Ωμά λαχανικά και φρούτα: 4 λόγοι που πρέπει να τα προτιμήσουμε

oma-laxanika-kai-frouta-4-logoi-pou-prepei-na-ta-protimisoume-logoi-pou-prepei-na-ta-protimisoume

ΤΡΙΤΗ, 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Για τα οφέλη που έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, έχουν γραφτεί και ειπωθεί σχεδόν τα πάντα. Δείτε ωστόσο, ποιοι είναι οι 4 αρκετά περίεργοι λόγοι που πρέπει να τα προτιμήσετε.

Θα… μασάτε περισσότερο

Όλα αυτά τα τραγανά φρούτα και λαχανικά, πέρα από όμορφη σιλουέτα, θα σας βοηθήσουν και να μασάτε περισσότερο! Έρευνα του 2011 που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, απέδειξε πως όσοι άνδρες μασούσαν κάθε μπουκιά 40 φορές στο τέλος κατανάλωσαν 12% λιγότερες θερμίδες από όσους μασούσαν μόνο 15 φορές. Φαίνεται λοιπόν πως το περισσότερο μάσημα, απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται χολεκυστοκίνη ενώ παράλληλα τιθασεύει και την ορμόνη γρελίνη που συνδέεται άμεση με το αίσθημα της πείνας. Και το καλύτερο; Το αργό μάσημα, μας κάνει να τρώμε πιο αργά, γεγονός που οδηγεί σε απώλεια βάρους.

click@Life tip: Μαζί με το φαγητό σας, φροντίστε να έχετε ένα ωμό, καλά πλυμένο λαχανικό (π.χ. λίγο λάχανο ωμό, ένα καρότο, τομάτα ή αγγούρι) και μασήστε το αργά και απολαυστικά πριν το φαγητό. Αφενός θα σας κόψει την όρεξη και αφετέρου θα δείτε τη διαφορά στη ζυγαριά…

Χορτάτοι με λιγότερα…

Τα φρούτα του χειμώνα μπορεί να μην σας «γεμίζουν το μάτι». Το καλοκαίρι όμως; Ειδικά στην Ελλάδα, που διαθέτουμε μια τεράστια ποικιλία από λαχταριστά φρούτα και λαχανικά, δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Ξεχωρίστε τα αγαπημένα σας και βάλτε τα καθημερινά στη διατροφή σας. Έτσι, καταναλώνοντας αρκετά ωμά λαχανικά και φρούτα αφενός θα επωφεληθείτε από τα πολύτιμα συστατικά τους και αφετέρου θα νιώσετε πολύ καλύτερα με την σιλουέτα σας καθώς θα είστε χορτάτοι με… λιγότερα!

click@Life tip: Βάλτε φρούτα και λαχανικά παντού. Φρέσκα κεράσια μέσα στο γιαούρτι σας, μικρά φύλλα μαρουλιού στη σαλάτα σας, ροδέλες κρεμμυδιού στο φαγητό και καταναλώστε τα άφοβα. Τα οφέλη είναι πολλαπλά και θα το διαπιστώσετε σύντομα.

Περισσότερο νερό μέσα από… τα φρούτα

Το να μένουμε επαρκώς ενυδατωμένοι είναι κάτι που όχι μόνο ωφελεί την υγεία μας αλλά και κινητοποιεί τον μεταβολισμό μας. Έτσι, χάρη στα ωμά λαχανικά και στα φρούτα, οι ποσότητες νερού που προσλαμβάνουμε είναι πολλαπλάσιες από αυτές που πραγματικά νομίζουμε.

click@Life tip: Αν κάτι τρώγεται ωμό, γιατί να το μαγειρέψετε; Ειδικά ορισμένα λαχανικά που τρώγονται άνετα σε μια σαλάτα, φροντίστε να τα καταναλώσετε ωμά και απολαύστε όλα τα θρεπτικά συστατικά τους.

Λαχανικά αντί για ρύζι…

Αν προτιμάτε περισσότερο τα φρούτα και τα λαχανικά και λιγότερο τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τότε τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό σας θα είναι σταθερά και η υγεία σας ελεγχόμενη. Και φυσικά, με τα φρούτα δεν θα ακούτε και το στομάχι σας να διαμαρτύρεται κάθε τρεις και λίγο… Έρευνα του πανεπιστημίου Penn αποκάλυψε πως αν αυξήσουμε σε κάθε μερίδα μας τα λαχανικά και τα φρούτα σε ποσότητα και μειώσουμε αντίστοιχα έστω και για λίγο τις θερμιδογόνες πηγές τροφίμων (όπως π.χ. το κρέας) τότε το αποτέλεσμα θα είναι πραγματικά θεαματικό. Και θερμίδες θα γλυτώσουμε ενώ παράλληλα θα νιώθουμε και ιδιαίτερα χορτάτοι.

click@Life tip: Περισσότερο καλαμπόκι στη σαλάτα, φρεσκοκομμένη τομάτα μέσα στο ίδιο πιάτο του γεύματος-ώστε να φαίνεται γεμάτο και να «ξεγελάσουμε» τον εγκέφαλο-πολύχρωμες πιπεριές ως γαρνίρισμα στο κρέας και πολλές άλλες μικρές «πινελιές» από ωμά λαχανικά θα δώσουν αέρα ανανέωσης όχι μόνο στο πιάτο αλλά και στη ζυγαριά σας…