Aπό πότε οι δημοπρασίες μόδας έγιναν της …μόδας;

auction-1
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Δεν είναι μία, ούτε καν δύο. Ο Σεπτέμβριος που διανύουμε θα είναι ο μήνας που θα ξαναθυμηθούμε αγαπημένες σταρ του παρελθόντος, μαζί με σύγχρονες εικόνες, φωτογραφίες, αντικείμενα που φόρεσαν μπορεί και για μία μόνο φορά, άλλα που αγάπησαν και δεν αποχωρίστηκαν παρά μόνο μετά τον θάνατό τους. Όταν η ιστορία βγαίνει στο σφυρί. Της Σάντυς Τσαντάκη

Γιατί η μόδα δεν εξαντλείται μόνο στις επιδείξεις μόδας στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στο Μιλάνο, στο Παρίσι. Στις 13 του μηνός ο οίκος Sotheby's θα αποκαλύψει στο Λονδίνο φωτογραφίες, έργα τέχνης, ακόμη και γλυπτά από την προσωπική συλλογή του Mario Testino, φωτογράφου της Vogue και προσωπικού φίλου και φωτογράφου της πριγκίπισσας Νταϊάνα.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, και πάλι ο οίκος Sotheby's, θα παρουσιάσει, αυτή τη φορά στη Νέα Υόρκη, σύγχρονα έργα τέχνης αλλά και αντικείμενα ντιζάιν που είχε συγκεντρώσει με αγάπη και πάθος ο πρόεδρος της εταιρίας αξεσουάρ Nancy Gonzalez, από την Kολομβία, Santiago Gonzalez, που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγους μήνες στα 40 του χρόνια.

Και το ενδιαφέρον αναμένεται μεγάλο.

Και η τρίτη δημοπρασία έχει σαν πρωταγωνίστρια της Audrey Hepburn, στις 27 του μηνός, στον οίκο Christie's στο Λονδίνο, με περισσότερο από 300 αντικείμενα που φέρουν ακόμη το άρωμα της «Ωραίας μου Κυρίας», μαζί με μια διαδικτυακή δημοπρασία που θα μπορεί κανείς να παρακολουθήσει από τις 17 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 3 Οκτωβρίου.

Πώς εξηγείται λοιπόν αυτή η εμμονή που τρέφουμε εδώ και χρόνια με οικεία πρόσωπα; Γιατί θέλουμε να αποκτήσουμε κάτι δικό τους; Σήμερα, ίσως περισσότερο από ποτέ, που η εικόνα αποθεώνεται μέσα από τα κινητά μας και τις selfies φιλαρέσκειας, έχουμε ανάγκη από πρότυπα που είτε ζουν, είτε έχουν φύγει από τη ζωή, για να τα φέρουμε όσο πιο κοντά γίνεται.

Στο σαλόνι μας; Στην κρεβατοκάμαρά μας; Στο μπουντουάρ μας; Αυτή είναι μια φωτογραφία του Mario Testino. Κι αυτή μια ερωτική επιστολή της Audrey Hepburn. Ο Mario Testino, για παράδειγμα, θέλει να συγκεντρώσει χρήματα για την ίδρυση του μουσείου MATE στη γενέτειρά του, το Περού, βάζοντας σε δημοπρασία έργα τέχνης από την προσωπική του συλλογή, με γενικό τίτλο «Shake It Up» και καλλιτέχνες όπως η Vanessa Beecroft και η Νan Goldin. 

Στην περίπτωση του Santiago Gonzalez που έφυγε νωρίς, θα βρει κανείς ιδιαίτερα έργα τέχνης που επέλεγε ο ίδιος, ακόμη και παιχνίδια-γλυπτά. Όσο για την Audrey Hepburn, είναι η πρώτη φορά που τα αντικείμενα έρχονται απευθείας από την οικογενειακή συλλογή της σταρ, ακόμη κι ένα φόρεμα Givenchy που είχε φορέσει για την προώθηση ενός φιλμ, απευθείας από τη ντουλάπα της, η καμπαρντίνα της, οι μπαλαρίνες της, ρούχα και αξεσουάρ που φοριούνται ακόμη και σήμερα. Ή ακόμη καλύτερα εκτίθενται σε κάποιο σαλόνι μέσα σε διάφανο πλέξιγκλας σαν σύγχρονα έργα τέχνης, με άρωμα γυναίκας από το παρελθόν, μιας γυναίκας που αποθεώνεται για το στιλ της και την ματιά της στον παγκόσμιο χάρτη, πίσω από ένα ζευγάρι μαύρων γυαλιών ηλίου. 

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com