Ύποπτος ο ρόλος της βιταμίνης Ε στα εγκεφαλικά επεισόδια;
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, αποκαλύπτει ότι η πρόσληψη βιταμίνης Ε αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ μειώνει ελαφρώς τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal”, αποκαλύπτει ότι η πρόσληψη βιταμίνης Ε αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ μειώνει ελαφρώς τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Στην αμερικανο-γαλλική επιστημονική μελέτη που διεξήγαγαν οι ιατρικές σχολές του Harvard στη Βοστόνη και INSERM στο Παρίσι, επαναξιολογήθηκαν εννέα προηγούμενες μελέτες πάνω στο ζήτημα και συμμετείχαν σχεδόν 119.000 άτομα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, η βιταμίνη Ε αυξάνει κατά 22% την πιθανότητα αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου, αν και δεν είναι ακόμα γνωστό το επίπεδο πέρα από το οποίο αρχίζει να γίνεται επικίνδυνη.
Τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια είναι τα λιγότερο συχνά και συμβαίνουν όταν σπάει ένα εξασθενημένο αγγείο που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο. Από την άλλη, οι ερευνητές βρήκαν ότι η βιταμίνη Ε μπορεί να μειώσει κατά 10% τον κίνδυνο ισχαιμικών εγκεφαλικών, που είναι πολύ συχνότερα (το 70% του συνόλου των εγκεφαλικών) και σημειώνονται όταν φράζουν τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου, με συνέπεια να μην μπορεί πια να φτάσει οξυγόνο στον εγκέφαλο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος.
Συνολικά, η βιταμίνη Ε δεν εμφανίζεται να αυξάνει τον ολικό κίνδυνο για όλες τις μορφές εγκεφαλικών. Οι επιστήμονες όμως προειδοποιούν ότι «με δεδομένη τη σχετικά μικρή μείωση του κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό και τη γενικά πιο σοβαρή πιθανότητα ενός αιμορραγικού εγκεφαλικού, η αλόγιστη και ευρεία χρήση βιταμίνης Ε θα πρέπει να αποφεύγεται».
Πάντως, η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η διατήρηση σε χαμηλά επίπεδα της πίεσης του αίματος και της χοληστερόλης, μπορούν να προστατέψουν σημαντικά από τον κίνδυνο ενός ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.







