Αυτές οι τροφές δεν ταιριάζουν με τον καύσωνα

bbq-gkril
ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Το θερμόμετρο αυτή την εβδομάδα θα δείξει αυτό που φοβόμασταν: 40 βαθμούς Κελσίου. Ξέρουμε ότι πρέπει να πίνουμε νερό, να τρώμε φρούτα, λαχανικά και άλλες ενυδατικές τροφές για να κρατήσουμε τα επίπεδα ενυδάτωσης και ενέργειας στον οργανισμό μας. Τι πρέπει, όμως, να αποφεύγουμε τις ημέρες του καύσωνα;

Προτού γεμίσετε το πιάτο σας, έχετε υπόψη τα παρακάτω και μείνετε μακριά από:

Πικάντικες τροφές
Από τη μια τα καυτερά αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, προκαλούν εφίδρωση κι έτσι βοηθούν να απελευθερώνεται η υπερβολική θερμότητα από το σώμα, από την άλλη, όμως, η κατανάλωση καψαϊκίνης που βρίσκεται σε καυτερές τροφές συνδέεται με μια μικρής διάρκειας αύξηση στη θερμοκρασία του σώματος. Όταν, λοιπόν, έξω έχει πολλή ζέστη, είναι λογικό να κάνουμε τα πάντα για να κρατάμε τη θερμοκρασία του σώματός μας χαμηλή. Αφήστε, λοιπόν, τις καυτερές σάλτσες και προτιμήστε πιο light εκδοχές. Αν παρ’ όλ’ αυτά φάτε κάτι καυτερό ή πιείτε κάτι ζεστό, για να νιώσετε τη δροσιά που έρχεται μετά την εφίδρωση, θα πρέπει ο ιδρώτας να εξατμιστεί. Αν, λοιπόν, φοράτε ρούχα που δεν βοηθούν ή βρίσκεστε σε πολλή υγρασία, αυτή η πατέντα δεν θα βοηθήσει.

Διουρητικές τροφές
Αυτές τις ημέρες, ο στόχος μας είναι να μείνουμε ενυδατωμένοι, γι’ αυτό χρειάζεται να αποφύγουμε τροφές που διώχνουν τα υγρά από το σώμα μας. Αυτό σημαίνει ότι μένουμε μακριά από καφέ, αναψυκτικά, τσάι και τροφές όπως μάνγκο, σπαράγγια, μάραθο, αγκινάρες και άλλες τροφές που έχουν παρόμοια δράση.

Τροφές με υψηλή πρωτεΐνη
Η χώνεψη της πρωτεΐνης απαιτεί από τον οργανισμό να κάνει αρκετή δουλειά, κάτι που δημιουργεί θερμότητα σε μια διαδικασία που ονομάζεται θερμογένεση. Προτιμήστε, λοιπόν, πιο ελαφρείς υδατάνθρακες, όπως φρούτα, τα οποία απαιτούν λιγότερη ενέργεια και παράγουν πολύ λιγότερη θερμότητα λόγω θερμογένεσης. Σύμφωνα με το FoodRepublic.com, μάλιστα, χρειάζεται από 50 έως 100% περισσότερη ενέργεια για τη διάσπαση πρωτεΐνης σε σχέση με τους υδατάνθρακες. Ηθικό δίδαγμα: με μέτρο το κρέας.