6 λάθη που κάνουν οι... υπερβολικά υγιείς

6-lathi-pou-kanoun-oi-uperbolika-ugieis-lathi-pou-kanoun-oi-uperbolika-ugieis

ΠΕΜΠΤΗ, 30 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2012

Προσέχετε υπερβολικά τη διατροφή σας, τρώτε μόνο οργανικά τρόφιμα, γυμνάζεστε πολύ και σφύζετε από υγεία; Αν ανήκετε σε αυτή τη σπάνια «ράτσα» των υπερβολικά υγιών ανθρώπων, δείτε ποια είναι τα συνηθέστερα λάθη που ενδεχομένως κάνετε..

Σας λείπει… ύπνος!

Σηκώνεστε από τα άγρια χαράματα για να πάτε για τρέξιμο ή για ποδήλατο; Μπορεί να νομίζετε πως αυτό είναι μια συνήθεια που ωφελεί την υγεία σας αλλά μάλλον την βλάπτει αν αναλογιστείτε, πως σας… λείπει ύπνος! Έρευνα του Medical Center του Bronx, απέδειξε πως οι άνθρωποι χρειάζονται τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου προκειμένου να διασφαλίσουν την υγεία τους ενώ λιγότερες ώρες ύπνου είναι συνδεδεμένες με υπέρταση, κατάθλιψη, διαβήτη και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Είστε εξαρτημένοι από τα φάρμακα;

Αν ανησυχείτε υπερβολικά για την υγεία σας, το σίγουρο είναι πως με το παραμικρό θα τρέχετε στον γιατρό ζητώντας του, φάρμακα και αντιβιώσεις που ενδεχομένως δεν χρειάζεστε. Με τον τρόπο αυτό ωστόσο, το ανοσοποιητικό σας σύστημα εξασθενεί σημαντικά, καθώς δεν του επιτρέπετε να πολεμήσει από μόνο του ιούς και μικρόβια ενώ παράλληλα οι αντιβιώσεις μπορεί να εξολοθρεύσουν και ωφέλιμα βακτήρια του οργανισμού σας. Αφήστε λοιπόν την συνταγογράφηση στα χέρια του γιατρού σας και επιτρέψτε στον οργανισμό σας να αντιδράσει φυσικά χωρίς τη δική σας «χημική» επέμβαση.

Φοβάστε τα μικρόβια (αλλά σε υπερβολικό βαθμό)

Όλοι φοβούνται τα μικρόβια και προσπαθούν να κρατήσουν ένα ευπρεπές επίπεδο υγιεινής στην καθημερινότητά τους, αλλά εσείς το παρακάνετε. Δεν βγαίνετε από το σπίτι χωρίς να έχετε μαζί σας ειδικό αντισηπτικό και μαντηλάκια απολύμανσης χώρου ενώ πλένετε τα χέρια σας με κάθε ευκαιρία. Και ενώ είναι καλό να αμύνεστε απέναντι στα μικρόβια, ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν πως ορισμένα μικρόβια δεν είναι τόσο βλαβερά για τον οργανισμό μας καθώς ενισχύουν τις άμυνές μας. Παρόλα αυτά, η υπερβολική «απολύμανση» στην οποία κάθε τρεις και λίγο υποβάλλετε τον εαυτό σας, βλάπτει και αυτούς τους οργανισμούς.

Νομίζετε πως ξέρετε περισσότερα από τον… γιατρό σας!

Το παντοδύναμο Internet έχει αλλάξει ριζικά τη ζωή όλων μας. Απλά πληκτρολογούμε τα συμπτώματα και η διάγνωση βγαίνει αυτόματα στην οθόνη μας. Μήπως όμως έτσι καταργούμε τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο του γιατρού; Πολλές φορές η απροθυμία ή η έλλειψη χρόνου, μας οδηγούν στην αυτό-διάγνωση, που όμως, πέρα από απαράδεκτη είναι και ιδιαίτερα επικίνδυνη. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί το διαδίκτυο ή οι εμπειρικές γνώσεις να αντικαταστήσουν το ρόλο του γιατρού που θα σταθμίσει και άλλους παράγοντες που εμείς αγνοούμε.

«Υγιεινό» περιτύλιγμα δεν σημαίνει και υγιεινό φαγητό…

Στο supermarket κοιτάζετε διαρκώς τις ετικέτες των τροφίμων που αναγράφουν θερμίδες και με βάση αυτές επιλέγετε τι θα αγοράσετε. Ωστόσο, το «υγιεινό» περιτύλιγμα του προϊόντος δεν σημαίνει αυτόματα πως είναι και απόλυτα υγιεινό έτσι ώστε να το εντάξετε στη διατροφή σας. Μπορεί επομένως κάποιο προϊόν να έχει λίγες θερμίδες αλλά να είναι πλούσιο σε λιπαρά ή αλάτι, καθιστώντας το έτσι απαγορευτικό για την υγεία και τη διατροφή σας. Άρα, αν είστε σχολαστικοί με την ανάγνωση, τουλάχιστον κάντε το σωστά.

Τα light προϊόντα δεν κάνουν πάντα καλό…

Στο κυνήγι της υγιεινής διατροφής με λίγες θερμίδες σίγουρα τα light προϊόντα θα είναι τα αγαπημένα σας. Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που υπερκαταναλώνετε αναψυκτικά με λίγες ή καθόλου θερμίδες αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις. Ωστόσο, έρευνα που έγινε από την αμερικανική διαβητολογική εταιρία, απέδειξε, πως σε ομάδα ηλικιωμένων που έπιναν πολλά διαιτητικά αναψυκτικά, αναφέρθηκε αύξηση της περιφέρειας της μέσης τους έως και 5 φορές περισσότερο σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καθόλου τέτοια αναψυκτικά ενώ παράλληλα σημειώθηκαν και υψηλά ποσοστά διαβήτη.