Πώς η σκανδιναβική διατροφή μπορεί να προλάβει την άνοια

fagito-mualo-mnimi
ΤΡΙΤΗ, 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η διατροφή που ακολουθούν στις σκανδιναβικές χώρες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της άνοιας. Τι περιλαμβάνει, όμως, και μπορεί να μας ωφελήσει με τέτοιο τρόπο;

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ψάρια, λαχανικά (όχι ρίζας), φρούτα, ρύζι και κοτόπουλο, μαζί με κατανάλωση νερού και τσαγιού, μπορεί να συμβάλλει στο να διατηρηθεί ο εγκέφαλος υγιής όσο μεγαλώνουμε.

Το κρασί, σε ελεγχόμενες ποσότητες, όπως επίσης και τα ζυμαρικά μπορούν επίσης να βοηθήσουν, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Karolinska Institutet της Σουηδίας, η οποία πραγματοποίησε τη μελέτη. Οι ερευνητές εξέτασαν το κατά πόσο η διατροφή με βάση τα σκανδιναβικά πρότυπα μπορεί να επηρεάσει την εγκεφαλική λειτουργία σε 2.223 ανθρώπους και τα ευρήματα ήταν χρήσιμα, ενώ παρουσιάστηκαν στο Alzheimer's Association International Conference στο Λονδίνο.

Βρέθηκε ότι όσοι ακολουθούσαν τη διατροφή πιστά, παρουσίαζαν 80% μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης γνωστικής φθοράς στο μέλλον. Οι ίδιοι οι ερευνητές αναφέρουν ότι βρέθηκαν κι άλλες συγκεκριμένες τροφές, που εντάσσονται στις διατροφικές συνήθειες των Σουηδών, οι οποίες συμβάλλουν θετικά και δεν είχαν εξεταστεί σε προηγούμενες μελέτες.

Άλλες μελέτες που παρουσιάστηκαν στο έδειξαν ότι η διατροφή MIND, που περιορίζει το κόκκινο κρέας και τα γλυκά και συστήνει ξηρούς καρπούς, μούρα, φασόλια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ελαιόλαδο, όπως επίσης και η μεσογειακή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και ελαιόλαδο, με μειωμένη κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών, μπορούν επίσης να παίξουν ρόλο στην πρόληψη. Το κοινό χαρακτηριστικό όλων είναι η έμφαση σε μεγαλύτερη πρόσληψη τροφών φυτικής προέλευσης, κάτι που φαίνεται πως βοηθά.