Όταν (και) τα μοντέλα επαναστατούν

parker-3
ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Δεν είναι εύκολη η ζωή του μοντέλου, ούτε η ζωή είναι ρόδινη στην πασαρέλα και στις φωτογραφήσεις. Θέλουμε να συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε σχεδιαστές που κακομεταχειρίζονται νέα κορίτσια στο ξεκίνημα της καριέρας τους; Της Σάντυς Τσαντάκη.

Όταν περπατούν ανέκφραστες στις επιδείξεις μόδας, κανείς δεν μπορεί να φανταστεί τι έχει προηγηθεί στην καθημερινότητα των κοριτσιών που έχουν ξεκινήσει από διαφορετικά σημεία του πλανήτη για να φτάσουν τελικά στις μητροπόλεις της μόδας.

Με αφορμή ένα μοντέλο που αποφάσισε να μιλήσει και να επαναστατήσει στο πρόσφατο σόου του οίκου Balenciaga στο Παρίσι, μπορούμε να πάρουμε μια γεύση από τα παρακσκήνια στη βιομηχανία μόδας. 

Γιατί, ναι, τα κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά με το μόντελινγκ, πρέπει να είναι γυμνασμένα, ψηλά, εξαιρετικά αδύνατα, όμορφα, ευγενικά, αλλά και με άποψη, αλλά και να ξέρουν να περπατούν, να στήνονται, να χαμογελούν, να αναδεικνύουν ρούχα και αξεσουάρ, να μιλούν όταν τους ζητείται. 

Και τώρα τα περιοδικά μιλούν για τον …πόλεμο των μοντέλων. Ειδικά στην εποχή του Instagram και των υπόλοιπων Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, τα μοντέλα έχουν άποψη και ξέρουν πώς θέλουν να τα μεταχειρίζονται. 

Η Louise Parker, μοντέλο και καλλιτέχνης, θέλησε να ανεβάσει στο λογαριασμό της στο Instagram, τις σκέψεις της για τη δική της, μάλλον τραυματική, εμπειρία, ύστερα από τη συνεργασία της με έναν ιστορικό οίκο, χωρίς να σκεφτεί τις συνέπειες που μπορεί να έχει μια τέτοια κίνηση. 

Κι ύστερα έγραψε ένα ανοιχτό γράμμα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό The Cut για να πει πως ενώ αρχικά την είχαν επιλέξει στο κάστινγκ για το σόου του οίκου Balenciaga και την παρουσίαση της καλοκαιρινής συλλογής στο Παρίσι, δέχτηκε να κόψει τα μαλλιά της, ταξίδεψε 12 ώρες για να φτάσει στο Παρίσι, για να της πουν τελικά ότι δεν θα τη χρειαστούν...

«Νιώθω υπέροχα να έχω ταξιδέψει 12 ώρες για έναν πελάτη», γράφει η Louise Parker, «να έχω δοκιμάσει τα ρούχα ύστερα από πολύωρη αναμονή, να έχω καθήσει να μου κόψουν τα μαλλιά για την επίδειξη, για να ματαιώσουν την εμφάνισή μου μόλις την επόμενη μέρα. Τώρα που προσποιείστε ότι ακούτε τα δικαιώματα των μοντέλων, ίσως να νιώσω καλύτερα όταν συναντήσω τον θεραπευτή σας, όπως τον αποκαλείτε, που είναι διαθέσιμος 24 ώρες το 24ωρο. Σας ευχαριστώ για το κούρεμα».

Η ίδια έγραψε στο Instagram πως δεν θύμωσε που έκοψε τα μαλλιά της για μια επίδειξη μόδας, αλλά γιατί τους επέτρεψε να εκμεταλλευτούν τον χρόνο της και το σώμα της, όπως λέει. Επειδή ήθελε τη δουλειά, προσπάθησε να είναι ευγενική και ευέλικτη, αλλά ένιωσε την ανάγκη να μιλήσει ανοιχτά πλέον για την εξουσία των σχεδιαστών και των ανθρώπων που είναι στην ομάδα τους. 

Και δεν είναι η πρώτη φορά που ένα κορίτσι καταγγέλει τον οίκο Balenciaga. Στο προηγούμενο σόου, 150 κοπέλες περίμεναν σε μια σκοτεινή σκάλα για τρεις ώρες, ενώ ο υπεύθυνος του κάστινγκ είχε πάει για φαγητό. Εξουσία και αναρχία. «Δεν είμαι κρεμάστρα για τα ρούχα», καταλήγει η Louise Parker. Άραγε, ακούει κανείς;

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com