Δεν χάνετε βάρος; Ίσως φταίνε τα βακτήρια

gunaika-mesi-mezoura-diaita
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Τα τελευταία χρόνια, δίνεται όλο και περισσότερη έμφαση στη διατήρηση της υγείας του εντέρου και, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τα βακτήρια σε αυτό μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα στην οθόνη της ζυγαριάς.

Η νέα έρευνα από το Τμήμα Διατροφής, Άσκησης και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης έδειξε ότι οι διαφορετικές αναλογίες των βακτηρίων του εντέρου μπορούν να καθορίσουν πόσο βάρος μπορεί να χάσει ένα άτομο – τα ευρήματα δείχνουν ότι η προσέγγιση «μια δίαιτα για όλους», δεν λειτουργεί.

Οι ερευνητές κατέγραψαν 62 συμμετέχοντες με μεγάλη περιφέρεια μέσης. Τους δόθηκαν οδηγίες να ακολουθήσουν είτε τη Νέα Σκανδιναβική Διατροφή (σκούρα πράσινα λαχανικά, μούρα, δημητριακά ολικής αλέσεως) είτε τη Μέση Δανέζικη Διατροφή (άπαχο κρέας, αυγά, μαρούλι, καφές, όχι δημητριακά) και ομαδοποιήθηκαν με βάση το πόσοα βακτήρια δύο διαφορετικών τύπων – πρεβοτέλα και βακτηροειδή- είχαν στο έντερό τους.

Οι δύο δίαιτες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό στην ποσότητα ινών που προσφέρουν, καθώς η Νέα Σκανδιναβική Δίαιτα είναι πολύ πλούσια σε φυτικές ίνες. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν τις δίαιτες για 26 εβδομάδες. Μετά από αυτήν την αρχική περίοδο, όλοι ακολούθησαν τη Νέα Σκανδιναβική Δίαιτα για ένα ακόμη έτος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν υψηλότερη αναλογία πρεβοτέλα σε σχέση με τα βακτηροειδή και ακολούθησαν τη Νέα Σκανδιναβική Διατροφή έχασαν περισσότερο σωματικό λίπος από όσους είχαν την ίδια αναλογία, αλλά ακολουθούσαν τη Μέση Δανέζικη δίαιτα.

Όταν η αναλογία αντιστράφηκε, δεν υπήρχε διαφορά στην απώλεια βάρους μεταξύ των δύο διατροφών.

«Τα άτομα με υψηλότερη αναλογία πρεβοτέλα / βακτηροειδών ήταν πιο θετικά στην απώλεια σωματικού λίπους ακολουθώντας μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής αλέσεως», εξηγεί ο συν-συγγραφέας της μελέτης Mads Hjorth. «Οι πτυχές της Νέας Σκανδιναβικής Διατροφής που προάγουν την υγεία από την άποψη της ρύθμισης του σωματικού βάρους φαίνεται να ισχύουν κυρίως για ένα υποσύνολο του πληθυσμού, αλλά όχι για όλους», προσθέτει. «Αυτό θα μπορούσε να ισχύει για το ήμισυ του πληθυσμού».

Η έρευνα ενισχύει την ιδέα ότι η διατροφή πρέπει να είναι προσωπική και αυτό που δουλεύει για ένα άτομο δεν θα λειτουργήσει απαραίτητα για ένα άλλο.

«Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν μια σημαντική ανακάλυψη ότι ορισμένα βακτηριακά είδη διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του βάρους και στην απώλειά του», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Arne Astrup. «Τώρα μπορούμε να εξηγήσουμε γιατί μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες δεν οδηγεί πάντοτε σε απώλεια βάρους. Τα ανθρώπινα εντερικά βακτήρια αποτελούν σημαντικό μέρος της απάντησης και από τώρα και στο εξής θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση του υπερβολικού βάρους».

Πηγή: iatrikanews