Τα 100 σημαντικότερα κτίρια του 20ού αιώνα σε μια έκδοση

solomon
ΤΡΙΤΗ, 17 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Ο βραβευμένος με Pritzker αρχιτέκτονας, Thom Mayne, ολόκληρωσε την αποστολή του, να δημιουργήσει την απόλυτη λίστα, με τη βοήθεια της Zaha Hadid (προτού πεθάνει), του Richard Meier και άλλων καταξιωμένων συναδέλφων του. Της Σάντυς Τσαντάκη.

Όλοι έχουμε στο μυαλό μας (και στην καρδιά μας) τα πιο αγαπημένα  κτίρια στον κόσμο για τον 20ό αιώνα. Ο Τhom Mayne, που ζει στο Λος Άντζελες, ρώτησε ακόμη και φοιτητές της αρχιτεκτονικής, αλλά και 70 περίπου σημαντικούς, σύγχρονους αρχιτέκτονες, για να καταλήξει στα 100 πιο αναγνωρίσιμα κτίρια.

Η λίστα ξεκίνησε με 200 κτίρια, με την Hadid, για παράδειγμα, να σημειώνει 128, χωρίς όμως να προλάβει να φτιάξει την τελική της λίστα με τα 100. 

Τον Νοέμβριο, ο εκδοτικός οίκος Rizzoli θα εκδώσει το βιβλίο «100 Buildings: 1900-2000» με τις εικόνες να αποδεικνύουν το αυτονόητο, για ποιο λόγο δηλαδή τελικά αυτά τα αριστουργήματα διεκδίκησαν και βρήκαν μια θέση στις σελίδες του λευκώματος. 

Και για να μην μας φάει η περιέργεια, στο βιβλίο την τιμητική του έχει ο Le Corbusier (με οχτώ κτίρια, ανάμεσά τους και το δημοφιλέστερο, τη Villa Savoye, που έχτισε το 1931, έξω από το Παρίσι), ενώ εξίσου δημοφιλείς είναι και ο Frank Lloyd Wright, όπως και ο Ludwig Mies van der Rohe, με πέντε κτίρια ο καθένας, στην τελική λίστα, και την πρωτότυπη έκδοση που μάλλον θα εξελιχτεί σε μπεστ-σέλερ και σημείο αναφοράς για το ντιζάιν του τότε, του τώρα, του μετά. 

Όσο για τη χώρα που συγκεντρώνει τα περισσότερα ενδιαφέροντα και ιστορικά κτίρια, είναι η Αμερική, με 32 αναφορές, ενώ θα συναντήσουμε δέκα στην Ασία και μόλις ένα στην Αυστραλία. Στην Αφρική κανένα. Στην Ελλάδα; 

ΣΑΝΤΥ ΤΣΑΝΤΑΚΗ
www.sandytsantaki.com