Βιολογικό ψωμί: πού υπερτερεί από το συμβατικό

psomi
ΔΕΥΤΕΡΑ, 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Η Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα νοσήματα, Δέσποινα Μαρσέλου, μας δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για το βιολογικό ψωμί.

Το ψωμί είναι ένα αγαθό που σπάνια λείπει από ένα τραπέζι και λίγοι άνθρωποι μπορούν να του αντισταθούν. Δεν παχαίνει αν ενσωματώνεται σωστά σε μια υγιεινή διατροφή, αλλά χρειάζεται προσοχή ο τρόπος που το καταναλώνουμε και οι επιλογές που κάνουμε. Το άσπρο ψωμί σίγουρα πέφτει πιο χαμηλά στη λίστα, αφού μπορεί να έχει σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με το μαύρο, αλλά έχει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένας δείκτης που κατατάσσει τα διάφορα τρόφιμα σε σχέση με το πόσο γρήγορα ανεβάζουν τη γλυκόζη του αίματος από τη στιγμή που καταναλώνονται και το άσπρο ψωμί φαίνεται να έχει παρόμοια δράση με τη ζάχαρη, παρουσιάζοντας χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως εξηγεί η ειδικός.

Όσον αφορά τα είδη ψωμιού, το ψωμί ολικής άλεσης σίγουρα είναι μια καλύτερη επιλογή από το λευκό, καθώς έχει περισσότερες φυτικές ίνες λόγω της παρασκευής του με το σύνολο του κόκκου του σιταριού (ενδοσπέρμιο, πίτουρο, φύτρο), έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι η κατανάλωσή του δεν αυξάνει απότομα το σάκχαρο του αίματος, ενώ είναι πιο πλούσιο σε ανόργανες ουσίες και βιταμίνες και συστήνεται σε περιπτώσεις διαβητικών, αλλά και γενικότερα, αφού φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Μία φέτα του φτάνει περίπου τις 60 θερμίδες, που σημαίνει ότι μόνο όταν καταναλώνεται με υπερβολή ή σε συνδυασμό με πολύ λάδι αυξάνει κατά πολύ την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.

Εκτός, όμως, από το συμβατικό ψωμί, λευκό ή ολικής άλεσης, υπάρχει και το βιολογικό, το οποίο παρουσιάζει μερικά οφέλη παραπάνω. Συγκεκριμένα:

-Περιέχει σιτάρι και άλλες πρώτες ύλες που έχουν παραχθεί χωρίς τη χρήση χημικών και συνθετικών λιπασμάτων, μειώνοντας αυτόματα την έκθεσή μας σε αυτά μέσω της διατροφής.
-Είναι πιο πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, θρεπτικές ουσίες και αντιοξειδωτικά, ακριβώς λόγω της μη χρήσης χημικών. Περιέχει περισσότερη βιταμίνη Α, μαγνήσιο και σίδηρο.
-Δεν περιέχει συντηρητικά και γενετικά τροποποιημένους μικροοργανισμούς.
-Παρασκευάζεται με φυσικό προζύμι, το οποίο ωφελεί στομάχι και έντερο χάρη σε συγκεκριμένα βακτήρια και ζύμες που βρίσκονται σε φυσικά προζύμια.
-Συνήθως είναι πιο σκούρο λόγω του μεγαλύτερου χρόνου ζύμωσης κι έχει πιο ωραία μυρωδιά.
-Έχει πιο σκληρή κρούστα και διατηρείται περισσότερο.
-Μπορεί να παρασκευάζεται με φιλτραρισμένο νερό, που σημαίνει αποφυγή βλαβερών ουσιών, βαρέων μετάλλων κ.ο.κ.

Πώς να εξακριβώσουμε ότι το ψωμί μας είναι βιολογικό
Για να είμαστε βέβαιοι ότι το ψωμί μας είναι βιολογικό, πρέπει τα συστατικά του να είναι τουλάχιστον κατά 95% βιολογικά. Αυτό σημαίνει ότι οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή του πρέπει να έχουν καλλιεργηθεί χωρίς τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων, μικροβιοκτόνων, γενετικά τροποποιημένων οργανισμών ή ιονίζουσας ακτινοβολίας. Κάτι που πρέπει επίσης να γνωρίζετε είναι ότι  ένα προϊόν μπορεί να περιλαμβάνει κάποια βιολογικά συστατικά, αυτό, όμως, δεν το κάνει αυτόματα βιολογικό, αν δεν καλύπτουν το ποσοστό που πρέπει. Για να εξασφαλίσετε ότι το ψωμί σας είναι βιολογικό, θα πρέπει να είναι συσκευασμένο, να αναγράφει «προϊόν βιολογικής γεωργίας» και φυσικά να είναι πιστοποιημένο από κάποιον αρμόδιο φορέα (ΔHΩ, Bιοελλάς, A-Cert, Q-Ways, GM-Cert κ.ά.)

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς, 210 4536144
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr
FB page: https://www.facebook.com/getactive.gr