9 απλά βήματα για ορεξάτο ξύπνημα

9-apla-bimata-gia-oreksato-ksupnima-apla-bimata-gia-oreksato-ksupnima

ΤΕΤΑΡΤΗ, 01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Το κλασικό πρωινό τύπου «ξυπνητήρι, καφές, τσιγάρο» και κατευθείαν στη δουλειά ούτε ικανοποιεί ούτε προϊδεάζει για μία δημιουργική, γεμάτη ενέργεια μέρα.

Άρα η λύση είναι μία: αλλάζουμε «ρότα» και ακολουθούμε...απλές καθημερινές κινήσεις, που θα μας βοηθήσουν να ξυπνάμε ορεξάτοι και έτοιμοι να αδράξουμε τη μέρα.

Και επειδή η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται το click@Life προτείνει το πρόγραμμα «υγιεινό ξύπνημα» το οποίο περιλαμβάνει δύο φάσεις: το «Πριν» και το «Μετά».

«Πριν καν σηκωθείτε από το κρεβάτι…»

1. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε μόλις ανοίξετε τα μάτια σας είναι βαθιές αναπνοές. Το οξυγόνο που θα εισπνεύσετε θα δώσει την εντολή στον εγκέφαλο ότι είναι ώρα να «ξυπνήσει».

2. Τεντώστε τα πόδια σας για 15 με 30 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε μαζεύοντας και τεντώνοντας 2-3 φορές. Αυτό θα βοηθήσει τους μυς να «ξυπνήσουν».

3. Έπειτα κουνήστε τα δάχτυλά σας απαλά και ανοιγοκλείστε τις παλάμες σας σε σχήμα γροθιάς για 15-30 δευτερόλεπτα. Αυτές οι μικρές κινήσεις θα δώσουν την εντολή στον εγκέφαλο ότι είστε πανέτοιμοι για δράση.

4. Καθίστε στο κρεβάτι, χωρίς να σηκωθείτε και τοποθετήστε τα πόδια σας στο πάτωμα, πιέζοντας ελαφρά σα να περπατάτε.

5. Αρχίστε να τεντώνεστε απαλά, «τραβώντας» ελαφρά το πάνω μέρος του σώματός σας και συνεχίστε με απαλές κινήσεις αριστερά δεξιά, πάνω- κάτω στην περιοχή του λαιμού και μικρές κινήσεις στους ώμους.

Πλέον είστε έτοιμοι να σηκωθείτε.

«Μόλις σηκωθείτε»...

Μόλις σηκωθείτε λοιπόν από το κρεβάτι και, αφού ολοκληρώσετε πρώτα το απαραίτητο τελετουργικό του καθαρισμού των δοντιών, προσώπου κ.λ.π, ακολουθεί η δεύτερη φάση του «υγιεινού προγράμματος» για ένα ξύπνημα όλο ενέργεια.

6. Πιείτε ένα ποτήρι δροσερό νερό. Μία τέτοια κίνηση είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο υγιεινή για ένα άδειο στομάχι και βοηθά τον οργανισμό σας να ξυπνήσει. Το νερό θα δώσει το έναυσμα στον μεταβολισμό σας να «βάλει μπρος» και να είναι σε εγρήγορση.

7. Εάν νιώθετε …ετοιμόρροποι το πρωί προσπαθήστε να κάνετε μικρές ασκήσεις. Αν πάλι είστε έτοιμοι για όλα και έχετε διάθεση και χρόνο, κάντε έναν περίπατο ή τζόκινγκ για να εισπνεύσετε καθαρό αέρα. Η ενέργεια που θα αποκομίσετε, όσο κουραστικό και αν σας ακούγεται, είναι ιδανική για να ανταπεξέλθετε στις απαιτήσεις της δύσκολης καθημερινότητας.

8. Προσπαθήστε να μην πίνετε καφέ κάθε μέρα, τουλάχιστον. Έρευνες έχουν δείξει ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ κάνει τον οργανισμό «εθισμένο» στην καφεΐνη με αποτέλεσμα το σώμα σας να ξυπνά κάθε μέρα όλο και «λιγότερο» από την καφεΐνη. Μία καλή εναλλακτική είναι να πίνετε καφέ μόνο όταν τον «χρειάζεστε» πραγματικά και νιώθετε πολύ κουρασμένοι.

9. Επειδή και η ψυχολογία παίζει σημαντικό ρόλο στο πρωινό ξύπνημα, προσπαθήστε κάθε πρωί να έχετε κατά νου, ένα συναρπαστικό ή τουλάχιστον ευχάριστο πράγμα που έχετε να κάνετε αργότερα. Η συντροφιά ενός φίλου, μία βόλτα, ένα σινεμά ή άλλες ευχάριστες δραστηριότητες προκαλούν ευφορία και σας γεμίζουν ενέργεια.