Πόση ελληνικότητα αντέχουμε σπίτι μας;

koxulia-kai-keria-diakosmisi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Περηφανευόμαστε για την καταγωγή μας. Ειδικά το καλοκαίρι, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο μπλε και στο λευκό. Και τώρα που είναι ακόμη η αρχή του καλοκαιριού, μήπως να επαναπροσδιορίσουμε τι σημαίνει διακόσμηση made in Greece; Της Σάντυς Τσαντάκη.

Mας αρέσουν οι καθαρές γραμμές. Τίποτα φορτωμένο, ή φλύαρο. Αν λέμε πως τα σεμεδάκια είναι ντεμοντέ και τα κεντήματα επίσης, τότε γιατί εξακολουθούμε να τα απλώνουμε παντού;

Aς κάνουμε μια φρέσκια αρχή. Κι ας αφαιρέσουμε για να προσθέσουμε. Και να φτιάξουμε το σπίτι μας, το εξοχικό μας, τον χώρο μας, με ελληνικό αέρα, χρώμα και παρελθόν.

Γιατί η ιστορία μάς επιτρέπει να ανοίξουμε τη βεντάλια και να παίξουμε μαζί της. Γιατί να τιμούν όλοι οι ξένοι το λευκό και το μπλε, την ίδια στιγμή που εμείς το σνομπάρουμε για να το θυμηθούμε μόνο όταν θέλουμε να το εξάγουμε;

Oπότε, πώς μπορούμε να διακοσμήσουμε το σπίτι μας α λα ελληνικά; Σα να ήταν ένα καράβι… Με απλές, μινιμαλιστικές φόρμες, έργα τέχνης και φωτογραφίες που μας παραπέμπουν στη θάλασσα, στον ελληνικό ουρανό και …φως.

Κεριά, κομπολόγια, μπακίρια, βάζα από γυαλί και κρύσταλλο, μπωλ με φρούτα που μυρίζουν καλοκαίρι, πέτρες και βότσαλα, κοχύλια, καθρέφτες, μάτια για να διώχνουμε το κακό μάτι. Δηλαδή κιτς, φολκόλ, έθνικ, και όλα μαζί στο μπλέντερ των αναμνήσεων και του σήμερα. Ο ορισμός του ντεκόρ α λα Γκρεκ. 

Σάντυ Τσαντάκη
www.sandytsantaki.com