Τι συμβαίνει με αυτά τα τέσσερα συμπληρώματα διατροφής;

sumpliromata-diatrofis
ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Ξέρουμε ότι οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την υγεία μας, αλλά οι περισσότεροι δεν προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας μέσω της διατροφής. Σύμφωνα με δεδομένα του 2016, μάλιστα, το 71% των ενήλικων στις Η.Π.Α. λαμβάνει κάποιου είδους συμπλήρωμα. Ας δούμε τι ισχύει για κάποιες από τις πιο συνηθισμένες βιταμίνες, σύμφωνα με το foxnews.com.

Η σκοτεινή πλευρά των συμπληρωμάτων διατροφής έγκειται στο ότι οι ισχυρισμοί των οφελών τους προέρχονται από ανθρώπους που κερδοσκοπούν από τις πωλήσεις τους, με τις έρευνες να μην συμφωνούν πάντα με τα οφέλη που υποτίθεται πως φέρνουν.

Ας δούμε τι ακριβώς ισχύει για τέσσερα πολύ διαδεδομένα συμπληρώματα, πριν τρέξουμε στο φαρμακείο να τα προμηθευτούμε.

Βιταμίνη Ε
Σύμφωνα με το National Institutes of Health των ΗΠΑ, η συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης Ε για ενήλικες είναι 15mg (ή 22,4 IU). Οι συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις βασίζονται στο πώς θα καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες του 97-98% των υγιών ανθρώπων, αλλά αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι τα συμπληρώματα είναι διαθέσιμα από 200 μέχρι 1000 IU ανά χάπι. Όσον αφορά τη βιταμίνη Ε, οι έρευνες δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει ζημιά στον οργανισμό, με μελέτη του Πανεπιστημίου John Hopkins να δείχνει ότι όσοι λάμβαναν 400 μονάδες καθημερινά, αντιμετώπισαν 4-6% αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Άλλη εκτεταμένη μελέτη έχει δείξει ότι παρά τους ισχυρισμούς για οφέλη στην υγεία, η βιταμίνη Ε δεν μείωσε τον κίνδυνο του καρκίνου του προστάτη. Στην πραγματικότητα, όσοι έπαιρναν βιταμίνη Ε αντιμετώπιζαν λίγο μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Βιταμίνη C
Από τις πιο διαδεδομένες βιταμίνες, η βιταμίνη C κυκλοφορεί σε φθηνά και ακριβά σκευάσματα, με πολλούς να την προτιμούν για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος και την τόνωση του ανοσοποιητικού. Θα τη βρείτε σε χάπι, αναβράζοντα δισκία, σκόνη, με περιεκτικότητα από 500-1000mg βιταμίνης C, ξεπερνώντας τη συνιστώμενη ημερήσια δόση για τους ενήλικες, η οποία φτάνει τα 65 με 90 mg. Μερικοί τη λαμβάνουν στην αρχή ενός κρυολογήματος για να μικρύνουν τη διάρκειά του και άλλοι την παίρνουν καθημερινά για να αποτρέψουν την εμφάνιση κρυολογημάτων, αλλά στην πραγματικότητα, οι μελέτες δείχνουν ότι η βιταμίνη C μπορεί απλώς να μας κάνει να περάσουμε πιο ήπια και σύντομα ένα κρυολόγημα, αν τη λαμβάνουμε επαρκώς. Παρά τους ισχυρισμούς των κατασκευαστών, η βιταμίνη C δεν επηρεάζει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, όταν αυτό έχει ήδη ξεκινήσει, ούτε μας βοηθά να αρρωστήσουμε λιγότερες φορές. Και μην ξεχνάτε ότι οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης C μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία πέτρας στα νεφρά.

Βιταμίνη Α
Η βιταμίνη αυτή μπορεί να αποδειχτεί τοξική σε μεγάλες δόσεις, προκαλώντας συμπτώματα όπως ναυτία, εμετούς, κοιλιακούς πόνους. Οι περισσότερες περιπτώσεις τοξικότητας βιταμίνης Α, μάλιστα, συμβαίνουν σε ενήλικες που παίρνουν τυχαία συμπληρώματα, ενώ οι ερευνητές αναρωτιούνται αν και οι μικρότερες δόσεις βιταμίνης Α μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση για ενήλικες είναι 700-900 mcg και σύμφωνα με άρθρο που έχει δημοσιευτεί στο American Journal of Nutrition, η διπλάσια δόση έχει συνδεθεί με οστεοπόρωση και κάταγμα γοφών σε άτομα χωρίς άλλα συμπτώματα τοξικότητας.

Πολυβιταμίνες
Το 75% των Αμερικανών που παίρνει συμπληρώματα προτιμά τις βιταμίνες, καθιστώντας τες το πιο δημοφιλές συμπλήρωμα στις Η.Π.Α. Αν και διαφέρουν μεταξύ τους, οι περισσότερες περιέχουν μια μακρά λίστα βιταμινών και μετάλλων, πολλές φορές σε ποσότητες πάνω από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση. Αν και κάποιες έρευνες τις συνδέουν με οφέλη για τον οργανισμό, άλλες δεν φανερώνουν καμία προστατευτική δράση απέναντι σε καρδιαγγειακές παθήσεις ή νοητική έκπτωση, με κάποιες να παρουσιάζουν μια σχετική δράση ενάντια στον καταρράκτη και τον καρκίνο. Μια πρόσφατη μελέτη του 2016 έδειξε, μάλιστα, ένα μικρό όφελος για την υγεία της καρδιάς, αλλά διαφορετικές μελέτες συνδέουν τις πολυβιταμίνες με μικρή αύξηση του κινδύνου για θάνατο, σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Λόγω του ότι τα αποτελέσματα των ερευνών δεν είναι σαφή, προσπαθήστε να προσθέσετε περισσότερα φρούτα και λαχανικά στη διατροφή σας προτού πάρετε συμπληρώματα, αναπληρώνοντας ενδεχόμενα κενά μέσω της διατροφής και πολύ πιο οικονομικά.