί να μειώσει το ύψος των θερμίδων που θα καταναλωθούν στο γεύμα, γεγονός που αποτελεί στρατηγική για την μείωση του βάρους.

Το Πανεπιστήμιο του Michigan προτείνει τρόπους για αύξηση της πρόσληψης νερού και μεταξύ άλλων την κατανάλωση ενός ποτηριού μαζί με κάθε γεύμα και άλλο ένα ενδιάμεσα των γευμάτων. Ο σύνδεσμος διαιτολόγων του Καναδά προτείνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Συνεπώς εφόσον υπάρχουν σοβαροί επιστημονικοί φορείς που προτείνουν την κατανάλωση νερού μαζί με το φαγητό, τότε η πράξη αυτή μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής.

Συμπερασματικά δε βλέπω τον λόγο γιατί κανείς δεν πρέπει να πίνει νερό μαζί με το φαγητό του, φτάνει να μην το χρησιμοποιεί για να καταπίνει την τροφή του αμάσητη…

Αντρέας Κωνσταντίνου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
www.diatrofi.gr

Βιβλιογραφία:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2859815/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2929932/

http://www.med.umich.edu/umim/food-pyramid/water.html

http://www.dietitians.ca/Your-Health/Nutrition-A-Z/Water/Why-is-water-so-important-for-my-body—Know-when-.aspx

http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=dailytip&dbid=120

http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/digestion/faq-20058348