Aπό πού αποβάλλεται το λίπος που χάνουμε με τη δίαιτα;

gunaika-soma
ΤΡΙΤΗ, 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2023

Αν αναρωτιόσασταν κι εσείς πού πάει το λίπος όταν χάνουμε βάρος, τότε οι ειδικοί σας έχουν την απάντηση.

Κάνατε δίαιτα, διορθώσατε τη διατροφή σας, χάσατε μερικά κιλά και τώρα αναρωτιέστε: πού πήγε όλο εκείνο το λίπος που ξεφορτωθήκατε;

Σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευτεί στην επιθεώρηση British Medical Journal, το λίπος του σώματος που εξαφανίσαμε από πάνω μας, αποβάλλεται κατά το μεγαλύτερο μέρος του μέσω της ανάσας, με τη μορφή διοξειδίου του άνθρακα, που σημαίνει ότι οι πνεύμονες παίζουν σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους και λίπους.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το σώμα χρησιμοποιεί την πλεονάζουσα ποσότητα υδατανθράκων ή πρωτεϊνών από τη διατροφή για να τη μετατρέψει σε χημικές ενώσεις (τριγλυκερίδια) που αποθηκεύονται στα λιποκύτταρα και αποτελούνται από άνθρακα, υδρογόνο και οξυγόνο.

Όταν ακολουθήσουμε δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά ή ασκηθούμε για να «κάψουμε», ο οργανισμός χρησιμοποιεί τις παραπάνω ενώσεις, από τις οποίες απελευθερώνεται ο άνθρακας. Οι ειδικοί, μάλιστα, αναφέρουν, ότι για να χάσει κανείς 10 κιλά λίπους, θα πρέπει να εισπνεύσει 29 κιλά οξυγόνου, καθώς η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει στην παραγωγή 28 κιλών διοξειδίου του άνθρακα και… 11 κιλών νερού! Τα 8,4 από τα κιλά, ο άνθρωπος τα εκπνέει ως διοξείδιο του άνθρακα, ενώ υπόλοιπο περίπου 1,5 κιλό γίνεται νερό και αποβάλλεται από τα υγρά του σώματος (ιδρώτας, ούρα κ.ο.κ.)

Η αναπνοή, λοιπόν, παίζει σημαντικό ρόλο στην ισορροπημένη σιλουέτα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η σωστή διατροφή και άσκηση δεν συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικούς παράγοντες υγιούς βάρους και γενικότερης υγείας.